9.6.22

Οι ΗΠΑ φοβούνται πως η Τουρκία θα τις αγνοήσει και θα επιτεθεί στη Συρία: Αλλά δεν λένε τι θα κάνουν αυτές

  


Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Τουρκία θα κάνει πράξη την απειλή της εξαπολύοντας νέα επίθεση στη βόρεια Συρία παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον, τόνισε σήμερα Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, Μπάρμπαρα Λιφ, εξέφρασε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης τη «βαθιά ανησυχία» της κυβέρνησής της για τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των Κούρδων μαχητών στη Συρία.

  • «Αυξήσαμε τις διπλωματικές μας επαφές για να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε», είπε. «Κάνουμε αδιάκοπες προσπάθειες για να πείσουμε την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή την απερίσκεπτη περιπέτεια», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα εάν η Άγκυρα θα εγκαταλείψει αυτά τα σχέδιά της λόγω των αμερικανικών προσπαθειών, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:

  • «Θα είμαι πολύ ειλικρινής, δεν μπορώ να σας δώσω αυτή τη διαβεβαίωση».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους έχει απειλήσει πολλές φορές από τα τέλη Μαΐου ότι θα πραγματοποιήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον δύο τοποθεσιών στη βόρεια Συρία, με στόχο Κούρδους μαχητές τους οποίους περιγράφει ως «τρομοκράτες».

Ανάμεσά τους είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες υποστήριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ουάσιγκτον έχει πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις ενάντια σε μια τέτοια επίθεση που, κατά την άποψή της, κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να διακυβεύσει τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Αυτή η νέα αντιπαράθεση απεικονίζει τις επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, τη στιγμή που η Άγκυρα, επιπλέον, αντιτίθεται στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υποψηφιότητες που υποστηρίζονται από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

https://hellasjournal.com/