4.4.22

Μάστιγα η αναπαραγωγή της τουρκικής προπαγάνδας στην Ελλάδα και την Κύπρο: Καμία συμφωνία με το Ισραήλ έως τώρα…



 Μου προκαλεί πάντα εντύπωση με πόση ευκολία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και μέρος του πολιτικού κόσμου, αποδέχονται την τουρκική προπαγάνδα. Σπεύδουν μάλιστα να βοηθήσουν να εξαπλωθεί αυτή η μαύρη προπαγάνδα. Ενώ έχουν διαψευστεί τόσες φορές στην πράξη τα προερχόμενα από την Τουρκία fake news, στην Κύπρο και στην Ελλάδα δεν βάζουν μυαλό.

Και ενώ λένε πως δεν θα πέσουν ξανά στην τουρκική παγίδα, μόλις οι Τούρκοι εξαπολύσουν το επόμενο fake news αμέσως ξεκινούν από εκεί που το άφησαν την προηγούμενη φορά.

  • Μερικοί αναπαραγάγουν την τουρκική προπαγάνδα με …χαρά. Διότι κυριαρχούνται από «τουρκολαγνεία» και από ηττοπάθεια στον ύψιστο βαθμό. Η νέα τους δικαιολογία είναι ότι αν επιτεθεί (ξανά) η Τουρκία, θα συμβεί στην Κύπρο ότι έχουν πάθει -και χειρότερα- οι Ουκρανοί, που στους παλαιότερους εξ ημών θυμίζουν τον μαύρο Ιούλη του 1974.

Και κινδυνολογούν ενώ γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα συμβεί. Όχι επειδή φοβάται η κατοχική δύναμη. Αλλά διότι ασκεί έλεγχο έτσι κι αλλιώς και χωρίς τον πόλεμο. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Λοιπόν: Ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ συμφώνησε να στείλει το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δεν ισχύει. Αυτό είναι το «όνειρο» του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με τον τρόπο αυτό θα κρατεί τα κλειδιά της ενέργειας του Εβραϊκού Κράτους. Και όποτε θέλει, όποτε του γουστάρει, θα εκβιάζει το Ισραήλ. Νομίζει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, ότι αυτός είναι έξυπνος και οι Ισραηλίτες είναι βλάκες.

Ακόμα και αν το Ισραήλ ήθελε πραγματικά να συνεργαστεί με την Τουρκία για να εξάγει το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη, πρέπει -για να συμβεί- να γίνουν δέκα …θαύματα ταυτόχρονα. Δέστε τον χάρτη. Από που θα το περάσει το φυσικό αέριο; Το Ισραήλ θα επιλέξει, σε πρώτη φάση, την Αίγυπτο και στη συνέχεια θα εξετάσει την οδό που θα το συμφέρει και θα είναι μόνιμη και θα την ελέγχει το ίδιο.

Για το Εβραϊκό Κράτος έχει μεγάλη σημασία το θέμα της εθνικής ασφάλειας. Όσοι παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο δρουν, είναι εύκολο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η εθνική ασφάλεια του Ισραήλ είναι δική του υπόθεση. Όχι των Τούρκων, οι οποίοι είναι ορκισμένοι αντισημίτες και ονειρεύονται να καταστρέψουν το Εβραϊκό Κράτος.

Βεβαίως, δεν θα εκπλαγούμε εάν το Ισραήλ εισέλθει σε συνομιλίες με την Άγκυρα και για την ενέργεια και για άλλα θέματα. Αλλά δεν θα προκύψουν σχέσεις, όπως αυτές που έχει η Ιερουσαλήμ με την Αθήνα, τη Λευκωσία και το Κάιρο. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι Ισραηλινοί δεν είναι αφελείς, όπως ας πούμε οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ότι και να λένε, λοιπόν, οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, θα έρθουν μία μέρα να παρακαλούν το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ξέρετε ποια είναι η πλάκα; Υποθετικά μιλώντας… Αν στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ επανέλθουν στην εξουσία οι Ρεπουμπλικάνοι, θα αλλάξουν ότι κάνει στα θέματα της ενέργειας της Μεσογείου, η δημοκρατική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Αυτά, βεβαίως, δεν είναι σοβαρά πράγματα. Και δείχνουν για ποιο λόγο οι άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη τους στην αμερικανική υπερδύναμη.

Αλλά, ενώ ο κ. Μπάιντεν μας θυμίζει τον εξοχότατο Γεώργιο Α. Παπανδρέου και την …πράσινη ανάπτυξη του, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διαμετρικά αντίθετη γνώμη για τα ζητήματα της ενέργειας.

  • Ένα βασικό ερώτημα δεν είναι αν επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ -που προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Αλλά, ανεξάρτητα του προσώπου, αν υπουργός Εξωτερικών επιλεγεί ξανά ο Μάικ Πομπέο; Ή αν είναι προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εκλεγεί ο κ. Πομπέο; Δεν θα επαναφέρει τις προηγούμενες αποφάσεις του;

Έχει αναπτυχθεί εσχάτως μία επιχειρηματολογία ότι ο κ. Μπάιντεν είναι «μαλακός» στην εξωτερική πολιτική. Υποστηρίζουν ότι έχασε το Αφγανιστάν και η στρατηγική αυτή υποχώρηση θα οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για τη μόνη υπερδύναμη.

Και ισχυρίζονται ότι χάνει από στιγμή σε στιγμή και την Ουκρανία -αυτό δεν είναι ακόμα ένα γεγονός- και προχωρούν και λένε πως κινδυνεύουν τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή -όπως σημειώνουν- ο κ. Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επανήλθαν στην παλαιά πολύ κακή πολιτική να θέσουν τα αυγά τους στο τουρκικό καλάθι.

Εάν η Αμερική προτιμήσει την Τουρκία, θα τραυματίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και άλλες μεσογειακές χώρες. Δεν πρόκειται για «ευσεβή πόθο» αλλά για μία πραγματικότητα. Αυτοί που εκπονούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, χαλούν τις συμμαχίες της Αμερικής. Δεκατέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Μπάιντεν, βλέπουμε τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιχειρούν να καλύψουν τις αντιαμερικανικές ενέργειες της Τουρκίας.

Υπέβαλα το ερώτημα και άλλες φορές: Έχετε φανταστεί τι θα είχε συμβεί εάν η Αθήνα και η Λευκωσία αποφάσιζαν λόγω των εθνικών τους συμφερόντων να μην τηρήσουν τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας; Η Τουρκία, για τους Αμερικανούς, …«δικαιούται» να σπάει το εμπάργκο!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η αλήθεια είναι ότι η υποψηφιότητά του, εάν δεν αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή, έχει κερδίσει ήδη μεγάλη υποστήριξη στο κομμάτι του λαού που δεν ελέγχεται από το διεφθαρμένο κομματικό προσωπικό. Είναι στο χέρι του, λοιπόν, να μην απογοητεύσει τους πολίτες, ανεξάρτητα από κόμματα και παρατάξεις που επιθυμούν βαθύτατα την ήττα των διεφθαρμένων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Η Κύπρος έχει ανάγκη καθαρών πολιτικών. Όσοι στο εξωτερικό έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλούμε με ξένους παράγοντες, έχουμε βαρεθεί να ακούμε ότι η Κύπρος είναι στη λίστα των δέκα πιο διεφθαρμένων χωρών στον κόσμο… Όποιος και αν είναι ο νέος Πρόεδρος, η πάταξη της διαφθοράς και το Κυπριακό είναι τα θέματα με τα οποία πρωτίστως πρέπει να ασχοληθεί. Τελείωσαν τα ψέματα με το διεφθαρμένο σύστημα που διοικεί το νησί. Πρέπει να σπάσει η σπονδυλική του στήλη και να ξεριζωθεί το καρκίνωμα στη ρίζα του. Δυστυχώς ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και το κόμμα του, ο ΔΗΣΥ, δεν έπραξαν το παραμικρό για να κτυπήσουν τη διαφθορά. Έκαναν ακριβώς το αντίθετο…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: «Προεδρική» εμφάνιση πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, που βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Καπιταλισμού ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Είδε κόσμο και κοσμάκη η κ. Χαραλαμπίδου, αλλά φρόντισε να μην συναντήσει τους πρώην συναδέλφους της, τους ανταποκριτές των κυπριακών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Εμείς εδώ θα είμαστε να την υποδεχθούμε ως …Πρόεδρο, εάν το κόμμα της κάνει την υπέρβαση και εάν οι ψηφοφόροι την τιμήσουν στις κάλπες…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.