2.5.22

Σμύρνη. 2 Μαίου 1919, πρωί : Η Ελληνική απόβαση στη Σμύρνη

 Ηλίας Κυρίτσης

Ο Ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στην προκυμαία της Σμύρνης μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού!
Χιλιάδες Έλληνες κάτοικοι υποδέχονται τους απελευθερωτές τους πανηγυρίζοντας, ενώ η παραλία πλέει στα γαλανόλευκα. Πρώτο το μεταγωγικό «Πατρίς» κατεβάζει τμήματα Ευζώνων (του 1/38 Συντάγματος).
Ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, ευλογεί γονατιστός και με λυγμούς, τις σημαίες! Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών χτυπούν (με πρώτο το κωδωνοστάσιο της Αγίας Φωτεινής), ενώ ηχούν και οι σειρήνες των πλοίων.


Ο κόσμος άλλοτε ζητωκραυγάζει και τραγουδάει, και άλλοτε κλαίει από συγκίνηση! Ένας λόχος Ευζώνων, βάζει τα όπλα τους πυραμίδα και στήνει χορό στην προκυμαία με τους αξιωματικούς να σέρνουν τον χορό.....
Η Σμύρνη το 1919 είχε 270.000 κατοίκους, όσους περίπου και η Αθήνα της εποχής. Από αυτούς οι 165.000 ήταν Έλληνες, οι 63.000 Τούρκοι και οι υπόλοιποι Αρμένιοι, Εβραίοι και Φραγκολεβαντίνοι.
Στην Επαρχία της Σμύρνης, ζούσαν συνολικά 622.000 Έλληνες! Λόγω της πληθυσμιακής, οικονομικής και πολιτιστικής κυριαρχίας των Ελλήνων, οι Τούρκοι την ονόμαζαν «Γκιαούρ Ιζμίρ». Διέθετε 5 κινηματογράφους, 1 θέατρο, 4 εφημερίδες, 2 περιοδικά. Όλα ελληνικά!



Είχε επίσης δύο αθλητικά σωματεία με ποδοσφαιρικές ομάδες: α) Απόλλων Σμύρνης, β) Πανιώνιος.
Σε αυτή την πόλη κατεύθυνε τον Ελληνικό Στρατό ο Βενιζέλος, τον Μάιο του 1919.
Απέσπασε πρώτα την έγκριση των λεγόμενων «συμμάχων», δηλαδή Αγγλίας, Γαλλίας, ΗΠΑ.
Εκ των υστέρων, πολλοί τον κατέκριναν για εκείνη την απόφαση. Ξέροντας την τραγική κατάληξη της Εκστρατείας και γνωρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής (3 χρόνια μετά), ήταν εύκολο να κάνουν κριτική.
Λάθος! Οι αποφάσεις παίρνονται σύμφωνα με τα δεδομένα της χρονικής στιγμής.
Και σύμφωνα με τις επιταγές της Ιστορίας...

Υ.Γ. Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.