15.4.22

Φόβοι πως το βυθισμένο Moskva πήρε μαζί του πυρηνικά κι εκατοντάδες νεκρούς: Φήμες για σύλληψη του αρχηγού του Στόλου

 


Η ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα “Moskva” που βυθίστηκε χθες μετά από έκρηξη,  μπορεί να μετέφερε πυρηνικές κεφαλές, προειδοποίησαν σήμερα αναλυτές και ειδικοί, καθώς ζήτησαν επείγουσα έρευνα για μα τέτοια ενδεχόμενη απειλή.

Το Moskva, βυθίστηκε κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης την Πέμπτη. Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι το σκάφος βυθίστηκε μετά από πυρκαγιά και έκρηξη στο πλοίο, αλλά δεν είπε τι προκάλεσε την πυρκαγιά.

Υπάρχουν τώρα φόβοι ότι το Moskva θα μπορούσε να έχει παρασύρει μαζί του στον βυθό δύο πυρηνικές κεφαλές, κάτι που θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιστατικό «σπασμένου βέλους» – αμερικανική στρατιωτική αργκό για ένα ατύχημα με πυρηνικά όπλα .

Ο Mykhailo Samus, διευθυντής ουκρανικού think tank με έδρα το Λβίβ,  ο Andriy Klymenko, συντάκτης του Black Sea News. και η ουκρανική εφημερίδα Defense Express προειδοποίησαν σήμερα ότι το Moskva σχεδιάστηκε για να φέρει κεφαλές για τους υπερηχητικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους P-1000.

«Στο Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές – δύο μονάδες», είπε ο Samus, ενώ ο Klymenko κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας -Τουρκία, Ρουμανία, Γεωργία και Βουλγαρία- να επιμείνουν ώστε να δοθεί απάντηση από τη Μόσχα. Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά;», αναρωτήθηκε.

Εν τω μεταξύ, η Defense Express ανέφερε ότι «πήρε συνέντευξη από εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστών και αξιωματικών του ναυτικού, οι οποίοι ομόφωνα και ανεξάρτητα ο ένας απ’ τον άλλο έδωσαν την ακόλουθη απάντηση – υπάρχει πραγματική πιθανότητα η πληγείσα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να είχε πυρηνικά επί του σκάφους.

Η εφημερίδα πρόσθεσε: «Πυρηνικός εξοπλισμός βρίσκεται πάντα στο πλοίο ή φορτώνεται μόνο κατόπιν ειδικής εντολής;».

Οι εικασίες για μια πυρηνική καταστροφή ενισχύθηκαν καθώς παραμένουν ερωτήματα και για το πλήρωμα των 510 ανδρών του Moskva. Δεν υπάρχει ενημέρωση για το τί συνέβη με τα μέλη του πληρώματος και σε ποιο βαθμό, καθώς είναι βάσιμες οι ανησυχίες για βαριές ανθρώπινες απώλειες από τη στιγμή που σημειώθηκε έκρηξη στο πλοίο.

Μέχρι στιγμής, μόνο περίπου 50 μέλη πληρώματος έχουν καταμετρηθεί  – καθώς τους παρέλαβε τουρκικό σκάφος – ενώ άλλα 14 φέρεται να έχουν πετάξει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, αφήνοντας περίπου 450 άτομα με την τύχη τους να είναι άγνωστη.

  • Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει εκκενώσει ολόκληρο το πλήρωμα, αλλά το βίντεο που τραβήχτηκε στη Σεβαστούπολη τη νύχτα δείχνει δεκάδες αυτοκίνητα που φέρεται να ανήκουν στους ναυτικούς ακόμα παρκαρισμένα στο λιμάνι – υποδηλώνοντας ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν επιστρέψει για να τα παραλάβουν.

Οι εκρήξεις σε πλοία παρόμοιου μεγέθους προκαλούν συχνά εκατοντάδες θανάτους. Όταν το General Belgrano -ένα πολεμικό πλοίο της Αργεντινής- χτυπήθηκε από δύο βρετανικές τορπίλες κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ, η έκρηξη που προέκυψε σκότωσε συνολικά 334 ανθρώπους. Το Belgrano ήταν μικρότερο από το Moskva και τα πυρομαχικά του δεν εξερράγησαν.

Η ακριβής τοποθεσία του ναυαγίου του Moskva είναι άγνωστη.

Η απώλεια του Moskva – της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι μια τεράστια νίκη προπαγάνδας για το Κίεβο καθώς και άλλη μια ντροπιαστική απώλεια για τις ένοπλες δυνάμεις του Πούτιν.

Η βύθιση του έχει επίσης πρακτικές επιπτώσεις για τη Ρωσία. Ως ναυαρχίδα, το σκάφος πιθανότατα είχε επιφορτιστεί με τον συντονισμό των κινήσεων άλλων πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω σύγχυση στην ήδη τεταμένη δομή διοίκησης της Ρωσίας.

Ο ρόλος του ήταν επίσης να παρέχει κάλυψη για άλλα πλοία της Ρωσίας που χρησιμοποιούν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους της ενώ εξαπέλυαν επιθέσεις  εναντίον πόλεων και στρατιωτικών τοποθεσιών. Η απώλειά του θα τους κάνει πιο ευάλωτους σε ουκρανικά πλήγματα, συμπεριλαμβανομένων των γρήγορων αεροσκαφών ή των drones.

Νωρίτερα σήμερα, ένας αξιωματούχος άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι η Ρωσία είχε μετακινήσει τα άλλα πλοία της 80 μίλια μακριά από την ουκρανική ακτή – μια προσπάθεια διαφυγής από την εμβέλεια των ουκρανικών πυραύλων.

Το Moskva υποτίθεται ότι είναι εξοπλισμένο με ισχυρές συστοιχίες ραντάρ για να καθοδηγούν τους αντιπλοϊκούς, αντιαεροπορικούς και ανθυποβρυχιακούς πυραύλους του, οι οποίοι χρησιμοποιούνται επίσης για τη λειτουργία έξι «κλειστών οπλικών συστημάτων» που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν τους εισερχόμενους πυραύλους.

Ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, πιστεύει ότι «εκατοντάδες» ναύτες μπορεί να πέθαναν από την έκρηξη – μια άποψη που συμμερίζεται ο Ilya Ponomarev, Ρώσος πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν.

  • Αυτός ο υπολογισμός ταυτίζεται με πληροφορίες που έδωσε ο Λιθουανός Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Arvydas Anusauskas. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, έγραψε: «Ένα σήμα SOS δόθηκε από το ρωσικό καταδρομικό Μόσχα στη 1.05 π.μ.

«[Στις] 1.14 π.μ. Το καταδρομικό έγειρε στο πλάι και μετά από μισή ώρα κόπηκε το ρεύμα. Από τις 2 τα ξημερώματα, τουρκικό πλοίο εκκένωσε 54 ναύτες από το καταδρομικό, περίπου στις 3 τα ξημερώματα, η Τουρκία και η Ρουμανία ανέφεραν ότι το πλοίο βυθίστηκε πλήρως. Οι απώλειες ρωσικού προσωπικού δεν είναι ακόμη γνωστές, αν και στο πλοίο επέβαιναν 485 άνθρωποι (66 από αυτούς αξιωματικοί).

  • Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν ενημερώθηκε στη διάρκεια της νύχτας για την απώλεια του πλοίου και του είπαν λανθασμένα ότι η επίθεση έγινε με βρετανικά όπλα.

Ο Πούτιν ήταν «έξαλλος» με τρόπο «που δεν τον έχουμε ξαναδεί», ανέφερε το κανάλι Telegram του General SVR.

Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν δώσει επίσημο απολογισμό για το τι συνέβη  – αν και πηγές που μιλούν στο κανάλι Telegram  Reverse Side of the Medal , το οποίο έχει σχέσεις με τη ρωσική στρατιωτική ομάδα Wager, έχουν δώσει λεπτομερή περιγραφή.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το Moskva έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ των ουκρανικών λιμανιών Οδησσού και Μικολάιβ όταν στοχοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Η Ουκρανία φέρεται να χρησιμοποίησε τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar για να αποσπάσει την προσοχή της πυραυλικής άμυνας του πλοίου, επιτρέποντας σε δύο πυραύλους Neptune που εκτοξεύτηκαν από παράκτια συστοιχία να περάσουν κρυφά.

Χτύπησαν το πλοίο από την πλευρά του λιμανιού, λένε οι πηγές, με αποτέλεσμα να ανατραπεί μερικώς. Οι ασταθείς συνθήκες στη θάλασσα σε συνδυασμό με την κλήση που πήρε σήμαιναν ότι το πλοίο άρχισε να παίρνει νερά.

Οι πύραυλοι Neptune έχουν μέγιστο βεληνεκές 170 μιλίων, τοποθετώντας την περιοχή του ωκεανού γύρω από το Snake Island – όπου ο Moskva ξοδεύει μεγάλο μέρος του χρόνου του – σε πολύ κοντινή απόσταση.

Ο κυβερνήτης της Οδησσού Maksym Marchenko έγραψε χθες στο Telegram: «Οι πύραυλοι Neptune που φρουρούσαν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν πολύ σοβαρή ζημιά στο ρωσικό πλοίο. Δόξα στην Ουκρανία!».

  • To παρακάτω βίντεο προέρχεται από ανάρτηση του “τάγματος Αζόφ” που υποστηρίζει ότι δείχνει την στιγμή της έκρηξης στο Moskva. Δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί από καμιά άλλη πηγή.

Συνελήφθη ο αρχηγός του Ρωσικού Στόλου;

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – με δεδομένη την ψυχοσύνθεση και τις πάγιες τακτικές του καθεστώτος Πούτιν – από χθες εκφράζονταν η άποψη πως άμεσα θα υπάρξουν εξελιξεις και, συγκεκριμένα, επιπτώσεις για τον αρχηγό του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ηδη αναφορές θέλουν τον Πουτιν “σε έξαλλη οργή” μετά την βύθιση του Moskva, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον ναύαρχο Ιγκόρ Οσίποβ να έχει συλληφθεί. Μάλιστα κάποιες αναρτήσεις αναφέρουν ότι ο ναύαρχος συνελήφθη από άνδρες με πολιτικά και ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, καθώς ο υπασπιστής του δάρθηκε άγρια…

 

 

Με πληροφορίες από Daily Mail