8.4.22

Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ

Θα πρέπει να ληφθεί υπ όψη, ποιος είχε κέρδος και ποιος ζημία, από αυτή την επίθεση.
Αυτός που δεν θα ήθελε να αδειάσει η πόλη ή αυτός που θα κατηγορείτο για ένα ακόμα έγκλημα πολέμου; Αυτός που θα αποκτούσε μία ακόμη "μαρτυρία" εναντίον του εχθρού του ή αυτός που θα εξετίθετο-πάλι- διεθνώς από τη πράξη αυτή; 
Juan
 


Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν σε χτύπημα με ρωσικό πύραυλο το πρωί της Παρασκευής σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο σταθμός ήταν γεμάτος με ανθρώπους που εγκατέλειπαν την περιοχή, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο, αναθεωρώντας ανοδικά την προηγούμενη εκτίμηση για 30 νεκρούς.

Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο ίδιος ανέφερε ότι πολλοί από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Δύο πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ», ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ουκρανικά στρατεύματα στον σιδηροδρομικό σταθμό που χτυπήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο φινλανδικό κοινοβούλιο, Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, (βάλλοντας) κατά ενός συνηθισμένου σιδηροδρομικού σταθμού, κατά απλών ανθρώπων, δεν υπήρχαν στρατιώτες εκεί».

Περίπου 4.000 άνθρωποι --οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά-- βρίσκονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ όταν επλήγη σήμερα από ρωσικούς πυραύλους, δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Χονκαρένκο.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της περιοχής Ντονέτσκ, δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι ήταν στο σταθμό τη στιγμή που έπεσαν οι πύραυλοι.

«Οι Ρώσοι φασίστες γνώριζαν πολύ καλά πού στόχευαν και τι ήθελαν. Ήθελαν να προκαλέσουν πανικό και φόβο, ήθελαν να χτυπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους», δήλωσε.

Ο Κιριλένκο δημοσίευσε στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία όπου φαίνονται πολλά πτώματα στο έδαφος δίπλα σε βαλίτσες και άλλες αποσκευές. Δίπλα τους στέκονταν ένοπλοι αστυνομικοί.

Η Ρωσία αρνείται την ευθύνη για το πυραυλικό χτύπημα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων σε σάκους για τη μεταφορά νεκρών. Ο ίδιος, βρισκόμενος νωρίτερα στο σημείο αυτό, είδε εκατοντάδες ανθρώπους που ήλπιζαν να βρουν ένα τρένο για να εγκαταλείψουν την πόλη, υπό την απειλή μεγάλης ρωσικής επίθεσης.

Τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή της Ουκρανίας χθες ύστερα από αεροπορική επίθεση εναντίον της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής των σιδηροδρόμων.



Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για μια νέα επίθεση και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, γνωστό ως Ντονμπάς, που συνορεύει με τη Ρωσία.

Οι τοπικές αρχές σε κάποιες περιοχές καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν όσο είναι ακόμα δυνατόν και σχετικά ασφαλές για να το κάνουν.

Αρνείται η Μόσχα την ευθύνη

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για πυραυλικό χτύπημα σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι μόνο ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτόν τον τύπο του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε και πρόσθεσε ότι ήταν παρόμοιος με αυτόν που έπληξε το κέντρο της πόλης Ντονέτσκ στις 14 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, σύμφωνα με το RIA.

Διοικητής της αυτοανακυρηχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι το σημερινό πυραυλικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό είναι ουκρανική «προβοκάτσια», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε "απερίφραστα" την σημερινή επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας τη Ρωσία, η οποία διέψευσε ότι είναι ο δράστης, ότι "προκαλεί ανθρώπινο πόνο".

"Καταδικάζω απερίφραστα την τυφλή επίθεση σήμερα το πρωί κατά ενός σιδηροδρομικού σταθμού στο Κραματόρσκ από την Ρωσία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών", αναφέρει ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

"Πρόκειται για μια νέα απόπειρα να κλείσουν οι δρόμοι απομάκρυνσης για αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον αδικαιολόγητο αυτόν πόλεμο και να προκληθεί ανθρώπινος πόνος", πρόσθεσε.

https://gr.euronews.com/