22.5.22

Παράδοση αμερικανικής δωρεάς 6 σκαφών RHIBΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σημερινή της ανάρτηση, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, γνωστοποίησε την παράδοση 6 Σκαφών Άκαμπτης Γάστρας Ναυτικού Ειδικού Πολέμου 11 μέτρων στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για δωρεά ύψους 10 εκατ. $, που αποβλέπει στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητος των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) των δύο πλευρών.

Όπως είχε αποκαλύψει από τον Μάρτιο του 2020 ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η σχετική έγκριση από αμερικανικής πλευράς είχε δοθεί στις 2 Οκτωβρίου 2019 και ήταν αξίας 9.845.847 $. Ακολούθησε στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 η ανάθεση τροποποιητικής συμβάσεως στην αμερικανική United States Marine Inc. (USMI) ύψους 8.898.065 $ για την προμήθεια των σκαφών, με χρηματοδότηση από κονδύλια βάσει νόμου περί Δημιουργίας Ικανότητος Συνεργάτου (Building Partner Capacity). Όπως αναφερόταν τότε, η ναυπήγηση προβλεπόταν να έχει περατωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Η αναφορά στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, σημαίνει προφανώς ότι τουλάχιστον ένα σκάφος θα διατεθεί στην ΜΥΑ/ΛΣ και τα υπόλοιπα θα ενταχθούν στην δύναμη πλωτών μέσων της ΔΥΚ. Τα συγκεκριμένα RHIB προορίζονται ειδικώς για την χρησιμοποίηση σε επιχειρήσεις νηοψίας.

https://doureios.com/