7.4.22

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters: Eπικαλείται επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ



 Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

Αυτό αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, αν και δεν υποστήριξε ρητά τη συμφωνία.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και να εκσυγχρονίσει άλλα από τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Η Ουάσιγκτον είχε μέχρι στιγμής αποφύγει να εκφράσει οποιαδήποτε θέση για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.

Σημειώνεται ότι η πώληση αμερικανικών όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία αποτελεί περίπλοκο ζήτημα από την στιγμή που η Άγκυρα απέκτησε τα ρωσικής κατασκευής S-400, οδηγώντας τις ΗΠΑ σε κυρώσεις. Μεταξύ των κυρώσεων αυτών ήταν και η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από τον κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, Naz Durakoglu, η οποία αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει την υποστήριξη και τους αμυντικούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για κακή επιρροή στην περιοχή».

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ωστόσο επιτακτικά συμφέροντα ενότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οικονομικά και εμπορικά που συνδέονται με τους εμπορικούς και αμυντικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», ανέφερε η επιστολή.

«Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει και έγκριση του Κογκρέσου εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει», σημειώνεται στην επιστολή.

Πηγή Reuters/ https://hellasjournal.com/