5.4.22

Με την Τουρκία να θέτει διαρκώς θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών εμείς υποβαθμίζουμε την ΑΣΔΕΝ;



 Η ΑΣΔΕΝ είναι η διοίκηση όλων των νήσων του Αιγαίου και ιδιαίτερα του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή η διοίκηση ήταν πάντοτε υψηλού επιπέδου και απευθείας υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ διαμέσου του αρχηγού ΓΕΣ. Είναι η στρατιωτική διοίκηση η οποία είναι υπεύθυνη για όλες τις δυνάμεις οι οποίες θα δράσουν στα νησιά του Αιγαίο μέχρι και το Καστελόριζο και πολλές φορές μαζί με πλοία από το πολεμικό ναυτικό και αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας αποτελούσε μία διακλαδική δύναμη για το αρχιπέλαγος.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι μία από τις μεγαλύτερες και σοβαρότερες διοικήσεις, που το επίπεδο της και η άμεση υπαγωγή της στο ΓΕΕΘΑ προδικάζει την υψηλή σημασία που δίνουμε στο Αιγαίο,

στην αποτροπή σύμφωνα με το αμυντικό μας δόγμα  και στην ύπαρξη Στρατιωτικής υποδομής στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του υπαρκτού κινδύνου από την Τουρκία (με τις εγκατεστημένες και προσανατολισμένες δυνάμεις και αποβατικό στόλο στα παράλια της Μικράς Ασίας).

Για αυτή τη δύναμη υπάρχει μία προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης,  του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του ΓΕΕΘΑ, να υποβαθμιστεί και να τεθεί κάτω από τη διοίκηση της Στρατιάς που εδρεύει στη Λάρισα , με την λογική ότι θέλουν να αναβαθμίσουν τον Στρατάρχη σε αρχηγό όλων των χερσαίων Δυνάμεων, όπως αντίστοιχα υφίσταται στην αεροπορία και το ναυτικό με τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και Αρχηγό Στόλου. Αυτή η τροποποίηση έχει τα παρακάτω τεράστια λάθη:

α. Είναι λάθος στη στρατηγική και τακτική αντιμετώπιση γενικότερα της διοίκησης, του ελέγχου και του επιχειρησιακού μοτίβου του στρατού, καθόσον τα θέατρα επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι δυο το χερσαίο (Έβρος) και του αρχιπελάγους, άρα είναι εκ προοιμίου εγκληματικό ή τουλάχιστον πολύ αισιόδοξο και  έχει πολλές παγίδες το να έχουμε χρεωμένα δύο θέατρα επιχειρήσεων σε μία διοίκηση(στρατιά).

β. Υφίσταται όμως και ένα πολύ σοβαρότερο  ατόπημα, το οποίο αγγίζει τα όρια του κατευνασμού με την Τουρκία . Όπως όλοι γνωρίζουμε την παρούσα περίοδο υπάρχει μία μεγάλη πίεση και ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τη χρήση πολλών επιχειρημάτων με ψευδείς  βάσεις και άλλα πολλά. Κατόπιν αυτού, την παρούσα στιγμή, το να έρχεται η χώρα μας από μόνη της και να υποβαθμίζει τη διοίκηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να τη βάζει κάτω από μία άλλη διοίκηση μικρότερου επιπέδου από αυτό που ήταν μέχρι τώρα , δίνει προς την άλλη πλευρά, τους Έλληνες πολίτες, αλλα και διεθνώς την αίσθηση ότι εμείς υποβαθμίζουμε στρατιωτικά τα νησιά μας και τη διοίκηση.

https://www.militaire.gr/