21.4.22

Η Ρωσία δοκιμάζει νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και ο Πούτιν προειδοποιεί: «Θα προσφέρει τροφή για σκέψη στους εχθρούς μας»

 


Η Ρωσία εκτόξευσε έναν νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ο νέος πύραυλος Sarmat θα προσφέρει «τροφή για σκέψη σε όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία».

Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον ρωσικό στρατό για την επιτυχή δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat .

«Αγαπητοί σύντροφοι, σας συγχαίρω για την επιτυχή εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat. Αυτό είναι ένα σπουδαίο, σημαντικό γεγονός στην ανάπτυξη πολλά υποσχόμενων οπλικών συστημάτων για τον ρωσικό στρατό.

Το νέο σύστημα έχει τα υψηλότερα χαρακτηριστικά απόδοσης και είναι ικανό να ξεπεράσει όλα τα σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν υπάρχει στον κόσμο κάτι αντίστοιχο και δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη.

«Αυτό το πραγματικά μοναδικό όπλο θα ενισχύσει το μαχητικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, θα διασφαλίσει αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές και θα κάνει όσους, στη φωτιά της επιθετικής ρητορικής προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας, να σκεφτούν».

«Θα ήθελα να τονίσω ότι στη δημιουργία του Sarmat χρησιμοποιήθηκαν μόνο εγχώρια εξαρτήματα και, φυσικά, αυτό θα απλοποιήσει την παραγωγή του από τις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας και θα επιταχύνει τη μεταφορά του στο οπλοστάσιο των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων», είπε ο Πούτιν.

Η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κοσμοδρόμιο Plesetsk στη βόρεια Ρωσία.

Ο Sarmat R-28 είναι ο πιο σύγχρονος και ισχυρός πυρηνικός πύραυλος στον κόσμο και μπορεί να μεταφέρει 10-15 υπερηχητικές κεφαλές.

Σε μια ανακοίνωση στα ρωσικά κρατικά Μέσα, η ρωσική κυβέρνηση είπε ότι ήταν η πρώτη σε ένα πρόγραμμα προγραμματισμένων δοκιμών.

«Η εκτόξευση έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά έχουν επιβεβαιωθεί σε όλα τα στάδια της πτήσης του. Οι εκπαιδευτικές κεφαλές έχουν φτάσει σε μια δεδομένη περιοχή στο πεδίο εκπαίδευσης Kura στη χερσόνησο της Καμτσάτκα».

Οι πτητικές δοκιμές ενός πολλά υποσχόμενου δείγματος του πυραύλου, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, «μας επέτρεψαν να αξιολογήσουμε την ορθότητα του σχηματικού σχεδιασμού και των τεχνικών λύσεων» που καθορίστηκαν κατά τη δημιουργία του.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τις δοκιμές, ο Sarmat θα τεθεί στην υπηρεσία με τις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας «ο νέος πύραυλος είναι ικανός να πλήξει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας διάφορες διαδρομές πτήσης» και «έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να ξεπερνά με αξιοπιστία τυχόν υπάρχοντα και μελλοντικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας».

https://www.topontiki.gr/

-------------------------------

Αναρτήθηκε στην Efenpress,από τον Μιχάλη Τσολάκη