25.4.22

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Ο χρησμός Β.Πούτιν για την Φινλανδία - NATOϊκές δυνάμεις σε απόσταση "αναπνοής" από Αγία Πετρούπολη


 Η ιστορία επαναλαμβάνεται ξανά για την Ρωσία: Το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ σπάζοντας την ιστορική συμφωνία με τη Ρωσία περί ουδετερότητας.

Το 56% των μελών του φινλανδικού κοινοβουλίου, 112 από τους 200 Φινλανδούς βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία πριν λίγες ώρες.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες η Φινλανδία θα στείλει επίσημη αίτηση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Συνεπώς εμφανίζεται ξανά η αιτία του “Πολέμου του Χειμώνα” του 1939 που οδήγησε και στην δεύτερη σύρραξη τον “Πόλεμο της Συνέχειας”.

Η Φινλανδία ανέτρεψε την συμφωνία – Αιτία δύο ιστορικών πολέμων….

Το 1938, η τότε ΕΣΣΔ ανησύχησε για το ενδεχόμενο ενός διμέτωπου αγώνα με την χιτλερική Γερμανία. Συγκεκριμένα, θεωρούσε πως οι Γερμανοί θα μετέφεραν δυνάμεις στη σύμμαχό τους Φινλανδία και από εκεί θα προήλαυναν προς την Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ), η οποία απείχε μόλις 32 χλμ. από τα φινλανδικά σύνορα.

Ως εκ τούτου, τον Απρίλιο του 1938 απαίτησαν την εκχώρηση φινλανδικών εδαφών στον Ισθμό της Καρελίας ώστε να δημιουργηθεί μια “Buffer Zone” γύρω από το Λένινγκραντ. Σε αντάλλαγμα, θα παραχωρούνταν στους Φινλανδούς σοβιετικά εδάφη στη βόρεια μεθόριο των δύο χωρών.

Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό. Και ο πόλεμος ξεκίνησε.

Ακολούθησε το 1941 έως το 1944 ο “Πόλεμος Συνέχειας” από τη Φινλανδία και τη Ναζιστική Γερμανία, ως σύμμαχοι, κατά της Σοβιετικής Ένωσης.  Στη Ρωσική ιστορία, ο πόλεμος ονομάζεται Φινλανδικό Μέτωπο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Και στους δύο πολέμους η τότε ΕΣΣΔ επιδίωξε  την “ουδετερότητα” της Φινλανδίας, και την προστασία της Αγίας Πετρούπολης με απώθηση των εχθρικών στρατιωτικών δυνάμεων. Τα ίδια επιχειρήματα που έχει προβάλει η Μόσχα και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτά πλέον ανατρέπονται με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ήδη βρετανικά τεθωρακισμένα και άρματα μάχης έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην Φινλανδία για “προπαρασκευαστικές ασκήσεις” ένταξης στο ΝΑΤΟ

Τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα θα βρίσκονται σε απόσταση “αναπνοής” μόλις 32 χλμ από την ιστορική πόλη της Αγίας Πετρούπολης η οποία αργά ή γρήγορα θα τεθεί εντός εμβέλειας των αμερικανικών πυραύλων τύπου Himars ή ATACMS.

Η Ρωσία δεν έχει πλέον πολλές επιλογές.

Το ΝΑΤΟ πιέζει ασφυκτικά Αγία Πετρούπολη και Καλίνινγκραντ

Πλέον η Ρωσία πιέζεται ασφυκτικά. Με το μέτωπο της Ουκρανίας να είναι ανοιχτό και να… αργεί να κλείσει, το ΝΑΤΟ ανοίγει ακόμη ένα μέτωπο, αυτό της Φινλανδίας.

Ρώσοι αναλυτές παραδέχονται πως το ΝΑΤΟ πιέζει επικίνδυνα την Ρωσία ειδικά από την πλευρά της Βαλτικής και μέχρι τον Φινλανδικό Κόλπο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν “Αγία Πετρούπολη και Καλίνινγκραντ” δεν μπορούν να σωθούν σε περίπτωση πολέμου παρά μόνο με χρήση πυρηνικών όπλων. Eκτός και αν αποτραπεί η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνουν την ΝΑΤΟϊκή άσκηση “Namejs 2022” που ξεκίνησε στις 18 Απριλίου, στη Λετονία και θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου.

“Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τις ασκήσεις αυτές, ευκαιρία για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας  των εθνικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων σε περίπτωση «λανθασμένων» ενεργειών της Ρωσίας στο πλαίσιο της σύγκρουση με την Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι οι Λετονοί δημοσιογράφοι δεν διστάζουν να αναφέρουν πόσες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού έφεραν οι ΗΠΑ στη Λετονία. Επιπλέον, καθησυχάζουν τους πολίτες που μπορεί να είναι κάπως σοκαρισμένοι βλέποντας τέτοια ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα.

Περίπου 3.000 στρατιωτικοί και εκατοντάδες μονάδες εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, Αλβανία, την Ιταλία, την Ισλανδία, του Μαυροβουνίου, του Καναδά, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της διευρυμένης ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Λετονία.

Επί του παρόντος, σημαντικό μέρος των δυνάμεων και των μέσων της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εμπλέκεται σε ειδική επιχείρηση στο ουκρανικό έδαφος και το ΝΑΤΟ διεξάγει ασκήσεις με πυρά κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ταυτόχρονα, η Συμμαχία συνεχίζει την εξίσου συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Έτσι, η Δύση ασκεί αυξανόμενη πίεση στη Μόσχα και στο ενωσιακό κράτος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας συνολικά, δημιουργώντας στρατιωτική υποδομή κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λευκορωσίας.

Ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας σε αυτές τις ειλικρινά εχθρικές χειρονομίες θα γίνει γνωστή στο εγγύς μέλλον” τονίζουν οι Ρώσοι.

Ο χρησμός Β.Πούτιν για την Φινλανδία

Το 2016, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον τότε πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinistö, ο Β.Πούτιν είχε πει:

«H Ρωσία προέρχεται από το γεγονός ότι η Φινλανδία είναι μια ουδέτερη χώρα. Η Ρωσία κρατά τους στρατιώτες της μακριά από τα σύνορα της Φινλανδίας.

Ας φανταστούμε ότι η Φινλανδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα σήμαινε ότι οι αμυντικές δυνάμεις της Φινλανδίας θα έπαυαν να είναι ανεξάρτητες. Αντίθετα, θα αποτελούν μέρος της υποδομής του ΝΑΤΟ, η οποία θα βρίσκεται έτσι κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Σε αυτή την περίπτωση, τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα βρίσκονται σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Φινλανδία αλλά θα μετακινηθούν ξανά στα σύνορα αυτής της χώρας.

Ο Β.Πούτιν τόνισε τότε ότι το ΝΑΤΟ είναι στην ευχάριστη θέση να «πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Φινλανδό στρατιώτη και η Ρωσία δεν το θέλει αυτό».

Την ίδια φράση έχει χρησιμοποιήσει ο Β.Πούτιν αλλά και άλλοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι για την Ουκρανία περιγράφοντας “τι ακριβώς συμβαίνει τώρα”.

Ασκήσεις Φινλανδίας με ΝΑΤΟϊκές χώρες – Ξεκίνησε η ένταξη…

Η Φινλανδία έχει εντατικοποιήσει τις ασκήσεις με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία ένταξης στην Συμμαχία.

Μάλιστα, το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη μεταφορά αρμάτων μάχης από το Σύνταγμα Βασιλικών Ουσάρων (Σύνταγμα Τεθωρακισμένων) στη Φινλανδία για «ενίσχυση» και διεξαγωγή ασκήσεων μαζί με φινλανδικές μάχιμες ομάδες‼️

Παράλληλα, Typhoons από τη βάση της RAF, Lossiemouth, προχώρησαν σε ασκήσεις με τα  φινλανδικά, γερμανικά και βελγικά αεροσκάφη πάνω από την Εσθονία στο πλαίσιο της άσκησης του ΝΑΤΟ “Ramstein Alloy”.

Στην άσκηση τα F-18 της Φινλανδικής Αεροπορίας ανεφοδιάστηκαν από ιπτάμενα τάνκερ RAF Voyagers.

Στην συνέχεια η φρεγάτα της Δανίας F342 Esbern Snare πραγματοποίησε ασκήσεις με το σκάφος FNS 81 Tornio από τον φινλανδικό στόλο στην περιοχή της Βαλτικής.

Η Σουηδία, ακόμη μια χώρα που θα μπει στο ΝΑΤΟ, έστειλε το υποβρύχιο HMS Uppland να “φωτογραφηθεί” μπροστά από την παράκτια οχύρωση πυροβολικού Russarö που φρουρεί το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Φινλανδίας.

Μάλιστα η Σουηδία εκτελεί τελευταία και κατασκοπευτικές πτήσεις για λογαριασμό του ΝΑΤΟ σε Βαλτική και σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας…

Δείτε εικόνες από τις ασκήσεις

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image


Image

Image

Image


https://warnews247.gr/

(Αναρτήθηκε στην Efenpress, από τον Μιχάλη Τσολάκη)