16.5.22

Bloomberg: Ευρωπαϊκή υποχώρηση και πληρωμές σε ρούβλια για την αγορά ρωσικού φυσικού από εταιρείες αερίου!


 Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει πίσω και δέχεται οι  οι εταιρείες να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο σε ρούβλια . Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που κοινοποιήθηκε στα κράτη – μέλη, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «δεν εμποδίζουν οικονομικούς φορείς από το να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», μην εμποδίζοντας δηλαδή τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη – μέλη την Παρασκευή, γνωστοποίησε σήμερα εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Bloomberg. Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, αναφέρεται ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν  δήλωση ότι θεωρούν πως οι υποχρεώσεις τους έχουν εκπληρωθεί μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Η συγκεκριμένη καθοδήγηση δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο σε συμφωνία με τις κυρώσεις της ΕΕ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν αντιμετωπίζει, ωστόσο, την απαίτηση της Μόσχας να ανοίξει δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι απαραίτητος για να διεκπεραιωθεί η πληρωμή.

 

Αναλυτικά η καθοδήγηση της ΕΕ:

 

«Ο κανονισμός (ΕΕ) 833/2014 του Συμβουλίου και ο Κανονισμός (ΕΕ) 269/2014 του Συμβουλίου δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που ορίζεται στις εν λόγω συμβάσεις για την εκπλήρωση των πληρωμών βάσει αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές πραγματοποιούνται στο εν λόγω νόμισμα, υπό κανονικούς εμπορικούς όρους, νοουμένου ότι οι εν λόγω πληρωμές στο εν λόγω νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής βάσει των εν λόγω συμβάσεων, χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή. Για τον σκοπό αυτό, οι εν λόγω φορείς θα πρέπει να προβούν σε σαφή δήλωση ότι προτίθενται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν ότι οι συμβατικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά την πληρωμή έχουν ήδη εκπληρωθεί με την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις».

https://www.militaire.gr/

(Efenpress/Μιχάλης Τσολάκης )