22.4.22

H αλήθεια για τις προκλήσεις στο Αιγαίο: O Ερντογάν και η παρέα του δυναμιτίζουν το “καλό” κλίμα της Κωνσταντινούπολης…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ξέχασαν πολύ γρήγορα το κλίμα που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι και με πρώτο τον Ταγίπ Ερτογάν, ανεβάζουν «στροφές», δείχνοντας πως τα θεμέλια δεν διαθέτουν τον ανάλογο οπλισμό που απαιτείται για να είναι γερά και ν’ αντέχουν σε κλυδωνισμούς.

  • Ταγίπ Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο Τούρκος πρόεδρος και οι υπουργοί, εξωτερικών, άμυνας, εσωτερικών, είναι αυτοί που την Μεγάλη Εβδομάδα για τους Ορθοδόξους, δεν έχουν σταματήσει να δυναμιτίζουν το υποτιθέμενο καλό κλίμα.

Και την ίδια στιγμή όπως επισημαίνουν αναχαιτιστές που αυτές τις ημέρες δεν σταμάτησαν να κυνηγούν τουρκικά μαχητικά, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ενέργειες -των κατά τ’ άλλα συναδέλφων τους και συμμάχους στο ΝΑΤΟ- θύμιζαν κάτι από τα παλιά, σε συνδυασμό πάντοτε με τα νέα ήθη των Τούρκων.

Ψάχνουν το ατύχημα

Οι χαμηλές υπερπτήσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν αποτέλεσμα έμπειρων αεροπόρων που έχουν την ικανότητα να βουτούν χαμηλά και παρά το ανηλεές κυνήγι των «μπλε φτερών» να συνεχίζουν να παραμένουν εντός του FIR Αθηνών αλλά και πολύ πιο κοντά στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της νησιωτικής Ελλάδας.

Βουτιές πάνω από το γαλάζιο του Αρχιπελάγους, προσπάθειες να παρασυρθούν τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και κινήσεις- μάταιες- μήπως καταφέρουν να πάρουν την «ώρα 6» στα Ελληνικά αεροσκάφη. Αυτά είναι λίγα από τα στοιχεία επί του πεδίου που μαρτυρούν την κατακόρυφη αναβάθμιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας η οποία δεν θέλει να σεβαστεί το παραμικρό. Τα δεδομένα αναλύονται πίσω στο Επιτελείο, με Αξιωματικούς ακόμη και Ανωτάτους να τονίζουν πως η Άγκυρα επιθυμεί όχι μόνο την ένταση, αλλά εκβιάζει στο πεδίο για ένα θερμό επεισόδιο.

Και είναι πολύ λογικό ότι στην Πολεμική Αεροπορία έχει αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα, όχι μόνο στις Σμηναρχίες Μάχης των νησιών αλλά και στις μητρικές βάσεις που δεν είναι λίγες οι φορές που απογειώνουν readiness από εκεί.

  • Ένα άλλο ποιοτικό στοιχείο που το κρατούν στην Πολεμική Αεροπορία είναι ότι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα η Τουρκία έστειλε στο FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας διψήφιο αριθμό μαχητικών, πολλά εκ των οποίων οπλισμένα.

Σχεδόν κάθε μέρα, όλο το προηγούμενο τα τουρκικά F-16 ή ακόμη και τα παλαιότερα F-4 δεν ξεπερνούσαν τα 4 έως 6, ενώ τα οπλισμένα ήταν σχεδόν πάντα δυο, το πολύ τέσσερα.

Τα οπλισμένα αεροσκάφη και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού αεροσκαφών, φέροντας ή όχι όπλα, αποτελούν έναν από τους βασικούς κινδύνους ηθελημένου ή μη ατυχήματος.

 

Οι…λαγοί

Το δεύτερο βασικό στοιχείο που βλέπουν οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ότι εκτός των έμπειρων που θέλουν και μπορούν να προκαλούν περισσότερο τα Ελληνικά φτερά, υπάρχουν και εκείνοι που εισβάλουν για ελάχιστα λεπτά στο FIR Αθηνών ίσα- ίσα ν’ απογειωθούν τα Ελληνικά αεροσκάφη από τις σμηναρχίες μάχης των νησιών.

  • Τότε σπεύδουν να επιστρέψουν στην Τουρκία πριν καν συναντηθούν με τους Έλληνες μαχητές τ’ ουρανού. Και σε αυτό το σημείο η Τουρκία είναι δεδομένο πως θέλει την φθορά για την Πολεμική Αεροπορία η οποία στη συνέχεια διατηρεί όπως είναι λογικό για ένα χρονικό διάστημα τ’ αεροσκάφη σε επιφυλακή κάνοντας περιπολία στον Ελληνικό ουρανό.

Πάντως η Πολεμική Αεροπορία δεν θα μπορούσε να μην απαντήσει με το ίδιο ακριβώς νόμισμα και την αποστολή σχεδόν διπλάσιου αριθμού μαχητικών, τα οποία δεν σταμάτησαν να κυνηγούν τους τούρκους, ιπτάμενους εισβολείς στον Ελληνικό ουρανό.

https://hellasjournal.com/