25.5.22

Με παράνομη navtex η Τουρκία βγάζει το υδρογραφικό Γιουνούζ στο κέντρο του Αιγαίου Η Τουρκία, συνεχίζει το καθημερινό παιχνίδι αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας με δηλώσεις αλλά και πράξεις, με επαναλαμβανόμενο τέμπο.

Σήμερα Τρίτη, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες αποφάσισε να εκδώσει για πολλοστή φορά μια παράνομη navtex -από υδρογραφικό σταθμού της Τουρκίας, ενώ αυτή η αρμοδιότητα είναι καθαρά ελληνική με βάση το δίκαιο – με την οποία ανακοινώνει την έξοδο στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου του ερευνητικού, υδρογραφικού σκάφους Γιουνούζ.

Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας που ναι μεν είναι ήσσονος σημασίας σε σχάση με τα υπόλοιπα (υπερπτήσεις, προώθηση μεταναστών κ.λπ.) αλλά προσθετικά ανεβάζει την ένταση και δείχνει την πρόθεση του καθεστώτος Ερντογάν να συντηρεί κλίμα έντασης και αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

.