23.5.22

Οι Βρετανοί δίνουν διέξοδο στον Ερντογάν για το «εθνικό μαχητικό αεροσκάφος» και θέλουν να μας πουλήσουν και πλοία!

 

Η άρση των περιορισμών «εξαγωγής αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία» δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση . Υποθέτουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά από αυτή την απόφαση θα «κόψει» κάθε επαφή με τους Βρετανούς που έχουν εμφανισθεί στην Αθήνα και κάνουν και «πριβέ ενημερώσεις» για να πουλήσουν στην Ελλάδα πολεμικά πλοία!!! (...)

Η άρση των περιοριστικών μέτρων των Βρετανών είναι δώρο του Τζόνσον στον Ερντογάν και του ανοίγει ξανά τον δρόμο για να προχωρήσει το φιλόδοξο μεν αλλά αναγκαίο όπως εξελίσσονται τα πράγματα σχέδιο για «εθνικό μαχητικό αεροσκάφος».

Όπως γράφει το middleeasteye.net «η BAE Systems με έδρα τη Βρετανία συνεργάζεται  στενά με την Turkish Aerospace Industries για την ανάπτυξη του αεροσκάφους τζετ, με τεχνολογία stealth.

Το έργο έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικό για τις τουρκικές ΕΔ, καθώς η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Τώρα η Άγκυρα χρειάζεται το έργο TF-X για να καταφέρει να αντικαταστήσει τον γηρασμένο και λιγότερο εξελιγμένο εναέριο στόλο της.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται επίσης να εξέφρασε ενδιαφέρον για τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως το Bayraktar TB2 του Baykar, το οποίο ήταν αποτελεσματικό κατά των ρωσικών όπλων στη Συρία, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και πρόσφατα την Ουκρανία.

https://www.militaire.gr/

(Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη )