19.4.22

Ο ΥΕΘΑ αρνείται να ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση για τα όπλα που στείλαμε στην Ουκρανία!

Αν ελάμβανε το "Μέγαρο Μαξίμου" τις αποφάσεις μόνο του, αυτό θα ήταν το μικρότερο κακό...!
Juan
 

Στην κυβέρνηση και στο ΥΠΕΘΑ προφανώς έχουν έρθει σε πολύ δύσκολη θέση από τις αποφάσεις που το Μέγαρο Μαξίμου, που  μόνο του, χωρίς καμία ενημέρωση και από ότι φαίνεται χωρίς καμία συνεργασία με το ΥΠΕΞ έλαβε για την αποστολή ελληνικών όπλων στην Ουκρανία! Όχι δεν στείλαμε μόνο Καλάσνικοφ όπως έλεγαν τις πρώτες ώρες, αλλά και όπλα από τα «αποθέματα μας» ,όπως παραδέχτηκε και ο ΥΕΘΑ εντός Βουλής! Από ποια αποθέματα; Τι ακριβώς μας περισσεύει και το στείλαμε στην Ουκρανία;

Ουδείς αναμένει δημόσιες απαντήσεις, αλλά να μην ενημερώνει η κυβέρνηση ακόμη και την αξιωματική αντιπολίτευση για το τι τελικά έχει στείλει, ξεπερνά τα όρια της ανοχής.

Σε δήλωση Γιώργου Τσίπρα, Αν. Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται:

Για πολλοστή φορά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος σήμερα στη Βουλή αρνήθηκε να απαντήσει ρητά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τι ακριβώς έχει αποσταλεί ως οπλισμός προς την Ουκρανία. Οι απαντήσεις μονίμως περιορίζονται στο ότι: 1. έχει ήδη δοθεί απάντηση από το ΥΠΕΘΑ με το από 24 Μαρτίου 2022 έγγραφο 3592 στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και, 2. αυτά τα οποία εστάλησαν προέρχονται «από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων». Και οι δυο απαντήσεις δημιουργούν περισσότερα ερωτηματικά από όσα απαντούν.

Σε ότι αφορά το από 24 Μαρτίου 2022 έγγραφο του ΥΠΕΘΑ, ενώ γίνεται ρητή αναφορά στο τύπο και την ποσότητα των «400 τυφεκίων τύπου ΑK-47», το έγγραφο επιπλέον αναφέρεται γενικόλογα σε «εκτοξευτές, τους οποίους η χώρα μας είχε προμηθευτεί προ πολλών ετών» και σε «πυρομαχικά για τα ως άνω όπλα». Επειδή είναι πλήθος τα δημοσιεύματα, πρόσφατα (πχ εφημερίδα «Δημοκρατία») και παλαιότερα, ότι δεν πρόκειται μόνον για εκτοξευτήρες RPG, επειδή το είδος του οπλισμού που απεστάλη προφανώς καθορίζει και το βαθμό εμπλοκής της χώρας στην πολεμική σύγκρουση της Ουκρανίας που κακώς αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και επειδή, τέλος, ενδεχόμενα υφίσταται ζήτημα μείωσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας οφείλει να απαντήσει ρητά και συγκεκριμένα για τον τύπο και την ποσότητα του οπλισμού και να αφήσει τις γενικόλογες απαντήσεις.

Σε ότι αφορά «τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων» από τα οποία προέρχεται ο οπλισμός, να ενημερώσουμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι είναι ακριβώς τα αποθέματα που κρίνουν την αμυντική ικανότητα μιας χώρας από χρονική άποψη. «Αποθέματα» δεν σημαίνει ότι δεν τα έχουμε ανάγκη. Κατά συνέπεια οφείλει να ενημερώσει για το εύρος των αποθεμάτων από τα οποία αφαιρέθηκε ο οπλισμός που απεστάλη. Δημόσια ή σε απόρρητη διαδικασία, όπως ο ίδιος κρίνει.

https://www.militaire.gr/

_______

Αναρτήθηκε στην Efenpress, από τον Μιχάλη Τσολάκη