30.5.22

Ανησυχία για ένα “καυτό καλοκαίρι” στο Αιγαίο: Η Τουρκία προκαλεί σε όλα τα επίπεδα την Ελλάδα



 Η τουρκική κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους της απέναντι στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανταπόκριση του από την Αθήνα το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας RND.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Cavusoglu) κάλεσε τη γειτονική χώρα να αποσύρει τον στρατό της από νησιά του Αιγαίου όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος, δηλώνοντας -κατά την πτήση της επιστροφής από επίσκεψή του στο Ισραήλ- “δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά”.

Δεν διευκρίνισε ποια μέτρα θα λάβει η Τουρκία, αναφέρει ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα.

Προσθέτει ότι στην Αθήνα αυξάνεται ο προβληματισμός για νέες εντάσεις, καθώς αναφέρθηκαν από την Ελλάδα περίπου 40 παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Η Τουρκία διατείνεται ότι η Ελλάδα χάνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τη στιγμή που διατηρεί εκεί στρατιωτικές βάσεις, κάτι που σύμφωνα με την Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού που προέβλεπαν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Το άρθρο αναφέρεται και στην Επιστολή που επέδωσε η ελληνική κυβέρνηση στον ΟΗΕ την Πέμπτη, με την οποία «αμφισβητεί αυτή την ερμηνεία των Συνθηκών», όπως διευκρινίζει ο ανταποκριτής, σημειώνοντας:

Η Τουρκία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947, με την οποία η Ιταλία εκχώρησε στην Ελλάδα το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων γύρω από τη Ρόδο και ορίστηκε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντλήσει αξιώσεις από τη Συνθήκη, επειδή δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της.

Η Ελλάδα δικαιολογεί την στρατιωτικοποίηση των νησιών με την στάθμευση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στις τουρκικές ακτές και το δικαίωμα αυτοάμυνας που κατοχυρώνεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Επίσης, υπάρχει και η απειλή για πόλεμο εκ μέρους της τουρκικής πλευράς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 μίλια, κάτι που δικαιούται να κάνει βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία θεωρεί μια τέτοια κίνηση ως casus belli, αιτία πολέμου.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος επικεντρώνεται στο ζήτημα του ορυκτοί πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αναζωπύρωση της διαμάχης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς «η Τουρκία διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές που η Ελλάδα δικαιούται ως οικονομική ζώνη σύμφωνα με το δίκαιο του ΟΗΕ για τη θάλασσα».

Θυμίζει όταν το καλοκαίρι του 2020 «οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης με ετοιμοπόλεμα ελληνικά και τουρκικά πλοία να βρίσκονται στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, η κρίση εκτονώθηκε με τη μεσολάβηση της τότε Καγκελαρίου Angela Merkel», ενώ τώρα η Τουρκία έχει ανακοινώσει νέες γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην περιοχή για τον Ιούλιο. 

«Εν τω μεταξύ έχει κοπεί το νήμα των συνομιλιών μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Erdogan κατηγορεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι προσπάθησε να εμποδίσει τις παραδόσεις αμερικανικών όπλων στην Τουρκία κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα», σημειώνει το δημοσίευμα στη συνέχεια.

Καταλήγει εξηγώντας ότι είναι πιθανόν οι έντονοι τόνοι της Άγκυρας να συνδέονται με την εσωτερική πολιτική ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον επόμενο χρόνο.

Και αυτό επειδή ασκούνται πιέσεις στον Erdogan από τον πληθωρισμό με το ιστορικό ρεκόρ του 70%, οπότε μέσω αυτής της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος ενδεχομένως θα μπορούσε να κερδίσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους, η ψήφος των οποίων είναι καθοριστική, κάτι που εξηγεί και τις αντιρρήσεις του για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς βορρά, ενώ επιπλέον έχει ανακοινώσει και νέα στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία εντός της εβδομάδας, την 4η κατά σειρά από το 2016 μέχρι σήμερα. 

Τίτλος: «Τουρκία και Ελλάδα σε σύγκρουση – Διαμάχη για νησιά και ορυκτό πλούτο: ανησυχία για ένα “καυτό καλοκαίρι” στο Αιγαίο»
Υπότιτλος: «Η Τουρκία έχει αξιώσεις στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και η Ελλάδα στρέφεται στα Ηνωμένα Έθνη. Η σύγκρουση για τις οικονομικές ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο απειλεί να ξεσπάσει ξανά. Οι εντάσεις είναι εκρηκτικές: διακόπηκε το νήμα συνομιλιών Erdogan-Μητσοτάκη.»