18.4.22

Μητέρα ναύτη του Μoskva ρίχνει φως σε όσα κρύβουν οι Ρώσοι: 40 νεκροί, αγνοούμενοι και ακρωτηριασμένοι σε σκηνικό κόλασης

 

Περίπου 40 ναύτες σκοτώθηκαν, αρκετοί αγνοούνται και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στη βύθιση του πολεμικού πλοίου Moskva, αναφέρει η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta Europe επικαλούμενη τη μητέρα ενός ναύτη που πιστεύεται ότι επέβαινε στο πλοίο.

Αυτή είναι μέχρι στιγμής η πρώτη δημοσιογραφκή απόπειρα αποτίμησης των απωλειών στο βυθισμένο ρωσικό σκάφος, δεδομένου ότι η Μόσχα δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε σχετικές ανακοινώσεις.

Η μητέρα του ναύτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει το BBC είπε ότι ο γιος της της είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι το Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, χτυπήθηκε από τρεις (sic) πύραυλους από ξηρά, από ουκρανικό έδαφος.

«Με πήρε τηλέφωνο και έκλαιγε εξαιτίας αυτού που είχε δει. Ήταν τρομακτικό», είπε, προσθέτοντας ότι η ίδια φοβόταν να περιμένει έως ότου τελειώσει την υπηρεσία του.

Η ίδια ανέφερε ότι ο γιος της δεν μπόρεσε να της δώσει λεπτομέρειες για όλο το γεγονός που βίωσε καθώς «ήταν τόσο τρομερό».

Πρόσθεσε πάντως ότι πολλοί από τους τραυματίες είχαν χάσει άκρα λόγω των εκρήξεων.

Η εφημερίδα δεν έχει κατονομάσει τον ναύτη ή τη μητέρα του για να τους προστατεύσει.

Υποστηρίζει ωστόσο ότι έχει τεκμηριωμένα στοιχεία που πιστοποιούν ότι ο ναύτης υπηρετούσε στο Moskva.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία για θύματα από τη βύθιση. Ωστόσο, νωρίτερα αναφέραμε ότι το Radio Liberty είχε επιβεβαιώσει το θάνατο του ανθυπασπιστή Ιβάν Βακρούτσεφ (Ivan Vakhrushev).

Σημειώνεται ότι το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε βίντεο στο οποίο εμφανίζει τους ναύτες του πλοίου να συναντώνται με τον διοικητή του ρωσικού ναυτικού στη Σεβαστούπολη.

Οι ρωσικές αρχές παραμένουν στην πρώτη εκδοχή τους, σύμφωνα με την οποία η βύθιση του πλοίου ήταν αποτέλεσμα πυρκαγιάς στο που προκλήθηκε και προκάλεσε ακολούθως έκρηξη πυρομαχικών σε συνδυασμό με τον θυελλώδη καιρό.

Η Ουκρανία από την πλευρά της έχει αναφέρει ότι έπληξε τo Moskva με δύο ρουκέτες.

Η Novaya Gazeta Europe ιδρύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα για να αντιμετωπίσει την καταστολή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης από τη Ρωσία. Ο Ρώσος ομόλογός του ανέστειλε τις δραστηριότητές του τον Μάρτιο, αφού απειλήθηκε επανειλημμένα με κλείσιμο λόγω της κάλυψης της εισβολής στην Ουκρανία