26.4.22

Αναθεώρησε η Ρωσία: Προειδοποιεί για Τρίτο Παγκόσμιο- «Πολύ σοβαρός πλέον ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου»

 


Η Ρωσία πριν λίγο ανέβασε τον δείκτη πυρηνικού συναγερμού της χώρας καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Σ.Λαβρόφ, αναθεώρησε τα όσα μέχρι τώρα έλεγε το Κρεμλίνο και μίλησε ανοικτά για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και για “σοβαρό κίνδυνο πυρηνικού πολέμου”.

Η προειδοποίηση έγινε δημόσια κατά την διάρκεια συνέντευξης. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τα κτυπήματα που δέχτηκε σήμερα η Μόσχα στο Μπριάνσκ. ΝΑΤΟϊκοί μαζί με Ουκρανούς χτύπησαν τόσο βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Γι αυτό και ο Σ.Λαβρόφ επικεντρώθηκε στον οπλισμό που παραχωρούν στο Κίεβο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «παραβίαση διεθνών συμφωνιών» με την παράδοση ελικοπτέρων Mi-17 στην Ουκρανία και τόνισε πως “Το ΝΑΤΟ εισήλθε de-facto σε πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία”!

“Κίνδυνος Πυρηνικού Πολέμου”

“Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι πλέον πολύ σημαντικός και δεν μπορεί να υποτιμηθεί”, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Σεργκέι Λαβρόφ, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν πολλοί που είναι πρόθυμοι να διογκώσουν τεχνητά αυτή την απειλή».

Υπενθύμισε ακόμα ότι τον Ιανουάριο οι χώρες που συνθέτουν την «ισχυρή πυρηνική πεντάδα» του κόσμου, επιβεβαίωσαν τη θέση για «το απαράδεκτο της χρήσης αυτών των όπλων».

«Αυτή είναι η θέση αρχής για εμάς και προχωράμε με βάση αυτή. Δεν θα ήθελα να φτάσω στο σημείο να πω πως ο κίνδυνος είναι πραγματικά πολύ, πολύ σημαντικός και υπάρχουν πολλοί που θέλουν να τον διογκώσουν με τεχνητό τρόπο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν μπορεί να υποτιμηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Deep Strike των Ουκρανών 150 χλμ βαθιά σε ρωσικό έδαφος – Ανατίναξαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις & στρατιωτικές αποθήκες

“Πρέπει να αποτραπεί ένας Τρίτος Παγκόσμιος”

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι δυτικές χώρες δεν θα επιτρέψουν την αποστολή στρατευμάτων τους στην Ουκρανία.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται οι συνεχείς προκλήσεις του Ζελένσκι και της ομάδας του, οι οποίοι απαιτούν την εισαγωγή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για την προστασία της ουκρανικής κυβέρνησης.

Και όλοι λένε ότι θα στείλουν όπλα – κάτι που, φυσικά, ρίχνει και αυτό λάδι στη φωτιά – καθώς θέλουν να αναγκάσουν τους Ουκρανούς να πολεμήσουν με τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη.

Αρκεί αυτή η σύγκρουση να τραβήξει περισσότερο, αρκεί, όπως ελπίζουν, η Ρωσία να υποφέρει από αυτήν όλο και περισσότερο», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως τα όπλα που στέλνουν οι Δυτικοί, μπορεί να καταλήξουν σε τρομοκράτες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι όλοι οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ αποκλείουν την εμπλοκή της συμμαχίας σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, εκτός από την ηγεσία της Πολωνίας.

“Η Δύση πιέζει την Ουκρανία να συνεχίζει τον πόλεμο”

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι δυτικές χώρες πιέζουν το Κίεβο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες.

«Τονίζω για άλλη μια φορά: έχουμε την αίσθηση ότι η Δύση θέλει η Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά, να συνεχίσει να φθείρει, να εξαντλήσει τον ρωσικό στρατό και το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα – αυτό, όμως, είναι μια ψευδαίσθηση», είπε.

Ως παράδειγμα, ο Ρώσος υπουργός ανέφερε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

«Στην Κωνσταντινούπολη, για πρώτη φορά, λάβαμε προτάσεις από αυτούς σε χαρτί, με τις υπογραφές του επικεφαλής της αντιπροσωπείας τους, και ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε αυτές τις προτάσεις ως βάση.

Απαιτούσαν αναθεώρηση προκειμένου να είναι συναινετικές, αλλά αξιολογήθηκαν θετικά από εμάς. Οι προτάσεις αυτές δεν είχαν τη μορφή σύμβασης, αλλά τη μορφή περιγραμμάτων, των κύριων διατάξεων και θέσεων.

Μεταφέραμε αμέσως τις θέσεις αυτές σε σύμβαση και παραδώσαμε το σχέδιο αυτό στους Ουκρανούς συναδέλφους μας. Στη συνέχεια μας παρουσίασαν τις δικές τους ιδέες, οι οποίες ήταν ριζικά διαφορετικές από αυτές που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Πρόσθεσε ότι το Κίεβο αποφάσισε να κάνει ένα τέτοιο βήμα μετά από εισηγήσεις των κυβερνήσεων της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, οι οποίες συνιστούν στις ουκρανικές αρχές να σκληρύνουν τη στάση τους.

“Φάσκει και αντιφάσκει ο Ζελένσκι”

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας φάσκει και αντιφάσκει στις δημόσιες ομιλίες του.

«Είναι καλός ηθοποιός και υπάρχουν αστεία πράγματα στις εξωτερικές εκδηλώσεις του που δείχνουν πώς είναι μερικές φορές σε μια κατάσταση, αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά και πάρετε μια αντίληψη της ουσίας αυτών που λέει, θα βρείτε χιλιάδες αντιφάσεις εκεί. Αυτό η Δύση το αντιλάμβάνεται ως ταλέντο», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Και συνέχισε:

«Μόλις σήμερα διάβασα ένα μήνυμα – ο πρόεδρος της ουκρανικής βουλής είπε ότι μετά από αυτή την κρίση, η Ουκρανία δεν θα αφαιρέσει από το σύνταγμά της τις διατάξεις σχετικά με την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Πώς γίνεται αυτό; Σε όλες τις διαπραγματεύσεις, συζητείται ένα ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με εγγυήσεις ασφαλείας που θα είναι σε ένα συγκεκριμένο έδαφος».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιπαράθεση στην Ουκρανία θα τερματιστεί με την υπογραφή ενός διπλωματικού εγγράφου.

«Αλλά οι παράμετροι αυτής της συνθήκης θα καθοριστούν από το στάδιο στο οποίο θα έχουν φτάσει οι εχθροπραξίες» τόνισε.

https://warnews247.gr/