21.6.22

Προειδοποιεί η Μόσχα για το Καλίνινγκραντ και τους Αμερικανούς αιχμαλώτους -


Η απόφαση της Λιθουανίας να διακόψει την σιδηροδρομική σύνδεση με το Καλίνινγκραντ είναι εχθρική κίνηση είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξη στην ρωσική τηλεόραση, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

«Ελπίζω ότι οι εκπρόσωποι της Λιθουανίας έχουν κάποια σοβαρότητα για να κατανοήσουν τις συνέπειες αυτής της εχθρικής και επιθετικής συμπεριφοράς» τόνισε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι «η λιθουανική απόφαση αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο». Σημείωσε μάλιστα ότι θα υπάρξει η ανάλογη απάντηση από τη Μόσχα.

Η εταιρεία σιδηροδρόμων της Λιθουανίας ενημέρωσε τις αρχές του Καλίνινγκραντ, που είναι ρωσική επαρχία μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας και συνδέεται με τη Ρωσία σιδηροδρομικώς μέσω Λιθουανίας, ότι δεν θα επιτρέπονται στο εξής μεταφορές προϊόντων που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ, όπως καύσιμα, είδη υψηλής τεχνολογίας κλπ. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Άντον Αλικάνοφ χαρακτήρισε την απόφαση παράνομη και τόνισε ότι θα υπάρξει απάντηση από την Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την επιτετραμμένη της ΕΕ (που εκπροσωπεί και την Λιθουανία) και απαίτησε άμεση ανάκληση της απόφασης της λιθουανικής κυβέρνησης. To υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας με δήλωσή του τονίζει ότι δεν έχει διακόψει την σύνδεση και κινείται εντός του πλαισίου των αποφάσεων της ΕΕ.

Το 2021, το 50% των μεταφορών έγινε σιδηροδρομικώς, το 40% δια θαλάσσης, το 10% με φορτηγά και αεροπλάνα. Η 5η δέσμη ευρωπαϊκών κυρώσεων που θεσπίστηκε κατά της Ρωσίας τον Απρίλιο του 2022, επηρέασε τη μεταφορά φορτίων, αλλά το Καλίνινγκραντ αποτέλεσε εξαίρεση. Αυτό οφειλόταν στις συμφωνίες που υπεγράφησαν το 2000, σύμφωνα με τις οποίες η Λιθουανία δεσμεύτηκε να μην παρέμβει στις προμήθειες του ρωσικού θύλακα, κάτι που ήταν όρος για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Βουλής Κονσταντίν Κοστάτσεφ δήλωσε ότι η Λιθουανία παραβίασε διεθνείς νομικές πράξεις όταν απαγόρευσε τη διέλευση αγαθών. Εκτός από τις συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, αναφέρθηκε στη συμφωνία του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου για τους δασμούς και τις εμπορικές συμβάσεις και τις διεθνείς συμβάσεις μεταφορών. Ο Κοστάτσεφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον η Δύση να παραβιάσει επίσης τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, με βάση την οποία τα ρωσικά πλοία ταξιδεύουν στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Υπάρχει πιθανότητα οι αντίπαλοι της Ρωσίας να κάνουν το ίδιο και με τον εναέριο χώρο, είπε ο Κοστάσεφ. Πιο μετριοπαθείς φωνές επισημαίνουν ότι η Λιθουανία είναι εκτός από μέλος της ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ και εκτιμούν ότι το θέμα θα λυθεί διπλωματικά.

To θέμα του εφοδιασμού του Καλίνινγκραντ έχει απασχολήσει από τις αρχές Μαρτίου τη Λιθουανία αλλά και την Πολωνία, για τα αγαθά που θα επιτρέπεται να μεταφέρονται και αυτά που υπόκεινται σε περιορισμούς, με βάση την απόφαση κυρώσεων της ΕΕ.

Ο Πεσκόφ για τους Αμερικανούς μισθοφόρους

Την ίδια στιγμή, οι δύο Αμερικανοί, που αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων του Κιέβου, «έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή Ρώσων στρατιωτικών και θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα» που διέπραξαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΜSNBC News.

Είναι το πρώτο δημόσιο σχόλιο της Μόσχας για την υπόθεση των δύο Αμερικανών πρώην στρατιωτικών, του Αλεξάντερ Ντρούκι και του Άντι Γουέν, σύμφωνα με το NBC. «Πρόκειται για μισθοφόρους, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, και πρόσθεσε: «Ενέχονταν σε πυροβολισμούς και πυρά πυροβολικού εναντίον Ρώσων στρατιωτικών, και έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο».

Ερωτηθείς για τη φύση των εγκλημάτων που προσάπτονται στους δύο Αμερικανούς, ο Ντμίτρι Πεσκόφ αναγνώρισε πως δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες, ωστόσο τόνισε πως δεν καλύπτονται από τις συμβάσεις της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου. Οι δύο άνδρες «δεν ανήκουν στον ουκρανικό στρατό, επομένως δεν υπόκεινται στις Συμβάσεις της Γενεύης», ανέφερε. Ερωτηθείς εάν κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας απάντησε: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την έρευνα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή πως αγνοεί πού βρίσκονται οι δύο άνδρες. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι έχει δει φωτογραφίες και βίντεο των δύο ανδρών. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ στο γαλλικό πρακτορείο AFP.

 Επισήμως η Ουάσιγκτον δεν έχει προβεί σε σχόλιο για την παρουσία των δύο Αμερικανών που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία, ούτε όμως υπήρξε κάποια αντίδραση από τις οικογένειες ή φίλους των αιχμαλώτων για την συμμετοχή τους στον πόλεμο, στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

 

https://slpress.gr

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη