20.4.22

Οι Ρώσοι ψάχνουν επάκτιες συστοιχίες πυραύλων ΝSM στην Οδησσό - Πώς βύθισαν το Moskva - Το drone & ο καιρός



Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Με τίτλο “Η βύθιση του “Moskva” δεν προήλθε από “Neptune”” ρωσικό στρατιωτικό ΜΜΕ αποκαλύπτει πως οι ρωσικές δυνάμεις ψάχνουν επάκτιες συστοιχίες αντιπλοϊκών πυραύλων NSM στην Οδησσό.

Οι NSM έλαβαν συντεταγμένες του Moskva από κάποιο drone ενώ οι Ρώσοι κάνουν την αυτοκριτική τους για την μη ύπαρξη ΑΦΝΣ στην επίμαχη περιοχή. Αποκαλύπτουν πως Ουκρανοί και ΝΑΤΟϊκοί χρησιμοποίησαν τον καιρό που επικρατούσε στην περιοχή.

Τα όσα αναφέρουν έχουν εξαιρετική σπουδαιότητα και για εμάς, για το Αρχιπέλαγος μας.

Τα όσα περιγράφονται στο άρθρο, οι πληροφορίες για το πως έγινε το κτύπημα, πιθανότατα προέρχονται από μαρτυρίες μελών του πληρώματος του καταδρομικού Moskva. Δεν αναφέρεται ρητά αλλά εκφράζεται η βούληση και ο ρωσικός στρατιωτικός σχεδιασμός να εντοπιστούν οι συστοιχίες NSM και να παρθούν μέτρα προστασίας του ρωσικού Στόλου από τον νορβηγικό Stealth πύραυλο.

Επιβεβαιώνεται το WarNews247 που είχε γράψει εξαρχής πως οι Ρώσοι είχαν στραφεί από τα πρώτα 24ωρα προς τον νορβηγικό Stealth πύραυλο NSM.

Δεν ήταν πύραυλοι Neptune”

Η ρωσική ανάλυση αναφέρει τα εξής:

“Στις 14 Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το καταδρομικό Moskva, το οποίο υπέστη ζημιά λόγω της έκρηξης πυρομαχικών, και αργότερα βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης.

Και εκπρόσωποι των ουκρανικών αρχών ανακοίνωσαν την βύθιση του καταδρομικού πυραύλων Moskva από δύο πυραύλους Neptune ουκρανικής κατασκευής (απόγονος του σοβιετικού αντιπλοϊκού πυραύλου Kh-35).

Από τεχνική άποψη, αυτή η τελευταία δήλωση φαίνεται αναξιόπιστη (με απλά λόγια, ψεύτικη).

Πύραυλοι Neptune όπως και Harpoon)δεν μπόρεσαν να χτυπήσουν το Μoskva;

Ο οπλισμός και ο εξοπλισμός του «Moskva» είναι τέτοιος που δεν θα μπορούσε να δεχθεί επιτυχή επίθεση από τον ουκρανικό «Neptune». Το “Moskva” διέθετε ένα αρκετά ισχυρό σύνολο ραντάρ και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου για να ανιχνεύει και να παρεμβαίνει στην καθοδήγηση πυραύλων κρουζ. Ο «Neptune» έχει μόνο ένα ενεργό ραντάρ. 

Οποιοσδήποτε τέτοιος πύραυλος κατά πλοίου, όταν έχει μια τέτοια κεφαλή, λέει στα πλοία-στόχους: εδώ είμαι. Και “μιλάει” δυνατά: η ισχύς της ακτινοβολίας εκεί είναι αρκετή, είναι αδύνατο να μην εντοπιστεί. Αμέσως μετά, το πλοίο στόχος ενεργοποιεί τον εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου που τυφλώνει τον πύραυλο.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αν το σύνολο EW του “Moskva” (μάλλον εντυπωσιακό) δεν λειτουργούσε, είχε αεράμυνα. Ξεκινώντας από την έκδοση πλοίου του πολύ καλού S-300 (S-300F) και τελειώνοντας με το OSA. Ο συνολικός αριθμός των αντιαεροπορικών πυραύλων αυτών των συστημάτων στο Moskva είναι 104. Επιπλέον, το καταδρομικό διέθετε έξι πυροβόλα των 30 χιλιοστών, σχεδιασμένα μόνο για να χτυπούν πυραύλους κρουζ και άλλους εναέριους στόχους. Κάθε ένα από αυτά τα όπλα είχε ρυθμό βολής εκατό φυσίγγια ανά δευτερόλεπτο. 

Το συμπέρασμα είναι απλό: αυτό το ζεύγος υποηχητικών (στον δυτικό κόσμο δεν υπάρχουν υπερηχητικά αντιπλοϊκά βλήματα, όπως έχει η Ρωσία) αντιπλοϊκών πυραύλων δεν θα μπορούσε να διαπεράσει όλα αυτά. Μερικές δεκάδες – ναι, πιθανώς, αλλά ένα ζευγάρι όχι.

Αιφνιδιαστική επίθεση από NSM

Πώς θα μπορούσε τότε να εκδηλωθεί φωτιά στο ρωσικό καταδρομικό; Η πιο πιθανή απάντηση είναι απλή: τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας του είτε δεν είδαν καθόλου τον πύραυλο σε θυελλώδεις συνθήκες είτε τον εντόπισαν πολύ αργά, όταν δεν είχαν χρόνο να κάνουν τίποτα. (σσ αυτό μετέδωσαν οι Ρώσοι εξαρχής όπως είχε σημειώσει το WarNews247)

Δεν υπάρχει τίποτα νέο εδώ: αυτό ακριβώς συνέβη πριν από 40 χρόνια, το 1982, με το βρετανικό αντιτορπιλικό Sheffield, ο οποίος βυθίστηκε από πύραυλο της Αργεντινής.

Μια πραγματικά αιφνιδιαστική επίθεση σε ένα ρωσικό καταδρομικό είναι δυνατή μόνο σε μία περίπτωση: ο πύραυλος ήταν Νορβηγικός.

Στον δυτικό κόσμο, οι κύριοι αντιπλοϊκοί πύραυλοι είναι ο αμερικανικός Harpoon και ο νορβηγικός NSM. Ο πρώτος, αν δεν εκτοξεύτηκε από αεροσκάφη, έχει το ίδιο «ραντάρ» με τον Ποσειδώνα. Ο δεύτερος είναι πολύ πιο επικίνδυνος.

Ο NSM, που δημιουργήθηκε από τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg, πετά χωρίς «ενεργό ραντάρ». Πρώτον, εισάγονται σε αυτό οι κύριες συντεταγμένες του στόχου, που λαμβάνονται, για παράδειγμα, από ένα αναγνωριστικό drone. (πχ Bayraktar TB2 ή άλλο ΝΑΤΟϊκό που βρίσκονταν στην περιοχή)

Στη συνέχεια, ο πύραυλος ταξιδεύει σε αυτές τις συντεταγμένες χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αδρανειακής καθοδήγησης και πλοήγησης GPS. Λίγο πριν την πρόσκρουση ο νορβηγικός πύραυλος ενεργοποιεί τον παθητικό αισθητήρα IIR, ο οποίος επιτρέπει στον πύραυλο να εντοπίζει και να εγκλωβίζει το στόχο χωρίς να γίνεται αντιληπτός από τον αντίπαλο.

Ο πύραυλος συγκρίνει τις εικόνες που φαίνονται στον ορίζοντα με τη βιβλιοθήκη από τη μνήμη του και επιλέγει τον πιο σημαντικό στόχο (αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας).

Ο παθητικός αισθητήρας του νορβηγικού πυραύλου πρακτικά δεν εκπέμπει ακτινοβολία σε καμία εμβέλεια. Επομένως δεν προειδοποιεί το εχθρικό πλοίο για την επίθεση. Επιπλέον είναι stealth.

Όλα αυτά τον ξεχωρίζουν από τους πυραύλους “Neptunes” και “Harpoons”.

Ως αποτέλεσμα, ο NSM σήμερα είναι ο πιο δυνατός πύραυλος κατά πλοίων που είναι διαθέσιμος σε αντίπαλες χώρες της Ρωσίας. Για να δοθούν στον πύραυλο οι πρωταρχικές συντεταγμένες του στόχου, αρκεί η καθοδήγηση από ένα drone. 

Οι καιρικές συνθήκες

Υπό κανονικές καιρικές συνθήκες, τα συστήματα αεράμυνας του Moskva θα είχαν εντοπίσει τον πύραυλο από τα ηλεκτρο-οπτικά μέσα και στην συνέχεια θα τον είχαν καταρρίψει.

Ωστόσο, προφανώς, η ουκρανική πλευρά υπολόγισε τα πάντα σωστά:

Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε σε θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, όταν η αποτελεσματικότητα των οπτικών συστημάτων για τον εντοπισμό πυραύλων κατά του πλοίου είναι ελάχιστη. Είναι πολύ δύσκολο να τα δει κανείς ενώ υπάρχουν άσχημες καιρικές συνθήκες με κύματα και θυελλώδεις ανέμους.

Το περίεργο δημοσίευμα

Στο σημείο αυτό, οι Ρώσοι εμπλέκουν δημοσίευμα από τον ιστότοπο “Meduza” την συντακτική ομάδα του οποίου κατηγορούν εδώ και καιρό  ως “πράκτορες της Δύσης”.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

“Τι γίνεται όμως με τo άρθρο του Meduza ότι το Moskva απλά δεν ήταν εξοπλισμένο με ραντάρ για να δει πυραύλους που πετούν χαμηλά;

Ίσως οι συντάκτες του Meduza (ξένοι πράκτορες) να μην κατάλαβαν αρκετά καλά αυτό το θέμα. Στη δημοσίευσή τους έγραψαν ότι το «Moskva» κατά τη διάρκεια του εκσυγχρονισμού δεν έλαβε νέα ραντάρ ικανά να ανιχνεύουν αποτελεσματικά στόχους που πετούν χαμηλά, όπως ο αντιπλοϊκός πύραυλος Neptune.

Προφανώς το Meduza μπέρδεψε κάποια πράγματα. Ίσως σκόπιμα.

Οι πύραυλοι κατά πλοίων όπως ο μη αερομεταφερόμενος Neptune ή ο Harpoon μπορούσαν να εντοπιστούν από το Moskva.

Στην πραγματικότητα, το ρωσικό Ναυτικό άρχισε να μαθαίνει να εντοπίζει πυραύλους κατά των πλοίων χαμηλής πτήσης ακόμη και υπό την ΕΣΣΔ, αφού τότε εμφανίστηκαν οι Tomahawks και ο σοβιετικός στόλος τα είδε ως το κύριο αντιπλοϊκό όπλο του εχθρού.

Επιπλέον, τα ραντάρ του «Moskva» βρίσκονται σε αξιοσημείωτο ύψος, γεγονός που διευκολύνει και τον εντοπισμό στόχων που πετούν χαμηλά.

Αντίθετα δεν μπορούσε να ανιχνεύσει ένα Stealth πύραυλο μικρού μεγέθους σε μια καταιγίδα χωρίς ενεργό ραντάρ.

Το νερό στην κορυφή των κυμάτων εξακολουθεί να απορροφά τα ραδιοκύματα και τα πολυμερή τα μεταδίδουν αρκετά καλά – και αυτά τα βασικά φυσικά δεδομένα είναι απίθανο να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον.

Η παρουσία του NSM στην Ουκρανία πρακτικά δεν επηρεάζει το ναυτικό μέρος της στρατιωτικής εκστρατείας. Υπάρχουν πολλά ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και μετά την απώλεια του Moskva, η ικανότητά τους να αποκλείουν αξιόπιστα τόσο τα ουκρανικά λιμάνια όσο και τα στενά της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει αλλάξει πολύ.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι μικρή, η εμβέλεια των ρωσικών πυραύλων μεγάλη.

Με άλλα λόγια, η εμβέλειά των πυραύλων των ρωσικών πλοίων είναι πολλαπλάσια από αυτή του NSM. Τα μικρά πλοία είναι κατά μια τάξη μεγέθους μικρότερα από το Moskva, αλλά μπορούν να μπλοκάρουν την ουκρανική ακτή σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικά. Και χάρη στο βεληνεκές των πυραύλων τους – από τον ίδιο κόλπο της Σεβαστούπολης.

Αρκεί να έχουμε μια ρωσική περιπολία ΑΦΝΣ στα ανοικτά των ουκρανικών ακτών για να ειδοποιήσουμε τα πλοία μας για την παρουσία στόχων εκεί.

Ωστόσο, το «Moskva» χρειαζόταν επίσης τέτοια εναέρια καθοδήγηση: εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής δεν μπορούσαν να παρακολουθηθούν από ένα πλοίο.

Ο ρωσικός Στρατός ψάχνει εκτοξευτές NSM

Ο ρωσικός στρατός ψάχνει ήδη για εκτοξευτές NSM στην Οδησσό. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλες οι μικρές κινητές συστοιχίες θα εντοπιστούν και θα καταστραφούν εγκαίρως.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, όπως φαίνεται στα βίντεο που ανεβάζουν, χρησιμοποιούν σταθερά πολιτικά οχήματα, ακόμη και ασθενοφόρα για τη μεταφορά τους. Η Ρωσική Αεροπορία δεν καταστρέφει όλα τα οχήματα που κινούνται ακόμη στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα πράγμα μπορεί να εγγυηθεί την προστασία από επιθέσεις NSM:

αποφυγή προσέγγισης με την ουκρανική ακτή για 200 χιλιόμετρα ή λιγότερο. Ειδικά με καταιγίδες. Το εύρος των “Neptune” και των “Harpoon” είναι υψηλότερο, αλλά, όπως σημειώθηκε, είναι αισθητά λιγότερο επικίνδυνοι από το νορβηγικό πύραυλο.

Δείτε βίντεο με τον NSM

https://warnews247.gr/

Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη