8.6.22

Η Τουρκία μας απειλεί με εισβολή κι εμείς την αντιμετωπίζουμε με «ευρωπαϊκό αέρα» αντί με «ανατολίτικη αποφασιστικότητα»

 


Στις 28 Απριλίου , γράφαμε στο militaire.gr ότι η «Η Τουρκία προκαλεί και μας «βομβαρδίζει» με περιφρόνηση»… Ήταν προφανές από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο…

Μεσολάβησαν πολλά με την Ελλάδα πάντα να δείχνει ότι έχει περιθώρια ανοχής , να δηλώνει πάντα πρόθυμη για διάλογο ακολουθώντας τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές «συστάσεις». Η ελληνική κυβέρνηση είχε το παράδοξο επιχείρημα και την ακατανόητη φοβία, ότι «θα μας κατηγορήσουν ότι δεν θέλουμε να κουβεντιάσουμε»! Στο μεταξύ η Τουρκία «φόρτωνε» κάθε μέρα τα «κιτάπια» του ΓΕΕΘΑ με περισσότερες παραβιάσεις ,υπερπτήσεις και πολλά άλλα που το ΓΕΕΘΑ δεν ανακοινώνει. Στην πρόσφατη άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ, έγιναν ακρότητες από τους Τούρκους, αλλά στο ΓΕΕΘΑ έχουν επιλέξει τη σιωπή, πιθανότατα κατόπιν πολιτικής εντολής.

Κάπως έτσι φθάσαμε στις χθεσινές προσβλητικές για την Ελλάδα, τον πρωθυπουργό της και τον ΥΠΕΞ της, δηλώσεις του λαλίστατου Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είπε ότι «η Ελλάδα έχει σύμπλεγμα κατωτερότητας» και ότι οι κύριοι Μητσοτάκης και Δένδιας «έχουν μεγάλη επιτυχία στο κλάμα».

Περίπου την ίδια ώρα , ο κ.Μητσοτάκης μιλούσε σε εκδήλωση φιλοκυβερνητικής εφημερίδας και μεταξύ άλλων είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με την Τουρκία στην επισιτιστική κρίση που μπορεί να προκύψει από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»…

Η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει την Τουρκία με «ευρωπαϊκό αέρα», επισημαίνοντας με εμμονή -το έκανε και ο πρωθυπουργό χθες- την «υποστήριξη που μας παρέχουν χωρίς αστερίσκους» οι «σύμμαχοι» μας…

Μόλις προχθές ο κ.Ερντογάν με ένα «αντιδυτικό μανιφέστο» υπενθύμισε σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς ότι «θα κάνει ότι νομίζει» σε ζητήματα που θεωρεί ζωτικής σημασίας για την Τουρκία. Τα ελληνοτουρκικά περιλαμβάνονται σ ΄ αυτά και το καθεστώς Ερντογάν δεν σκοπεύει να αλλάξει τα σχέδια του, επειδή Αμερικανοί βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη ή επειδή οι Ευρωπαίοι τον «επιπλήττουν» με «νερόβραστες» δηλώσεις. Ο Ερντογάν έχει ακούσει καθαρά αυτό που και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι λένε σε κάθε τοποθέτηση τους: «Βρείτε τα»! Αυτό είναι αρκετό για τον Ερντογάν, όχι όμως για εμάς.

Η κοινή λογική λέει ότι η Ελλάδα, αν θέλει να αποφύγει τα χειρότερα, δεν έχει άλλο δρόμο από το να αυτονομηθεί όσο χρειάζεται από τους δήθεν «συμμάχους» της και να τους δώσει να καταλάβουν ότι τα αστεία κάπου εδώ τελειώνουν. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να κλωτσούν για όσο διάστημα θέλουν το «τενεκεδάκι» της Τουρκίας παρακάτω… Από σύνοδο Κορυφής σε σύνοδο Κορυφής.  Οι Αμερικανοί μπορεί να συζητούν με τον Ερντογάν για τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής αεροπορίας ή να του στέλνουν αποβατικά από την Αλεξανδρούπολη για να συμμετάσχουν σε αποβατικές ασκήσεις, όπως έκαναν προκλητικά στην EFES22. Η ελληνική κυβέρνηση όμως οφείλει να πει σε αυτούς τους «συμμάχους» ότι το ζητούμενο της «αδιάσπαστης νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ» δεν είναι πια δεδομένο και ότι αν η Τουρκία ανάψει το φυτίλι , η Ελλάδα δε θα σπεύσει «τρομαγμένη» να το σβήσει. Η Αθήνα δεν μπορεί να εμφανίζεται ως «φοβική», γιατί πλέον δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Το κόστος που πληρώνει από την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της γειτονικής χώρας είναι δυσθεώρητο! Μόνο η σημερινή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει εξοπλισμούς 7 δις και αν προχωρήσουν και όσα συζητά θα σπάσει το ρεκόρ της κυβέρνησης Σημίτη. Τα δις τα εισπράττουν αυτοί που μας λένε να…τα βρούμε και την ίδια ώρα μας ετοιμάζουν και για νέο μνημόνιο.

Η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι ρισκάρει πολλά αν συνεχίζει να εμφανίζεται τόσο υπάκουη σε όσα της λένε οι «σύμμαχοι» για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Μια και κάθε μέρα επικαλείται την Ουκρανία ας παραδειγματιστεί από το τι έχει συμβεί εκεί και ας αλλάξει σήμερα κιόλας ρότα. Μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζεται με «ευρωπαϊκό αέρα» αλλά με «ανατολίτικη αποφασιστικότητα». Δεν μπορεί οι Τούρκοι να απειλούν με εισβολή σε νησιά κι εμείς να απαντάμε με «συνεργασίες» και να δηλώνουμε ακόμη «ανοιχτοί στο διάλογο». Δεν μπορεί οι Τούρκοι να απειλούν καθημερινά και εμείς να απαντάμε με ανακοινώσεις εξοπλισμών που αν γίνουν θα αποδώσουν σε 10 χρόνια!

Οι Τούρκοι πρέπει να λάβουν το μήνυμα αποτροπή σήμερα και να είναι εκκωφαντικό. Υπάρχουν τρόποι για την αποτελεσματική μετάδοση του. Έχουμε τα μέσα, τον κόσμο και τον τρόπο να το στείλουμε. Αρκεί να το αποφασίσουμε.

https://www.militaire.gr/