25.5.22

Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα, ο Πούτιν σίγουρα χαίρεται και οι σύμμαχοι και εταίροι κρατούν “ίσες αποστάσεις”… (video)

 

Αποδεικνύεται ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι μόνο ένας δύσκολος γείτονας για την Ελλάδα. Είναι και ένας ακραία επικίνδυνος γείτονας, ο οποίος δεν μπλοφάρει.

Δεν κρύβει πλέον τις προθέσεις του και προκαλεί εντύπωση ότι οι σύμμαχοι και εταίροι δεν ασχολήθηκαν καν για να σχολιάσουν τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας.

Αυτός που σίγουρα χαίρεται είναι ο αυταρχικός πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διότι ο Ερντογάν με τις ενέργειες του, αποπροσανατολίζει τη Δύση από το βασικό θέμα που είναι η εισβολή στην Ουκρανία. Και επίσης, απειλώντας την Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος διαλύει την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ…

  • Ενώ σπεύδουν να σχολιάσουν τους πάντες και τα πάντα, ακόμα και τον πιο στενό τους σύμμαχο, το Ισραήλ, όταν πρόκειται για την Τουρκία και τον Ερντογάν πιάνει τους Δυτικούς …αφωνία.
  • Και αυτό, πιστεύω, του δίνει το μήνυμα ότι μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος, διότι νοιώθει πως δεν πρόκειται να τον σταματήσει κανείς, πόσο μάλλον να τον καταδικάσει και να τον αντιμετωπίσει δυναμικά. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ρωτήθηκε από την Hellas Journal δεν κατέκρινε τον Ερντογάν για τις ανθελληνικές δηλώσεις του. Ζήτησε διπλωματική λύση… Με ποιον; Με την τουρκική ηγεσία;

Τις προάλλες εισέβαλε ξανά στο Ιράκ με τη δικαιολογία ότι πολεμά τους Κούρδους αντάρτες του PKK. Καμία χώρα δεν εξέδωσε ανακοίνωση, ουδείς διαμαρτυρήθηκε. Ανακοίνωσε χθες ότι θα εισβάλει στη βόρεια Συρία με στόχο τους Κούρδους του YPG, που είναι και οι βασικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Άκουσε κανείς την οποιαδήποτε διαμαρτυρία; Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν ξανά …Πόντιος Πιλάτος!

Την τελευταία έκρηξη του Ερντογάν προκάλεσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε καλές συναντήσεις, και με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και με τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου.

Θα έλεγα ότι πείραξε τον Ερντογάν περισσότερο η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, όπου και κατήγγειλε την εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Σε αυτή την ομιλία κάλεσε τους Αμερικανούς νομοθέτες να μην δώσουν τα μαχητικά F-16 στην Τουρκία. Καλώς έπραξε, έστω και αν δεν ανέφερε το όνομα της κατοχικής Τουρκίας.

Προφανώς ο Ερντογάν άργησε να αντιδράσει περιμένοντας να πληροφορηθεί τα πραγματικά αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού. Εκτός των άλλων φαίνεται ότι γίνεται δεκτό και το αίτημα για την αγορά των F-35 από την Ελλάδα.

Κοντά σε όλα αυτά πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα ο ίδιος πρόσκληση για να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο. Και αυτό τον θυμώνει.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι απ’ εδώ και πέρα θα δούμε νέα διπλωματικά επεισόδια μεταξύ του Ερντογάν και των Αμερικανών. Άλλωστε αυτό που λένε είναι ότι η άρνηση να δεχθεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έχει στόχο την Αμερική και όχι τις δύο χώρες.

  • Όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, έδωσε κατάλογο με αιτήματα στον Άντονι Μπλίνκεν. Το πρώτο ήταν η έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Ανάμεσα στα αιτήματα ήταν και η αποστολή πρόσκλησης για να επισκεφθεί ο Ερντογάν το Λευκό Οίκο.

Πάντως, κυριαρχεί η οργή στην πλειοψηφία των νομοθετών εναντίον του Ερντογάν προσωπικά. Δεν τον θεωρούν γνήσιο σύμμαχο της Αμερικής.

Αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές και γερουσιαστές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα του για να μην στραφεί στις αγορές της Κίνας και της Ρωσίας.

Ξεχνούν, και ιδιαίτερα η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν, ότι ήδη η Τουρκία έχει στρατηγική συνεργασία με τη Μόσχα, με την οποία συνεργάζεται για να σπάσει το δυτικό εμπάργκο. Τα τελευταία τερτίπια σίγουρα δεν βοηθούν τον Ερντογάν και την Τουρκία. Όμως, δημιουργεί ανησυχία αυτός ο …”φόβος” με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι Δυτικοί τον πρόεδρο της Τουρκίας…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal