9.5.22

ΕΝΦΙΑ 2022: Η ώρα των νέων εκκαθαριστικών - Ποια στοιχεία θα περιλαμβάνουν

 


Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

ralexopoulou@naftemporiki.gr

Εντός της εβδομάδας, ακόμη και σήμερα αν καταστεί εφικτό, αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ στο TaxisNet. Ωστόσο, μετά και τις αλλαγές που έγιναν, τα εκκαθαριστικά θα είναι διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Με βάση τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης του ΕΝΦΙΑ, όπως δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για:

  • τη νέα αξία των ακινήτων τους, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
  • την όποια έκπτωση έχουν ανάλογα με το ύψος της αξίας της περιουσίας τους, αλλά και
  • τις επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στο έντυπο θα αποτυπώνεται καθαρά η έκπτωση ή προσαύξηση του νέου φόρου  ακινήτων καθώς και η διαφορά σε σχέση με το ποσό που οι ιδιοκτήτες καλούνταν να πληρώσουν πέρυσι. Ακολουθούν οι προθεσμίες για τις δόσεις, η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι ο  φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Μαΐου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023. Για τους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2020.

Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον τελικό λογαριασμό για το φόρο τους να είναι μειωμένος, ακόμα και πάνω από 30%.

Αντίθετα, υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021 θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 350.000 ιδιοκτήτες. Επίσης, περισσότεροι από 1 εκατ. φορολογούμενοι που είχαν δηλώσει χαμηλά εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση θα κερδίσουν έκπτωση 50% ή 100%.

Οι ιδιοκτήτες που θα δουν τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα είναι οι περίπου 180.000 ιδιοκτήτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου οι περιοχές τους εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ εξέδωσε και νέo υπόδειγμα για το έντυπο  Ε9 στο οποίο καταχωρούνται οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία  των πολιτών.

https://www.naftemporiki.gr/