29.5.22

Έβρος του 2020 στα νησιά δεν θα συμβεί: Πλωτό τείχος από το Λιμενικό με αρωγούς καταδρομείς και Πολεμικό Ναυτικό

 

Από το 2020, μετά τα γεγονότα του Έβρου, οι αρχές ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σημαντικά τόσο με πλωτά μέσα όσο και με νέες ηλεκτρονικές συσκευές που βοηθούν σημαντικά στον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων στα τουρκικά παράλια. Πηγή εικόνας: Ηellasjournal

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τον Έβρο του 2020 επιδιώκει η Τουρκία να τον ζήσουν αυτή τη φορά στο Αν. Αιγαίο, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, μεσούσης δηλαδή της τουριστικής περιόδου.

Από τα αρμόδια υπουργεία που ήδη έχουν αυξήσει τ’ αντανακλαστικά και την επιφυλακή, σημειώνουν πως ούτε σκηνές του 2015 θα επιτραπούν, πόσο δε μάλλον τα όσα διαδραματίστηκαν στο χερσαίο κομμάτι των συνόρων μας με την Τουρκία πριν δυο χρόνια.  

  • Όμως όσο οι μέρες περνούν, ο καιρός καλυτερεύει και τα νερά ζεσταίνονται, τα πράγματα όλο και θα ζορίζουν στον τομέα του μεταναστευτικού, που είναι ένας από τους βασικούς της πίεσης στην οποία ποντάρει η Τουρκία. Αυτό λένε και οι πληροφορίες που φτάνουν στα επιχειρησιακά στελέχη που χειρίζονται αυτά τα θέματα και που κάθε μέρα δίνουν τον δικό τους αγώνα στην εσχατιά της Ελληνικής νησιωτικής επικράτειας.

Και αυτό σημαίνει πως τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που είναι στα νησιά του Αν. Αιγαίου, θα πιεστούν ακόμη περισσότερο στην προσπάθειά τους να στηθεί το απαραίτητο πλωτό τείχος απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες μάλιστα γίνονται με την πλήρη ανοχή της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία την ώρα που ξεκινούν οι δουλέμποροι με τους μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας, είναι άφαντη και εμφανίζεται μόνο κατόπιν μεγάλης πίεσης των Ελληνικών αρχών.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες στις διαρκείς συσκέψεις που γίνονται για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και πριν αυτό λάβει διαστάσεις Έβρου 2020, έχει αποφασιστεί ότι αρωγός στο Λιμενικό θα είναι και πάλι τόσο οι Αμφίβιοι Καταδρομείς των νησιών, όσο και το Πολεμικό Ναυτικό εκεί που απαιτείται η παρουσία μεγαλύτερων και πιο ισχυρών μονάδων επιφανείας.

  • Οι μονάδες τόσο του Λιμενικού, όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τα γεγονότα του 2020 και ύστερα από πολλές προσπάθειες που έγιναν σε κυβερνητικό επίπεδο ώστε να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα που ξεκινά από την Τουρκία, ενισχύθηκαν σημαντικά, τόσο με νέα πλωτά μέσα, όσο και με εξοπλισμό στα παλαιότερα σκάφη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον πολύ πιο έγκαιρο εντοπισμό από τις αρχές που βρίσκονται σε επιφυλακή, ακριβώς στην θαλάσσια οριογραμμή με την Τουρκία, των έκνομων ενεργειών που προετοιμάζονται και υλοποιούνται στα τουρκικά παράλια.

Σκαλί…σκαλί στις προκλήσεις

Πάντως προς το παρόν τα κομμάτια της τουρκικής προκλητικότητας, διαχωρίζονται από τους Επιτελείς στην ιδιαίτερα αυξημένη ρητορική της έντασης και σε μια σειρά έκνομων πράξεων στο πεδίο.

  • Εκτός του μεταναστευτικού που σε ορισμένες περιπτώσεις η Τουρκία έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πάρει διαστάσεις ασύμμετρης απειλής, όπως συνέβη πριν δυο χρόνια στον Έβρο, στην Άγκυρα καταλογίζονται η καθημερινή παράνομη παρουσία στον ουρανό του Αιγαίου, με δεκάδες υπερπτήσεις και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Ακόμη και το Σάββατο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της γείτονος κατέγραψε ακόμη 24 παραβιάσεις στον Εναέριο Χώρο.

Αλλά εκτός από αυτό το κομμάτι, η Τουρκία επαναφέρει την γνωστή τακτική των παράτυπων ναυτικών οδηγιών.  

Η νέα navtex για το παλιό ερευνητικό Τσεσμέ, καλύπτει δυο περιοχές στην «καρδιά» του Αιγαίου, δυτικά του 25ου μεσημβρινού, μεταξύ Σκύρου- Άη Στράτη και Λέσβου. Και με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να εκδίδει αγγελίες για κάθε είδους δραστηριότητα σ’ αυτή την θαλάσσια περιοχή.

Αυτή η κίνηση είναι μια ακόμη προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει την προκλητικότητά της και να ενεργοποιήσει τ’ αντανακλαστικά της Αθήνας.

https://hellasjournal.com/