14.4.22

Τα αποθέματα των ΗΠΑ σε αντιαρματικούς πυραύλους Javelin εξαντλούνται ταχέως


 Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει τόσους πολλούς από τους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin στην Ουκρανία που τα αποθέματά τους εξαντλούνται για πιθανή χρήση από τις δικές τους δυνάμεις, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, που επικαλείται το CNN.

Η αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων με νέα όπλα θα διαρκέσει χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του Mark Cancian, ανώτερου συμβούλου στο Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο CSIS.

Τι είναι οι Javelin:

Είναι ένας πύραυλος αντιαρματικός που εκτοξεύεται από ειδικό εκτοξευτήρα επ' ώμου, ο οποίος κατασκευάστηκε από τους αμερικανικούς γίγαντες της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin και Raytheon. Ο πύραυλος είναι ένα λεγόμενο όπλο "fire and forget", που σημαίνει ότι καθοδηγείται στον στόχο του μετά την εκτόξευση, επιτρέποντας στον χειριστή του να καλυφθεί και να αποφύγει τα αντίθετα πυρά.

Χρήση στην Ουκρανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις το χρησιμοποίησαν με καταστροφικό αποτέλεσμα εναντίον ρωσικών αρμάτων μάχης, αναιρώντας αυτό που, πριν από τον πόλεμο, θεωρείτο ότι ήταν ένα συντριπτικό ρωσικό πλεονέκτημα.

Θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ χρήσιμο για τις αμερικανικές δυνάμεις σε οποιαδήποτε απρόβλεπτη σύγκρουση, αλλά ο Cancian είπε ότι το Πεντάγωνο πρέπει να παρακολουθεί την εξάντληση των αποθεμάτων του.

"Οι κατασκευαστές όπλων είναι πιθανό να είναι νευρικοί", έγραψε.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν αποθέματα για μια ποικιλία πιθανών παγκόσμιων συγκρούσεων που μπορεί να συμβούν εναντίον της Βόρειας Κορέας, του Ιράν ή της ίδιας της Ρωσίας. Κάποια στιγμή, αυτά τα αποθέματα θα πέφτουν αρκετά χαμηλά ώστε οι εταιρείες αμφισβητούν εάν τα πολεμικά σχέδια μπορούν να εκτελεστούν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα πλησιάζουν σε αυτό το σημείο".

Ο Cancian εκτιμά ότι μπορεί να απομένουν 20.000 έως 25.000 Javelins στα αποθέματα και τα 7.000 συστήματα που στάλθηκαν στην Ουκρανία "αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού αποθέματος των ΗΠΑ".

"Θα χρειαστούν περίπου τρία ή τέσσερα χρόνια για να αντικατασταθούν οι πύραυλοι που έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής", δήλωσε ο Cancian.

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι τεράστιες αποστολές όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αντιαρματικών πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger, δεν έχουν επηρεάσει την ετοιμότητα των αμερικανικών δυνάμεων.

https://www.capital.gr/

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη