9.4.22

Να δώσει η Ελλάδα τους ρωσικούς S-300 στην Ουκρανία… Αλλά θα λάβει από τους Αμερικανούς το σύστημα Πάτριοτ; (video)

 

US President Joe Biden (C) and Vice President Kamala Harris (R) squire newly confirmed Supreme Court nominee Ketanji Brown Jackson (L) to a commemoration of her joining the high court on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 08 April 2022. EPA, JIM LO SCALZO

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal


Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της Σλοβακίας να παραχωρήσει το ρωσικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία, και την ίδια στιγμή να ανακοινώσει ότι θα παραχωρήσει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Πάτριοτ στη χώρα για να μπορεί να αμυνθεί στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση.


Παρόμοιο σύστημα διαθέτουν η Βουλγαρία και η Ελλάδα.Στην Ελλάδα το είχε παραχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άνευ προηγουμένου αντίδραση, τότε, της Τουρκίας για να μην εγκατασταθεί στην Κύπρο.

Μετά από παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, η τότε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, δυστυχώς, με τη σειρά της πίεσε αφόρητα τον μακαρίτη τον Γλαύκο Κληρίδη ο οποίος αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη μεταφορά των S-300 στην Κρήτη. Ήταν τότε που χαρακτήρισε προδοσία τις πιέσεις του κ. Σημίτη.

Αυτούς τους S-300, λοιπόν, θα ήθελαν οι Αμερικανοί να παραχωρηθούν από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας αυτό είναι μεν ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραχωρήσουν ΜΟΝΙΜΑ στην Ελλάδα ένα σύστημα Πάτριοτ, ίσως η λύση αυτή να είναι και η καλύτερη.
Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας από τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν ύψιστη προτεραιότητα στην παροχή κρίσιμων στρατιωτικών δυνατοτήτων στην Ουκρανία, ώστε να μπορεί να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος «όλος ο κόσμος έχει δει τώρα την αποτελεσματικότητα αυτών των όπλων, καθώς οι θαρραλέες ουκρανικές δυνάμεις τα χρησιμοποίησαν για να αποκρούσουν τη ρωσική επίθεση στο Κίεβο, να κρατήσουν σε αμφισβήτηση τους ουρανούς της Ουκρανίας και να καταφέρουν σοβαρά πλήγματα στον ρωσικό στρατό».


Στη δήλωση του ο κ. Μπάιντεν αναφέρει ότι «εκτός από τα όπλα που παράγονται στις ΗΠΑ, έχουμε εργαστεί επίσης για να διευκολύνουμε τη μεταφορά οπλισμού από τους Συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Σλοβακίας για την παροχή του συστήματος αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία, κάτι που ο Πρόεδρος Ζελένσκι είχε ζητήσει προσωπικά από μένα στη διάρκεια των συνομιλιών μας».

Στη συνέχεια αποκαλύπτει τη συμφωνία: Για να καταστεί δυνατή, τόνισε, αυτή η μεταφορά (των S-300 στην Ουκρανία) και να διασφαλιστεί η συνεχής ασφάλεια της Σλοβακίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τοποθετήσουν ένα πυραυλικό σύστημα Πάτριοτ στη Σλοβακία».

Όπως αναφέραμε παραπάνω, αναλυτές θεωρούν ότι οι χώρες που διαθέτουν S-300, θα διώξουν ένα παλιό σύστημα και θα παραλάβουν ένα καινούργιο σύστημα Πάτριοτ. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, πρόκειται για καλή συμφωνία που εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Διότι διώχνει ένα παλιό ρωσικό σύστημα και παίρνει ένα καινούργιο αμερικανικό σύστημα, που είναι και πιο ισχυρό.

Ο κ. Μπάιντεν λέει ότι «τώρα δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. Ο ρωσικός στρατός μπορεί να απέτυχε στον στόχο του να καταλάβει το Κίεβο, αλλά συνεχίζει να επιφέρει φρικτές πράξεις βαρβαρότητας στον ουκρανικό λαό.


Καθώς ο ρωσικός στρατός επανατοποθετείται για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου, έχω δώσει οδηγίες στην Κυβέρνησή μου να συνεχίσει και να μην φείδεται προσπαθειών για να εντοπίσει και να παρέχει στον ουκρανικό στρατό τις προηγμένες δυνατότητες όπλων που χρειάζεται για να υπερασπιστεί τη χώρα του», σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες μέρες. Πάντως η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ομιλεί από μόνη της. Η Σλοβακία μετέφερε τους δικούς S-300 και έλαβε μία συστοιχία Πάτριοτ. Για την πρόταση των Αμερικανών προς την Ελλάδα, θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι εάν η συμφωνία δεν είναι ίδια και καλύτερη από αυτήν που εξασφάλισε η Σλοβακία, οι S-300 δεν θα κουνηθούν από την Κρήτη.

Να αναφέρουμε επίσης ότι η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατήγγειλε τις «φρικτές και καταστροφικές εικόνες» της πολύνεκρης επίθεσης σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Ουκρανία.

Για την Αμερική, όπως ανέφερε η πρεσβεία της στο Κίεβο, «η ρωσική πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, έναν κόμβο για την απομάκρυνση αμάχων, η οποία άφησε δεκάδες νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, είναι μια ακόμη θηριωδία που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία. Ο κόσμος θα αναγκάσει τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να λογοδοτήσει».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Γιατί η κ. Βικτόρια Νούλαντ δεν απαίτησε από τους Αμερικανούς να στείλουν στην Ουκρανία τους ρωσικούς S-400 που αγόρασε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον φίλο του τον Βλαντιμίρ Πούτιν; Μήπως δεν την παίρνει…
Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

https://hellasjournal.com/