16.4.22

Οι Τούρκοι πάνε γυρεύοντας για θερμό επεισόδιο



Συναγερμός στο «Πεντάγωνο» έως τις 21 Απριλίου, οπότε ολοκληρώνεται η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης δυνάμεων στο αρχιπέλαγος

Σταύρος Ιωαννίδηςstavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Την αποσταθεροποίηση που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η Τουρκία προκειμένου να «τσιμεντώσει» τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως εκτιμά το ελληνικό επιτελείο.

Από τα «δείγματα γραφής» που έχει δώσει η Άγκυρα μέχρι σήμερα γίνεται σαφές ότι τα περί «νέων θεμελίων» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν απλώς λόγια, ενώ την ώρα που η Τουρκία εμφανίζεται ως ο καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ανεβάζει στο κόκκινο την ένταση με την Ελλάδα τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και επί του πεδίου.
Αναταραχή στο Αιγαίο

Έπειτα από ένα τριήμερο μπαράζ υπερπτήσεων, παραβιάσεων και προκλητικών συμπεριφορών στο Αιγαίο, η Άγκυρα δείχνει ότι επιδιώκει τον εκτροχιασμό των σχέσεων με την Ελλάδα και εκμεταλλευόμενη την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη προσδοκά «κέρδη» μέσα στη γενικότερη αναταραχή και ενώ η προσοχή της Δύσης είναι στραμμένη στην Ουκρανία. Αν και η διγλωσσία των γειτόνων δεν προκαλεί έκπληξη, αφού αποτελεί πάγια τακτική, στην Αθήνα έχει σημάνει «συναγερμός» για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου. Η περίοδος μέχρι τις 21 Απριλίου, οπότε και ολοκληρώνεται η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης δυνάμεων στο αρχιπέλαγος αλλά και των επιθετικών κινήσεων της Άγκυρας στον ουρανό του Αιγαίου. Ενδεικτικές του τι εννοεί η Άγκυρα όταν αναφέρεται σε «σχέσεις καλής γειτονίας» ήταν οι χαμηλές πτήσεις των τουρκικών F-16 πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά, με τα αεροσκάφη να περνούν πάνω από κατοικημένες περιοχές σε ύψη που δεν ξεπερνούσαν τα 500 μέτρα. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος συνεχίζει να πατάει σε δύο βάρκες διατηρώντας τον ρόλο του διαμεσολαβητή στη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας, έδωσε νέο επικοινωνιακό ρεσιτάλ κάνοντας λόγο για «τουρκικά έπη» σε Αιγαίο και Μεσόγειο. «Από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από το Ιράκ μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ, από τη Μεσόγειο μέχρι το Αιγαίο, γράψαμε έπη με όλα τα μέσα που διαθέτουμε σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε στελέχη της 3ης Διοίκησης Πεζικού.

Τον Τούρκο πρόεδρο συνόδευε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος πήρε για πρώτη φορά δημόσια θέση για το ζήτημα της προμήθειας νέων F-16 μετά τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Χρειαζόμαστε τα F-16 Block 70, τα λεγόμενα Viper. Αλλά πρέπει να εκσυγχρονίσουμε και τα F-16 που ήδη διαθέτουμε. Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες με το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Ακάρ και σημείωσε ότι «στην επιστολή που εστάλη υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Καινούργια μαχητικά

Τη σκυτάλη στο ζήτημα της απόκτησης νέων αεροσκαφών πήρε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να ισχυρίζεται ότι «η πώληση των F-16 δεν είναι σημαντική μόνο για την Τουρκία, αλλά είναι εξίσου σημαντική για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ». Πλέον όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Άγκυρα θέλει καινούργια μαχητικά για να υποστηρίξει τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, καθώς οι παράνομες δραστηριότητες στις οποίες επιδίδεται η τουρκική αεροπορία τις τελευταίες μέρες φανερώνουν τους πραγματικούς σκοπούς των γειτόνων. Το μοναδικό αλλά και σημαντικότερο εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον το Κογκρέσο, που επιμένει ότι η κατοχή των S-400 από την Τουρκία αποτελεί «ταφόπλακα» για οποιαδήποτε προσπάθεια εξαγωγής αμυντικής τεχνολογίας στην Άγκυρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν δίστασε ακόμη και να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρώντας να βάλει την Τουρκία στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο.

«Σε πολιτικό επίπεδο, αυτός που μπορεί να πείσει τους Ελληνοκυπρίους είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας το κάνει για να γίνει ένα ξεκάθαρο βήμα. Διότι η Ευρώπη έχει μεγαλύτερη ανάγκη από αυτό το αέριο», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.