19.6.22

Συγκέντρωση στο Βρετανικό Μουσείο υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

 


 

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα διαδήλωσε πλήθος Ελλήνων και Βρετανών μέσα στο Βρετανικό Μουσείο, με αφορμή την συμπλήρωση 13 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.

Οι παριστάμενοι ύψωσαν πανό με το αίτημα της επανένωσης, καθώς και ελληνικές σημαίες, ενώ συμβολικά η διάσημη Βρετανοελληνίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ, έσβησε τα κεράκια σε μια τούρτα γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης.

Συγκέντρωση στο Βρετανικό Μουσείο υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα-1

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις τους στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» έξι Βρετανοί βουλευτές τάσσονται υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα», δήλωσε η Σάμι Τσακραμπάρτι μέλος του Εργατικού Κόμματος.

«Πιστεύω ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να κάνει το σωστό και να τους επιστρέψει στο νόμιμο σπίτι τους στην Ελλάδα» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Ντέηβ Ντούγκαν.

Ο ίδιος εξήγησε ότι αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί θα αποτελεί προσβολή για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα διαχώρισε τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τα άλλα εκθέματα που διαθέτει το Βρετανικό Μουσείο. «Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί η επιστροφή των μαρμάρων θα ήταν εξαιρετική και δεν θα αποτελούσε προηγούμενο για αιτήματα επιστροφής άλλων έργων τέχνης», είπε.

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: «Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για τα Γλυπτά»

«Νομίζω ότι υπάρχει μία συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί, και να αφηγηθούμε και τις δύο ιστορίες, στην Αθήνα και στο Λονδίνο» δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οζμπορν στο βρετανικό ραδιόφωνο LBC σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο ίδιος όμως κάπως το αδειάζει λέγοντας παρακάτω ότι στο Βρετανικό Μουσείο τα Γλυπτά αφηγούνται την ιστορία ενός πολιτισμού σε σύγκριση με τους άλλους πολιτισμούς, ενώ στην Ελλάδα αφηγούνται μόνον την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου επαναλαμβάνει την πρόταση δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα, προοπτική που η ελληνική πλευρά απορρίπτει μέχρι σήμερα διότι έτσι θα αναγνωριζόταν εμμέσως η βρετανική ιδιοκτησία των Γλυπτών.

Σε διευκρινιστική ερώτηση της «Κ», εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου επανέλαβε την πάγια θέση του μουσείου, ότι δηλαδή είναι πάντα διατεθειμένο να εξετάσει αιτήματα «δανεισμού» αντικειμένων από τις συλλογές του και ότι οι συζητήσεις γύρω από τα Γλυπτά πρέπει να γίνονται με επίκεντρο τη «δημόσια πρόσβαση» και να μην περιορίζονται σε ένα «νομικίστικο και ανταγωνιστικό» περιεχόμενο. «Ο ρόλος ενός μοντέρνου μουσείου είναι να παρέχει ένα χώρο όπου αυτά τα αντικείμενα εμπνέουν τη δημιουργικότητα και βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν το παρελθόν, να διαμορφώνουν το παρόν και να προετοιμάζονται για το μέλλον», σημειώνουν.



Μητσοτάκης: Είναι βέβαιο ότι τα γλυπτά κάποια στιγμή θα επιστρέψουν

Στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε την περαασμένη Παρασκευή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους», ανέφερε σημειώνοντας πως πριν από λίγες μέρες πετύχαμε την επιστροφή του «θραύσματος Fagan», το οποίο τοποθετήθηκε στο σημείο όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν ένα αντίγραφο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας. «Και έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και κάτι τελευταίο το οποίο νομίζω ότι έχει τη σημασία του: αυτή η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Αυτός ήταν και ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό ακριβώς το θαύμα της τέχνης στην ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως θα αποτελούσε μια πολύ τολμηρή κίνηση και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να συμβολίσει και την ξεχωριστή σημασία που έχει η Αθηναϊκή Δημοκρατία στην παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή τη σημερινή δημοκρατία στον 21ο αιώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα επισημαίνοντας πως αυτές είναι ιστορικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Πιστεύω, όμως, ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό και με την πίεση η οποία ασκείται και από την UNESCO μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε τη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο. Και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο Βρετανικό Μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων το οποίο και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο πιστεύω ότι θα βρει μια πολύ ελκυστική πρόταση, προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητα σημαντικό κομμάτι της μόνιμης συλλογής του», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, πως πιστεύει ότι δεν υπάρχει επισκέπτης που να έρχεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και να μην διαπιστώνει, κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των πρωτότυπων και των αντιγράφων, τον αυτονόητο χαρακτήρα του αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

https://www.kathimerini.gr