8.5.22

Χαίρονται με την χλωμή πιθανότητα να πάρει η Τουρκία τα F-16: Ας δώσουμε, λοιπόν, σημασία μόνο στον γερουσιαστή Μενέντεζ…

 

 Senator Robert Menendez, a Democrat from New Jersey and chairman of the Senate Foreign Relations Committee, speaks with Antony Blinken, US Secretary of State, following a hearing in Washington, DC, USA, 26 April 2022. EPA, Al Drago / POOL

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

«Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε αν η Τουρκία είναι ο τύπος του συμμάχου του ΝΑΤΟ που αναμένουμε ή όχι», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στην ιστοσελίδα Defense News, αναφερόμενος στην ανύπαρκτη στρατηγική σχέση της κατοχικής δύναμης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ένα δημοσίευμα που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα για να ξεπλυθεί η σχέση της κατοχικής Τουρκίας με τη Ρωσία, μειώθηκε η σημασία της δήλωσης του φιλέλληνα γερουσιαστή, και το ενδιαφέρον στράφηκε σε όσα είπαν κάποιοι άλλοι νομοθέτες για την υπόθεση των F-16 που ζητά να αγοράσει η Άγκυρα.

Δημοσιεύματα όπως αυτό του Defense News, που είχε τον τίτλο «Congress signals openness to Turkey F-16 sale amid Ukraine cooperation» (σε ελεύθερη μετάφραση: Το Κογκρέσο σηματοδοτεί ένα άνοιγμα στην πώληση των F-16 στην Τουρκία εν μέσω συνεργασίας με την Ουκρανία), αναδημοσιεύονται -όχι απ’ όλα τα ΜΜΕ- για να δικαιολογηθεί η πώληση του ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία.

Οφείλω να διευκρινίσω ότι ΔΕΝ αμφισβητώ ποτέ το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των πραγματικών δημοσιογράφων να αναδημοσιεύουν κείμενα αμερικανικών ΜΜΕ, να τα κρίνουν και να τα κατακρίνουν. Άλλωστε, είμαστε οι πρώτοι σε αυτή την ιστοσελίδα που το κάνουμε μονίμως.  Και κρίνουμε, και κατακρίνουμε, και απονέμουμε εύσημα (αν χρειαστεί).

  • Όμως, απορρίπτουμε τα ψεκασμένα δημοσιεύματα, που χρωματίζουν όπως βολεύει τα αφεντικά τους, τα αμερικανικά κείμενα για να παραδώσουν άσπιλη και αμόλυντη τη Ρωσία, η οποία πούλησε σε τιμή ευκαιρίας το σύστημα S-400 για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Θυμίζω ότι λόγω αυτής της αγοράς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία και επέβαλαν κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, που τιμωρεί τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πολεμικό υλικό.

Ο κ. Μενέντεζ δήλωσε ότι η Τουρκία «λειτουργεί με τρόπους που είναι αντίθετοι με τα συμφέροντά μας σε πολλά πράγματα».

Νομίζω, πρόσθεσε ο γερουσιαστής στην αμερικανική ιστοσελίδα, ότι η κυβέρνηση (Μπάιντεν) πρέπει να σταματήσει να βλέπει την υπόθεση με βάση το τι θα θέλαμε στις ΗΠΑ να είναι η Τουρκία και να συνειδητοποιήσει ότι η χώρα βρίσκεται υπό τον Ερντογάν.

Η δήλωση του στα αγγλικά:

“At some point we have to decide is Turkey the type of NATO ally that we expect or not.It acts in ways that are contrary to our interests in a whole host of things. I think the administration has to stop seeing from the aspirational part of what we would like Turkey to be and realize that Turkey is under Erdogan.”

Φοβερή, χωρίς αμφιβολία, κουβέντα που θέτει ψηλά τον πήχη για τους «οπαδούς» της Τουρκίας μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση. Εδώ και μερικούς μήνες, από τη στιγμή που η Άγκυρα υπέβαλε το αίτημα της για την αγορά 40 F-16 και την επισκευή άλλων 80 μαχητικών, που ήδη διαθέτει, μερικές ιστοσελίδες στην Ελλάδα ασκούν μία καταστρεπτική πολιτική και προσπαθούν να μειώσουν τους αγώνες της Ομογένειας.

Θυμίζω ότι οι ακτιβιστές της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, όταν στην Αθήνα τους αντιμετώπιζαν με ειρωνεία, πέτυχαν τον μεγάλο άθλο με την ακύρωση της πώλησης των F-35 και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Εδώ και εβδομάδες έχουν ξεκινήσει τη νέα προσπάθεια για να σταματήσει η πώληση και των F-16 στην κατοχική δύναμη. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν και πάλι…

Όμως, ιστοσελίδες που με φανατισμό υποστηρίζουν τον «Ξανθό Ηγέτη» του «Ξανθού Γένους» πανηγυρίζουν ήδη για την δήθεν απόφαση της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν να παραχωρήσει τα F-16 στους Τούρκους. Και κρύβουν ότι την απόφαση αυτή θα λάβει το Κογκρέσο, όπου -παρά τα όσα με περισσή προσοχή καταγράφει το δημοσίευμα- η πλειοψηφία των νομοθετών είναι αντίθετη με την πώληση αυτή.

  • Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει ξανά ο γερουσιαστής Μενέντεζ ο οποίος για να αλλάξει θέση απαιτεί την χωρίς όρους αλλαγή της τουρκικής στάσης στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στην Αρμενία, στη Συρία και σε άλλες χώρες όπου η Τουρκία προκαλεί συγκρούσεις. Απαιτεί και την επιστροφή των S-400 στη Ρωσία.

Σε τούτη τη φάση, είναι ο γερουσιαστής, άλλοι πολλοί νομοθέτες και όλες οι δυνάμεις του καλού, απέναντι στην παραβατική και προκλητική Τουρκία, η οποία -όπως αναφέρει συχνά ο κ. Μενέντεζ, πρέπει να συνετιστεί. Αν νομίζουν μερικοί, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είναι η δικαιολογία για να ξεπλύνουν την Τουρκία, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Η νέα προσπάθεια της Ομογένειας αφορά ακριβώς αυτή τη μεγάλη αλήθεια και πραγματικότητα. Ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη ρωσική εισβολή για να επιβάλει την ατζέντα της: Ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά από την Αμερική να γονατίσει μπροστά του, και όχι ο ίδιος να απολογηθεί για το γεγονός ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας και όχι της Δύσης.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι. Ο κ. Μενέντεζ και πολλοί άλλοι νομοθέτες είναι ταγμένοι να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Αμερικής και των γνήσιων συμμάχων της. Όχι της Τουρκίας. Αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει το αντίθετο, θα συναντήσει ισχυρή αντίσταση και πιθανότατα θα ηττηθεί, όπως την πάτησε ο Λευκός Οίκος επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στην περίπτωση των F-35 και των S-400.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal