18.6.22

Γιατί ενισχύει τον Αντιαμερικανισμό στην Τουρκία ο Ερντογάν – Οι αστείες κατηγορίες για τις Αμερικανικές Βάσεις στην Ελλάδα

«Στην βάση του Ιντσιρλίκ, υπάρχουν πυρηνικά και αεροσκάφη των ΗΠΑ ,τα οποία θα μπορούσαν να επιτεθούν στην Τουρκία από το εσωτερικό. Δεν χρειάζεται οι Αμερικανοί να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα. Επίσης υπάρχουν συστοιχίες Patriot του NATO, που ως στόχο έχουν να προστατέψουν την Τουρκία από αεροπορικές και αντιβαλλιστικές επιθέσεις. Μάλιστα αν οι Αμερικανοί επιτεθούν από το Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, οι «Patriot» θα το ξέρουν πρώτοι.»

Αυτή είναι μια αστεία απάντηση, στις αστείες κατηγορίες του Τούρκου Προέδρου και του φιλοκυβερνητικού τύπου στην Τουρκία. Το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να πείσουν τον Τουρκικό λαό, πως η χώρα τους κινδυνεύει από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Το πόσο αστεία είναι αυτή προσπάθεια [για εμάς, οι Τούρκοι πολίτες το πιστεύουν] αποδεικνύεται από τους χάρτες που παρουσιάζουν στις αναλύσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ξεκίνησε με την Αλεξανδρούπολη, στην συνέχεια μπήκαν Αμερικανικές σημαίες σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λιτόχωρο, Άραξο, Βόλο, μέχρι και την Λέσβο.

Στην αρχή ο μεγαλύτερος θόρυβος αφορούσε την Αλεξανδρούπολη, πριν καν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το ακριτικό λιμάνι -δεν το γνωρίζουν ούτε στην Ελλάδα- δεν είναι Αμερικανική βάση, δεν είναι καν στρατιωιτκή εγκατάσταση, και ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ. Πρόκειται για ένα εμπορικό λιμάνι [στο οποίο σήμερα ξεφορτώνεται Ρωσικό σιτάρι] όπου μέσα στις υπηρεσίες του, είναι και εξυπηρέτηση Αμερικανικών – Νατοϊκών πλοίων, τα οποία μεταφέρουν δυνάμεις για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής.

Οι Τούρκοι το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό, όπως γνωρίζουν πολύ καλά πως ο κίνδυνος της Αλεξανδρούπολης δεν προέρχεται από μια δήθεν «Αμερικανική Βάση», αλλά από την αξία που δίνει το ακριτικό λιμάνι σε όλη την Θράκη.

Σε άρθρο μου τον Φεβρουάριο του 2021 με τίτλο «ο λόγος που οι Τούρκοι αντιδρούν στην παρουσία των Αμερικάνων στην Αλεξανδρούπολη», σημείωνα «σε αυτή την νέα «Πρώτη Γραμμή» που δημιουργείται κομβικό ρόλο παίζει η Αλεξανδρούπολη, η οποία αποκτά Γεωστρατηγικό χαρακτήρα με την υποστήριξη των Αμερικανικών και Συμμαχικών δυνάμεων στα Βαλκάνια (Βουλγαρία-Ρουμανία) καθώς επίσης και την Μαύρη Θάλασσα. Η υποστήριξη αυτή δεν θα παρέχεται μόνο από το λιμάνι, αλλά και από υποδομές που θα δημιουργηθούν για την προστασία του ίδιου του λιμανιού αλλά και του Τερματικού Σταθμού FSRU, στον οποίο θα βασίζονται χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, ακόμα ίσως στο μέλλον και η Σερβία.»

Στο ίδιο άρθρο ανέφερα και έναν άλλο σημαντικό λόγο που παίζει η Αλεξανδρούπολη στην Θράκη, «υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος όχι επιχειρησιακός, αλλά πολιτικός. Το σύνολο του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Βαλκάνια, και ειδικά στην Θράκη, δεν είναι Τούρκοι όπως θέλει η Άγκυρα να τους παρουσιάζει. Πρόκειται για Οθωμανούς, δηλαδή, τοπικούς εξισλαμισμένους λαούς. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι Πομάκοι, και ειδικά αυτοί της Βουλγαρίας, τους οποίους έχει αποτύχει να ελέγξει, όπως απέτυχε και η Βουλγαρία να τους Σλαβοποιήσει. Για την Ελληνική Θράκη τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για την Άγκυρα και μετά την Αμερικανική παρουσία. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιδιώκει την αφομοίωση των “ομογενών” του και κανείς δεν πρέπει να αμφισβητήσει ότι οι Τουρκογενείς, Ρομά και Πομάκοι της Θράκης είναι “Τούρκοι”». Αυτές ήταν οι δύο αναφορές του Τούρκου Προέδρου στην ομιλία του στον στρατό του Τουρκικού Προξενείου, όταν τον Δεκέμβριο του 2017 βρέθηκε στην Κομοτηνή.»

Και αν η Αλεξανδρούπολη αποτελεί όντως σοβαρό κίνδυνο για την Τουρκία, όχι στρατιωτικό, στους χάρτες παρουσιάζονται άλλες περιοχές οι οποίες είτε δεν έχουν καμιά σχέση με τους Αμερικανούς, είτε η παρουσίαση τους [Αμερικανών] είναι μηδενικού κινδύνου για την Τουρκία. Τέτοια περιοχή είναι η Καβάλα, από την οποία δεν περνάνε καν Αμερικανοί αξιωματούχοι, πόσο μάλλον αποτελεί στρατιωτική βάση. Μια άλλη περιοχή που παρουσι΄άζεται ως Αμερικανική Βάση είναι το Λιτόχωρο, στο οποίο απλά οι Αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο ασκούνται παράλληλα με τις Ελληνικές.

Μάλιστα, επειδή η αποστολή των Τούρκων δημοσιογράφων και αναλυτών είναι η κινδυνολογία και η εφεύρεση του εξωτερικού εχθρού, αφήνουν από έξω σημαντικές βάσεις των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ όπως είναι αυτές της Σούδας και του Ακτίου. Οι δύο αυτές βάσεις, μαζί με ότι εγκατάστασεις ηλεκτρονικού πολέμου δημιουργηθούν σε Μαρώνεια και Σαμοθράκη, είναι τα μάτια όλης της Συμμαχίας από τα Βαλκάνια – Μαύρη Θάλασσα μέχρι και το Ιράν και Μέση Ανατολή.

Και αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που αντιδρά η Άγκυρα και όχι μόνο ο Ερντογάν. Έχω γράψει την γνώμη μου [εδώ] για την Τουρκία εδώ και πολύ καιρό. Η γειτονική χώρα απομακρύνεται από την Δύση για την σωτηρία της, ενώ την ίδια ώρα μπαίνει στην «γραμμή» των αυταρχικών καθεστώτων. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει μια σειρά από αφορμές [μπορεί να κρατήσουν και χρόνια], τις οποίες θα τις χρησιμοποιήσει για να κατηγορήσει την Δύση, και πιο συγκεκριμένα χώρες του ΝΑΤΟ, ακόμα και για ένα πραξικόπημα.

Η κοινή γνώμη στην Δύση θα μπορεί να δει αυτό το διαζύγιο [το οποίο έχει κατατεθεί στον δικηγόρο για μελέτη] όταν θα αρχίσουν να αποχωρούν από την Τουρκία Αμερικανικές και Νατοϊκές δυνάμεις. Αυτό δεν θα γίνει πριν η Ελλάδα είναι έτοιμη για τον σημαντικό ρόλο της, που δεν είναι άλλος από το να αποτελέσει και πάλι ανάχωμα απέναντι στον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό.

Ο νέος εξοπλισμός της χώρας δεν αφορά μόνο τον στρατιωτικό, και ο οποίος επικεντρώνεται στην 5η και 6η διάσταση του πολέμου, αλλά και αυτόν των νέων τεχνολογιών, κρίσιμος για υποδομές στις οποίες βασίζεται η συνοχή της κοινωνίας

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί και Νατοϊκές Δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην Τουρκία, να συμμετέχουν σε ασκήσεις με τον Τουρκικό στρατό, ναυτικό και αεροπορία, και να ελέγχουν οόκληρο τον εναέριο χώρο του Ιράν, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορεί μέλη της αντιπολίτευσης ως κατάσκοπους επειδή τυχαίνει να συνομιλούν με Αμερικανούς

 https://www.viadiplomacy.gr