21.4.22

ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ … ( Η νέα σύληση της Αυτοκρατορικής Πύλης στην του Θεού Αγία Σοφία.)

 

                                                       


Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά.

Εν αρχή….Ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού  απείλησε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μόνο η αρχή.

«Μετατρέψαμε σε τέμενος την Αγία Σοφία, κάτι το οποίο κρατούσαν πάνω από το κεφάλι μας για χρόνια σαν Δαμόκλειο Σπάθη, απειλώντας μας με διασάλευση της ειρήνης και ορκίζονταν να μη μας αφήσουν να τη μετατρέψουμε. Το λέω αυτό για να καταλάβουν και να είναι έτοιμοι για όσα έχουμε να κάνουμε»!!!, δήλωσε χαρακτηριστικά.

-«Από την πρώτη μαύρη μέρα, που μπήκαν στην Ευρώπη, οι Οθωμανοί, ήταν το μόνο δείγμα της ανθρωπότητας που έδειξε τη μεγαλύτερη έλλειψη ανθρωπισμού. Οπουδήποτε κι αν πήγαν, μια πλατιά κηλίδα αίματος έδειχνε τα ίχνη της διαβάσεώς τους και σ΄ όλη την έκταση της κυριαρχίας τους ο πολιτισμός εξαφανιζόταν».


Γλάδστων, Πρωθυπουργός της Βρετανίας, 1876
-«Δεν υπάρχει περίπτωση στην Ευρώπη, στην Ασία ή στην Αφρική, η εγκαθίδρυση της τουρκικής κυριαρχίας να μην είχε σαν συνέπεια την υποβάθμιση του πολιτισμού. Η Τουρκία, όπου βγήκε νικήτρια έφερε την καταστροφή».
Κλεμανσώ, πρωθυπουργός της Γαλλίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος)

-Η Τουρκία είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, Τσάρος Νικόλαος.

-Αυτή η χώρα πέρασε από την βαρβαρότητα στην παρακμή χωρίς ποτέ να γνωρίσει τον πολιτισμό …Τσώρτσιλ….. ( Για την Αμερική το είπε, αλλά αυτονόητο μετά από τις προδοσίες της Τουρκίας τον ΒΠΠ ( Και ΑΠΠ) κατά των συμμάχων, ουκ ολίγα απαξιωτικά είπε και για τους δόλιους Τούρκους…) 

Τέλος, αν υπάρχει τέλος για την σύληση ιερών και οσίων του Ελληνισμού και τις γενοκτονίες Χριστιανικών μειονοτήτων  της Ελληνικής Μικράς Ασίας, από τους βαρβάρους, προσθέτω τι έγραψε και λάλησε ο Ν. Σαρρής.

Η Τουρκία δεν έχει ιστορία έχει μόνο ποινικό μητρώο. Aρμενία, Πόντος, Κύπρος,

Ο αείμνηστος καθηγητής Νεοκλής Σαρρής έλεγε χαρακτηριστικά, πως η Τουρκία δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο. Και είχε δίκιο. 

Κατηγορούν και τη Γερμανία για 12 σκοτεινά χρόνια της ιστορίας της και για ένα έγκλημα θηριώδες. Έχουν δίκιο. Τι να πει κανείς όμως για τα εγκλήματα, που επί έξι αιώνες διέπρατταν  οι Οθωμανοί και κατόπιν αυτών η «Τουρκική Δημοκρατία, που μέχρι σήμερα συνεχίζει τα εγκληματικά έργα των προγόνων της ….;;;;

Έλληνες, Σέρβοι, Βούλγαροι, Ούγγροι, Αυστριακοί, Ρώσοι, Πολωνοί, Πέρσες, Ιρακινοί, Αιγύπτιοι, Κούρδοι, Αιθίοπες, Αρμένιοι, Ιταλοί, μέχρι και την Βιέννη ( Πολιορκίες από Οθωμανούς 1529 και 1683) , ακόμη και Αραβικοί λαοί και όλα τα Βαλκάνια  έχουν χύσει  ποταμούς αίματος από τους άθλιους Οθωμανούς, σφαγές, ατιμώσεις, το φρικτό παιδομάζωμα. Και μόνο το τελευταίο αρκεί για να χαρακτηριστεί η Οθωμανική αυτοκρατορία κράτος γενοκτόνος και καταστροφέας ιερών και οσίων, Aρμενία 1915 Πόντος 1922 Κύπρος 1974 Αφριν 2018 κ.ά.π.

Και παρόλα αυτά σήμερα ο νεοσουλτάνος Ερντογάν τολμά και λέει πως: «Η ιστορία μας δεν είναι ιστορία σφαγών, αλλά ιστορία ελέους και συμπόνιας»! Αυτός ο νεοθωμανός, χωρίς αιδώ τολμά και προσβάλει τη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων, που σφαγιάστηκαν, υπέφεραν, ατιμάσθηκαν από τους προγόνους του, αλλά και τη μνήμη χιλιάδων ακόμα που πέθαναν ή υπέφεραν τα πάνδεινα από τη διάδοχο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας καθεστώς, την «Τουρκική Δημοκρατία». Ξεχνά ότι όπου πάτησαν το πόδι οι Οθωμανοί δεν άφησαν τίποτα όρθιο Ελληνικό και Χριστιανικό, ξεχνά τους Έλληνες Μικρασιάτες, ξεχνά  την Κύπρο, ξεχνά το Κουρδιστάν, ξεχνά τις διώξεις των Ελλήνων στην Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο, το εν λόγω υποκείμενο,  που παριστάνει, ελέω συμφερόντων, τον «δημοκρατικά» εκλεγμένο ηγέτη της Τουρκίας.

Ναι επίδοξε νεοσουλτάνε, οι Γερμανοί ΝΑΖΙ εξόντωσαν εκατομμύρια υπό τις οδηγίες ενός παρανοϊκού, σαν και σένα, Χίτλερ. Τουλάχιστον όμως ζήτησαν, έστω, μια ψευδεπίγραφη «τυπική συγνώμη. . Εσύ δεν έχεις καν τον ανδρισμό να πράξεις ούτε καν αυτό το μικρό. Η ιστορία όμως εκδικείται και κύκλους κάνει. Ο θεός για να καταστρέψει τον αδηφάγο μέρμυγκα, φτερά του δίνει … Ανεβαίνει για να κατακτήσει και τους ουρανούς … Με φουσκωμένη κοιλιά δεν προλαβαίνει να πάει πιο ψηλά …. Κουρασμένος και εξουθενωμένος στη γη επιστρέφει και κατατσακίζεται ……

 

Στο δια ταύτα …                                                                                                   ΟΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ «ΤΟΥΡΚΩΝ» ΔΙΑΠΡΕΠΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΒΑΝΔΑΛΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ.

Την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας κατήγγειλε η Τουρκική Ένωση Ιστορίας της Τέχνης στα social media.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης σε ανάρτησή της στο Twitter καταγγέλλει ότι: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Η Ένωση στηλιτεύει επίσης την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό, απειλώντας να φέρει το θέμα στον εισαγγελέα.

Μέλος της Ένωσης. «Δυστυχώς, άκουσα την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου, που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι ‘δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε’. Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι. Και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή.»

«Ποτέ δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο. Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό».

Και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Δήμου Κωνσταντινούπολης, Μαχίρ Πολάτ δήλωσε στη συνέχεια ότι «το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν.. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο στορικό κτίριο της Αγίας Σοφίας».

Πρόκειται για την κεντρική πύλη εισόδου στην *Αγία Σοφία από την  οποία εισέρχετο ο  Αυτοκράτορας. Είναι η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα,  με ξύλινα γλυπτά διακοσμητικά. Λέγεται ότι κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε.                                                                                                                                    *532-537 μ.Χ. Η Αγία Σοφία, κτίζεται στη θέση παλαιότερης εκκλησίας, υπό την καθοδήγηση του Ιουστινιανού. Σχεδιάστηκε από τους Έλληνες Ανθέμιο από τις Τράλλεις και Ισίδωρο από τη Μίλητο και αποτέλεσε οικοδομικό άθλο. Υπήρξε για 1000 χρόνια ο μεγαλύτερος και πλέον μεγαλοπρεπής ναός. Το αμάλγαμα της Ορθοδοξίας και Πολιτισμού όλου του Χριστιανικού κόσμου.
1453. Η παγκοσμίου κάλλους συλημένη εκκλησία, μετατρέπεται σε τζαμί μετά την Άλωση της Πόλης. Ο σουλτάνος Μεχμέτ ο Β΄ μετονομάζει την Κωνσταντινούπολη σε Ισταμπούλ. Οθωμανοί «αρχιτέκτονες» αφαιρούν ή καλύπτουν τα ορθόδοξα σύμβολα στο εσωτερικό και προσθέτουν στο οικοδόμημα μιναρέδες.
1934. Ο Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ, ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της κοσμικής Τουρκικής Δημοκρατίας, κλείνει το τζαμί και μετατρέπει το οικοδόμημα σε μουσείο.
10η Ιουλίου 2020, ημέρα Παρασκευή. Ο νεοβάρβαρος νεοσουλτάνος Ερντογάν, μετά από δικαστική ομόφωνη απόφαση, υπογράφει το διάταγμα, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Δεύτερη άλωση της Πόλης και της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, από τους βαρβάρους καταπατητές, ολετήρες, κλέφτες …
18η Απριλίου 2022. Νέα σύληση της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας.

ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ, 

 Έτσι στη σκοτεινή ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα,
όπου μας εύρει, μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα! Συμβολικό απόσπασμα Βάρναλη.

 

ΝΑΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ… ΑΠΡΑΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΛΟΙ ΘΕΑΤΕΣ, ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ, ΑΝΑΦΩΝΟΥΜΕ «ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑΝΑΙ…» ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΡΚΕΙ……
ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ…
Και οι δόλιοι  του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης,  της ΟΥΝΕΣΚΟ, που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μασκαράδων σε θέατρο σκιών, με κούφια λόγια μόνο, χωρίς πράξεις «καταδικάζουν» την εκδιδομένη τους παλλακίδα Τουρκία, που άπιστη τους ήταν πάντα σε αντίθεση με την Ελλάδα που πιστή αλλά και προδομένη είναι …. Γράφει και λαλεί συμβολικά ο Μέγας Σολωμός
«Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε. Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε…

Και προσθέτει και Οδυσέας Ελύτης ….

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι (Άξιον Εστί)
Ήρθαν
ντυμένοι φίλοι
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
το παμπάλαιο χώμα πατώντας
και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους……

Και συνεχίζουν οι θρασύτατοι ιερόσυλοι ….

Η «απόγεια» θρασύτατη ιταμή δήλωση των κλεφτών, καταπατητών, ολετήρων, βαρβάρων και απολίτιστων από γένεσης τους….
Πολύ ορθά και σοφά δήλωνε τότε ο Γλάδστων:
– «Από την πρώτη μαύρη μέρα που μπήκαν στην Ευρώπη, ήταν το μόνο δείγμα της ανθρωπότητας που έδειξε τη μεγαλύτερη έλλειψη ανθρωπισμού. Οπουδήποτε κι αν πήγαν, μια πλατιά κηλίδα αίματος έδειχνε τα ίχνη της διαβάσεώς τους και σ΄ όλη την έκταση της κυριαρχίας τους ο πολιτισμός εξαφανιζόταν».
Γλάδστων, Πρωθυπουργός της Βρετανίας, 1876
ΚΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΓΑΛΑΖΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝA ΚΟΚΚΙΝA ΑΠΟ ΑΙΜΑ ΑΘΩΩΝ…  Ο καιρός γαρ εγγύς….

                                                 
Στέρεψα, μαρμάρωσα με την νέα σύληση των βαρβάρων και μούρθε νοερά στο σαλεμένο μου μυαλό, ο συγκινητικό ύμνος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, προς τον  Εθνομάρτυρα μας Πατριάρχη Γρηγόριο…. (Απόσπασμα.)
Πώς μας θωρείς ακίνητος;
Πού τρέχει ο λογισμός σου, τα φτερωτά σου τα όνειρα;
Γιατί στο μέτωπό σου να μη φυτρώνουν γέροντα, τόσες χρυσές αχτίδες όσες μας δίδ’ η όψη σου παρηγοριές κι ελπίδες;
(«Στον Ανδριάντα Γρηγορίου του Ε’»)
Σαν  άσημος συγγραφέας σε δεκάδες  άρθρα μου αναφέρθηκα επικά και λυρικά, για το μείζον θέμα αυτό και θεωρώ ότι σχετικά, από πλευράς δικής μου, με τις φτωχές μου γνώσεις, το κάλυψα, όσον αφορά σύληση όχι μόνο της Αγίας Σοφίας, αλλά και όλων των εκκλησιών της Ελληνικής Μικράς Ασίας και της κατεχόμενης Ελληνικής Βόρειας Κύπρου, αν μπορεί βέβαια να καλυφθεί ένα ιστορικό θέμα, για το οποίο χειμάρρους δακρύων χύνει  η Χριστιανοσύνη και Ρωμιοσύνη, ανά τους αιώνες και που  μόνο στη άπατη πίθο των Δαναϊδών χωρά και αν….
Res, non verba. ΕΡΓΑ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ.


Επιλέγω τυχαία επίκαιρες ενδεικτικές λακωνικές αντιπροσωπευτικές δηλώσεις για την νέα ΑΛΩΣΗ της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ.
Η μεν πρώτη ανήκει σε διαπρεπή ιστορικό, ποιήτρια και συγγραφέα….
«Αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει δεν θα εκπλαγώ, ούτε θα ρωτήσω για ποιο λόγο χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες». Αυτό είπε η διακεκριμένη ιστορικός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, μιλώντας στην ΕΡΤ. για να προσθέσει «χτυπούν για την χριστιανοσύνη».
Η διακεκριμένη ιστορικός εξέφρασε την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη βαρβαρότητα του γειτονικού μας λαού.
«Σήμερα έγινε η πραγματική άλωση της Πόλης» ανέφερε η κ. Αρβελέρ σε άλλο σημείο και επικαλέστηκε δε μαρτυρία Τούρκου δημοσιογράφου ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επέτειοι μνήμης για την άλωση της Πόλης καταδεικνύουν ότι όλα αυτά δεν ανήκουν στο τουρκικό λαό και πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφούν.
«Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του και την ένωσή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα» κατέληξε η κυρία Αρβελέρ, αναφερόμενη στις αντιδράσεις Τούρκων πολιτών μετά τη σημερινή εξέλιξη.
Δική μου σημείωση.
Γνωρίζετε πολύ καλά αξιοσέβαστη κ. Αρβελέρ καλύτερα του καθενός μας, ότι ακόμη και τα χώματα της Ελληνικής Μικράς Ασίας, που καταπατούν σήμερα οι βάρβαροι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ανά τους αιώνες ήταν….
Αιματοποτισμένα από ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ,/
λασπωμένα και πυρακτωμένα είναι/
και τους βαρβάρους κάποια στιγμή/
θε να τους ρουφήξουν και τους κάψουν/
και σε κάποιους λάκκους από τις μυριάδες,/
που έσκαψαν θα πέσουν και θα τους …θάψουν…./ Α.Α.


Η δε δεύτερη σε Έλληνα πολιτικό… «Στους 20 αιώνες ύπαρξης του Χριστιανισμού, η Αγία Σοφία είναι για περισσότερο από 1000 χρόνια ο πιο εμβληματικός και μεγαλειώδης Χριστιανικός ναός. Σήμερα μετατρέπεται ξανά σε τζαμί! Και οι παγκόσμιες αντιδράσεις, χλιαρές! Η Ευρώπη κοιμάται. Η Δύση αυτοκτονεί. Όποιοι δεν υπερασπίζονται την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, αφανίζονται..»
Αυτονόητο το συμπέρασμα για τις προδοσίες ΟΛΩΝ. ΚΑΙ ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΥΝΕΣΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ….
Κλείνω με δύο ανεπανάληπτα ενδεικτικά αποσπασματικά συμβολικά λαογραφικά ποιήματα, άγνωστων Κυπρίων  λαογράφων ποιητών.


Άλωσις της Βασιλευούσης
Ἔνι τοῦ κόσμου χαλασμὸς καὶ συντελειὰ μεγάλη,
συντελεσμὸς τῶν Χριστιανῶν, τῶν ταπεινῶν Ρωμαίων·
ὅμως ἂς τὸ θλίβουν πολλὰ καὶ τὰ γένη Λατίνων
διὰ τοῦτο ποὺ συνέβηκε βασιλείαν Ρωμαίων,
διότ᾿ ἦτον σπίτιν ὀλωνῶν, Ρωμαίων καὶ Λατίνων
ἡ πόλις ἡ κακότυχος καὶ ὁ βασιλεὺς ὁμάδιν.
Ποὖναι λοιπὸν τὰ λείψανα, ποῦ οἱ ἁγίαι εἰκόνες,
ἡ ὁδηγήτρια ἡ κυρά, ἡ δέσποινα τοῦ κόσμου;
Λέγουσιν ἀναλήφθησαν στὸν οὐρανὸ ἀπάνω
τὰ λείψανα τὰ ἅγια καὶ τοῦ Χριστοῦ τὰ πάθη,
οἱ ἄγγελοι τὰ πήρασιν ἐμπρὸς εἰς τὸν δεσπότην…
Ποῦ εἶν᾿ τὰ μοναστήρια, ποῦ ἡ ὀρθοδοξία;
ἀφῆκες, ἐξαπόλυκες, πανύμνητε, τὸν κόσμον;
Τίς εἶδεν ἢ τίς ἤκουσεν ποτέ του τέτοιον πρᾶμα,
οἱ ἀσεβεῖς νὰ πάρουσι τὸ σπίτι τῶν ἁγίων,
νὰ σὲ δοξάζουν, Κύριε, οἱ Τοῦρκοι σοδομῖτες;
Θεέ μου, πῶς ἀπόμεινες τὴν τόσην ἀνομίαν
καὶ πῶς τὸ καταδέχθηκες, δύναμις τῶν ἀγγέλων;
Ἐχάθησαν οἱ χριστιανοί· Θεὲ πῶς τὸ ἀπομένεις;
Μηδὲ κατηγορήσετε τὸν βασιλέαν, αὐθέντες,
οὐδὲ τοὺς ἄρχοντας αὐτοῦ, οὐδὲ τοὺς στρατιώτας,
μικροὺς μεγάλους ἢ πτωχούς, πλουσίους, ἀνδρειωμένους.
Τὸ θάρρος ὁποῦ ἤλπιζαν οἱ χριστιανοὶ στὴν πόλιν
ἦτον στὸν ἁγιώτατον πάπαν τε τῆς Ρώμης
καὶ εἰς τοὺς ῥηγάδες τῆς φραγκιᾶς τῶν αὐθεντῶν τῶν ὅλων,
δουκᾶδες, κούντους, πρίγκιπες καὶ τὰ κουμούνια ὅλα
μετὰ τοῦ βασιλέως τε τοῦ τῆς Ἀλαμανίας…
Ἐκείν᾿ ἡ μέρα σκοτεινή, ἀστραποκαϊμένη,
τῆς Τρίτης της ἀσβολερῆς, τῆς μαυρογελασμένης,
τῆς θεοκαρβουνόκαυτης, πουμπαρδοχαλασμένης,
ἔχασε ἡ μάννα τὸ παιδὶν καὶ τὸ παιδὶν τὴν μάνναν,
καὶ τῶν κυρούδων τὰ παιδιὰ ὑπᾶν ἀσβολωμένα,
δεμέν᾿ ἀπὸ τὸν τράχηλον καὶ τὸ οὐαὶ φωνάζουν
μὲ τὴν τρομάραν τὴν πολλήν, μὲ θρήνισμον καρδίας.
Τρέμουν ὡς φυλλοκάλαμον ἐξετραχηλισμένα,
γυμνά, χωρὶς πουκάμισον, ἐξάγκωνα δεμένα,
βλέπουν ἐπρὸς καὶ πίσω των, μὴ νὰ δοῦν τοὺς γονεῖς των,
καὶ βλέπουν τοὺς πατέρες των ἐξάγκωνα δεμένους.
Ὁ κύρης βλέπει τὸ παιδὶν καὶ τὸ παιδὶν τὸν κύρην,
ἄφωνοι, δίχως ὁμιλίαν, διαβαίνουν τὸ μαγκούριν.
Οἱ μάνες οἱ ταλαίπωρες ὑπᾶν ξεγυμνωμένες,
τῆς πόλης οἱ πολίτισσες ἐξανασκεπασμένες,
πλούσιες πτωχὲς ἀνάκατα, μὲ τὸ σκοινὶ δεμένες,
τῆς πόλης οἱ εὐγενικές, οἱ ἀστραποκαϊμένες.
Ὁ ἀδελφὸς τὸν ἀδελφὸν βλέπει σιδηρωμένον,
θωροῦν καὶ τὸν πατέρα των μὲ ἅλυσον δεμένον,
καὶ δυ᾿ ἀδερφάδες εὔμορφες, πολλὰ ὡραιωμένες,
ἐντροπιασμένα ἐπήγαιναν μὲ τὸ σχοινὶν δεμένες.
Θρῆνος τῆς Κωνσταντινουπόλεως
Ἐκείνη ἡ μέρα ἡ σκοτεινή, ἀστραποκαϊμένη
τῆς τρίτης τῆς ἀσβολερῆς, τῆς μαυρογελασμένης,
τῆς θεοκαρβουνόκαυστης, πουμπαρδοχαλασμένης,
ἔχασε μάνα τὸ παιδὶ καὶ τὸ παιδὶν τὴ μάναν,
καὶ τῶν κυρούδων τὰ παιδιὰ ὑπᾶν ἀσβολωμένα,
δεμένα ἀπὸ τὸ σφόνδυλα ὅλα ἁλυσοδεμένα
δεμένα ἀπὸ τὸν τράχηλον καὶ τὸ οὐαὶ φωνάζουν.
μὲ τὴν τρομάραν τὴν πολλήν, μὲ θρηνισμὸν καρδίας·
[…]
νὰ πᾶτε ὅλοι κατ᾿ ἐχθρῶν, κατὰ τῶν Μουσουλμάνων,
καὶ δεῦτε εἰς ἐκδίκησιν, τρέχετε μὴ σταθῆτε,
τὸν Μαχουμέτην σφάξετε, μηδὲν ἀναμελεῖτε,
τὴν πίστιν των τὴν σκυλικὴν νὰ τὴν λακτοπατῆτε.
ὤ, Κωνσταντῖνε Δράγαζη, κακὴν τύχην ὁποῦ ῾χες,
καὶ τί νὰ λέγω, οὐκ ἠμπορῶ, καὶ τί νὰ γράφω οὐκ οἶδα,
σκοτίζει μου τὸ λογισμὸν ὁ χαλασμὸς τῆς πόλης….
Οι τελευταίοι στίχοι του ανεπανάληπτου ποιήματος εκπροσωπούν  και τα δικά μου μαυροπικραμμένα συναισθήματα…Τύμμα τύμματι τίσαι.Την πληγή με πληγή την πληρώνεις. Αγαμέμνων Τι άλλο να γράφω και τι άλλο να λαλώ ουκ ημπορώ…..Όμως …
“Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο με το λουρί στο σβέρκο
Να τη πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου.” Γ. Ρίτσος.

Τελειώνοντας , αν μπορεί να υπάρξει τέλος για τα ανείπωτα εγκλήματα και την ανά τους αιώνες σύληση ιερών και οσίων του Ελληνισμού, από τους Τουρκομογγόλους, ερωτώ …. Ποιος ηγέτης και ποιος διεθνής οργανισμός, επίσης σήμερα θυμάται την ισοπέδωση και λεηλασία 550 εκκλησιών και μοναστηριών στην Βόρεια κατεχόμενη Ελληνική Κύπρο, από τον κατοχικό Τουρκικό στρατό … Κανείς! Και ένιψαν και κάποιοι και έτριψαν τας χείρας τους  από το 1974 ….. Δεν άκουσαν, δεν είδαν, δεν μίλησαν …

ΙΔΕΤΕ.

Τμήμα Αρχαιοτήτων - Η Σύληση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ...

http://www.mcw.gov.cy › DA.nsf



ΟΛΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟ ΓΕΝΕΣΗΣ ΤΗΣ

https://koukfamily.blogspot.com › bl...



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ...

http://koukfamily.blogspot.com › blo...


·

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ - Olympia

https://www.olympia.gr › ellada › kat...

1. Σύμβαση της Χάγης, 14 Μαρτίου 1954, «για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ενόπλου συρράξεως». Η Σύμβαση συνοδεύεται από έναν εκτελεστικό Κανονισμό και ένα Πρωτόκολλο που αποβλέπουν στην τεχνική πραγμάτωσή της.

2. Η Σύσταση της Γενικής Συνδιάσκεψης της UNESCO, 19 Νοεμβρίου 1964, «για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με σκοπό να εμποδιστεί η εξαγωγή, εισαγωγή και μεταβίβαση των παράνομα κτηθέντων πολιτιστικών αγαθών».

3. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς» που υιοθετήθηκε στο Λονδίνο στις 6 Μαΐου 1969 από τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

4. Σύμβαση της 14ης Νοεμβρίου 1970, η οποία συνάφθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO «για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εμποδιστεί η εξαγωγή, εισαγωγή και μεταβίβαση των παράνομα κτηθέντων πολιτιστικών αγαθών».

5. Η Διεθνής Σύμβαση του Παρισιού της 16ης Νοεμβρίου 1972 «για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς».

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΕΖΑΝΤΑ … «Θρυμματισμένος ο Εσταυρωμένος κειτόταν μέσα στα ούρα» Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες των βαρβάρων και το 1974.

Αυτά τα ολίγα και άλλα μύρια ….
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ.