24.5.22

Μήνυμα Κομισιόν σε Ερντογάν: Ο σεβασμός προς τους γείτονες αποτελεί τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την ΕE

 



«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος» τόνισε η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν
Αυστηρό μήνυμα έστειλε η Κομισιόν μετά το «αμόκ» προκλήσεων της Άγκυρας. Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων.
Όπως σημείωσε η ίδια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

Συγκεκριμένα, η Ντάνα Σπίναντ απαντώντας σε δεύτερο χρόνο στις ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε τα εξής:

«Δεν σχολιάζουμε σχόλια - εξ ου και η σύντομη αντίδρασή μου στην ερώτηση στην αίθουσα Τύπου. Αλλά γενικότερα για το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και της αποκλιμάκωσης, μπορώ να πω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης της ΕΕ, που αναγνωρίζεται ως τέτοια από ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως τονίστηκε επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) (Μάρτιος και Ιούνιος 2021 συμπεράσματα EUCO), η Τουρκία αναμένεται να δεσμευτεί εποικοδομητικά με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση.

Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του briefing, η Ντάνα Σπίναντ αρκέστηκε σε γενικολογίες και ευχολόγια, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κ. Σπίναν δήλωσε ότι η Κομισιόν προωθεί και ενθαρρύνει την καλή συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας και των δύο ηγετών τους, και ελπίζει ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί εμπράκτως, σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή.

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαρώσια, η εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι «τις παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία». Υπενθύμισε ότι η τουρκική κυβέρνηση, καθώς και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση της ΕΕ για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

«Συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε., βάσει των οποίων η όποια απόπειρα για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης, από μη κατοίκους της, είναι μη αποδεκτή. Καμία δράση δεν πρέπει να αναληφθεί στα Βαρώσια, η οποία δεν είναι συμβατή με αυτά τα ψηφίσματα. Το άνοιγμα νέων τμημάτων της παραλίας, ή η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε.


Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ υπογραμμίζει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και νέες προκλήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί και να εκτροχιάσουν τις εν εξελίξει προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε.

Τέλος, σχετικά με το οικονομικό «πρωτόκολλο» που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, η Επιτροπή ανέφερε τα εξής: «Η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου είναι βασικά θεμέλια της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και η χρήση ενός ποινικού νόμου ως μέσου πίεσης σε επικριτικές φωνές είναι απαράδεκτη».