19.4.22

H Kίνα «πλησιάζει» την Αυστραλία! - Υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τα νησιά του Σολομώντα



Οργή στις ΗΠΑ - Το Πεκίνο «σπάει» το AUKUS

H Kίνα προχώρησε σε μία στρατηγική κίνηση με την οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει το αγγλοσαξονικό AUKUS υπογράφοντας μια ευρεία αμυντική συμφωνία με τα νησιά του Σολομώντα αποκτώντας έτσι επιρροή βαθιά μέσα στον Ειρηνικό Ωκεανό και «πλησιάζοντας» την Αυστραλία.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και των νησιών του Σολομώντα υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία πλαίσιο για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών,Ουάνγκ Ουενμπίν.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αυστραλός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Ειρηνικού Ζεντ Σεσέλια μετέβη στη Χονιάρα για να ζητήσει από τον πρωθυπουργό της χώρας Μανασέχ Σογκαβάρε να μην υπογράψει τη συμφωνία αυτή.

Η Καμπέρα ανησυχεί ότι αυτή η συμφωνία ασφαλείας, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, θα ανοίξει τον δρόμο στην Κίνα για να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Ειρηνικού, σε απόσταση λιγότερη από 2.000 χιλιόμετρα από την Αυστραλία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε ότι τα νησιά του Σολομώντα προστατεύονται ήδη από μια συμφωνία ασφαλείας που έχουν συνάψει με την Αυστραλία.

Παράλληλα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι διπλωματική αποστολή της χώρας θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα νησιά του Ειρηνικού αυτή την εβδομάδα.

Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Κερτ Κάμπελ, αξιωματούχος αρμόδιος για την εθνική ασφάλεια για την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού, και ο Ντάνιλε Κρίτενμπρινκ αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Η αλήθεια είναι ότι η Κίνα προχώρησε αθόρυβα σε μία κίνηση υψηλής «σκακιστικής» αξίας που της δίνει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των γεωπολιτικών της αντιπάλων.

Mία απλή παρατήρηση στον παγκόσμιο άτλαντα το καθιστά σαφές.

Η Κίνα επιχειρεί να αναδιαταχτεί στα πλαίσια των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία και το μέτωπο που έχει δημιουργήσει η Δύση κατά της Ρωσίας.

Το Πεκίνο γνωρίζει ότι έρχεται η σειρά του και δεν είναι αφελές. Ούτε θα επιτρέψει να ηττηθεί η Ρωσία, τουλάχιστον θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μην συμβεί αυτό.

Το κοινό μέτωπο με την Ρωσία έχει δημιουργηθεί για λόγους επιβίωσης και των δύο υπερδυνάμεων έναντι της αμερικανικής υπερδύναμης.

https://www.defencenet.gr/
____________________________
Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη