30.4.22

Η μόνη εθνική επιλογή: Ο Πρωθυπουργός πρέπει να φύγει μόνο με κέρδη από το Όβαλ Όφις και τον Τζο Μπάιντεν…

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον εξελίσσεται σε ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, όχι μόνο για την Ελλάδα.

Η Αμερικανική Προεδρία ετοιμάζει μία επίσκεψη ανώτατου επιπέδου και όσα χρόνια καλύπτω δημοσιογραφικά τον Λευκό Οίκο, ομολογώ πως είναι κάτι που δεν έχω δει στο παρελθόν. Το αναφέρω με βάση όσα γνωρίζω για το πρωθυπουργικό πρόγραμμα, μέχρι της στιγμής.

Πέραν της συνάντησης στο Όβαλ Όφις και της ομιλίας του Πρωθυπουργού σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, ο Λευκός Οίκος θα δεξιωθεί τον κ. Μητσοτάκη και πολλούς καλεσμένους του, κάτι που δεν γίνεται συχνά για πρωθυπουργούς.

Θυμίζω ότι ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, είχε τιμήσει σε ειδική εκδήλωση στο Blair House, την προεδρική κατοικία απέναντι από τον Λευκό Οίκο, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη σύζυγό του Δήμητρα Παπανδρέου.

Σε ότι αφορά τη συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία των πιο σημαντικών υπουργών και ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία και ενός τετ-α-τετ με τον κ. Μπάιντεν χωρίς την παρουσία των αντιπροσωπειών.

Αναφορικά με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου, πρέπει να σημειώσω -διότι είδα σχετικά σχόλια από τους γνωστούς “ψεκασμένους”- ότι είναι μία απόφαση των ηγεσιών των δύο κομμάτων και των δύο σωμάτων. Απλά για λόγους πρωτοκόλλου η πρόσκληση γίνεται από την Πρόεδρο της Βουλής. Ναι, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν στην πραγματοποίηση της ομιλίας του Πρωθυπουργού.

Ετοιμάζονται και άλλες εκδηλώσεις για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας σε σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεξαμενές σκέψεις. Θα έχει επίσης συναντήσεις και με άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι θα κληθούν κάποια στιγμή να πάρουν αποφάσεις εάν ο Ταγίπ Ερντογάν, αποφασίσει το αδιανόητο: Να προσβάλει με πραγματικά πυρά τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

  • Προς τιμή του, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την πλευρά του να συναντήσει στη διάρκεια δείπνου τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Άλλωστε, σαν Ελληνισμός είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον γερουσιαστή.
  • Ο άνθρωπος ξεπερνά τον εαυτό του για να βοηθήσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι η υπόσχεσή του -που τηρεί πάντα- στους Κύπριους φίλους του της οικογένειας Ζαμπά, που τον εισήγαγαν στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης θα αναρωτηθεί -και έχει δικαίωμα να το πράξει- τι θα ωφελήσουν όλα αυτά στις εθνικές υποθέσεις του Ελληνισμού. Είναι μία ερώτηση που υποβάλλουμε στους εαυτούς μας και εμείς οι δημοσιογράφοι κάθε φορά που καλούμαστε να καλύψουμε μία πρωθυπουργική επίσκεψη.

Το γεγονός ότι ο ηγέτης μίας χώρας, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει την ευκαιρία να συναντά τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι από μόνο του ένα μεγάλο κέρδος. Και με δεδομένο ότι προηγείται του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -ας μην έχουμε αμφιβολία- είναι έξω φρενών με την πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Θα συμφωνήσω με μερικούς αναλυτές που εικάζουν πως η έκρηξη με τις υπερπτήσεις θα μπορούσε να οφείλεται στην πρόσκληση του Λευκού Οίκου προς τον κ. Μητσοτάκη.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… Είναι στο χέρι του Πρωθυπουργού να αναχωρήσει με κέρδη για την Ελλάδα από το Λευκό Οίκο διότι οι εντυπώσεις είναι δεδομένες και θα τις κερδίσει. Όποιος περνά το κατώφλι της προεδρικής κατοικίας παίρνει μαζί του και την αίγλη της, έστω και πρόσκαιρα.

Θα έχει απέναντι του ένα φιλικό πρόεδρο, τον Τζον Μπάιντεν, ο οποίος όσο μας απογοητεύει άλλο τόσο μας εκπλήσσει θετικά. Πολλά πράγματα γίνονται σε αυτή την πόλη από υπουργούς και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι δεν είναι βέβαιο ότι λαμβάνουν τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε Προέδρου της Αμερικής. Π.χ. δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα επέτρεπε ποτέ ο κ. Μπάιντεν να «ρίξει» η Αμερική την Ελλάδα και την Κύπρο προς όφελος της Τουρκίας. Είναι αδύνατον.

Μετά από τόσα χρόνια δημοσιογραφίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, θα μπορούσα να καταθέσω ότι κάποιες αποφάσεις των γραφειοκρατών που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο δεν γίνεται να έχουν το «πράσινο φως» από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Δεν γίνεται, ο πολιτικός που παρακολουθούμε από την εποχή που ήταν γερουσιαστής, να έχει αλλάξει θέσεις για τα ελληνικά θέματα.

  • Μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Όβαλ Όφις, θα γνωρίζουμε την αλήθεια. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, όπως έκανε και με τον φιλότουρκο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ελλάδα παραμένει γνήσια φίλη των Ηνωμένων Πολιτειών και πιστό μέλος του ΝΑΤΟ και πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Δεν νοείται να προκαλεί πολεμικό πυρετό στο Αιγαίο η Τουρκία, και να μην ακούμε καμία διαμαρτυρία από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει τη φράση πως οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Είναι η ώρα να την μάθει την καταπληκτική αυτή φράση και ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Διότι πρέπει να αποδείξει το …Μπαϊντενόπουλος στην πράξη!

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.