29.4.22

“Δεν ήξερε” ο Ακάρ για τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο! Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε τον… ανήξερο για το μπαράζ των τουρκικών υπερπτήσεων που σημειώθηκε πάνω από το Αιγαίο, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος επικοινώνησε για να εκφράσει την δυσφορία του για την τουρκική επιθετικότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” η αντίδραση που εισέπραξε ο κ. Παναγιωτόπουλος από τον Χουλουσί Ακάρ, ήταν πως «θα το τσεκάρει»! Σαν δηλαδή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας να μην γνώριζε τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Χτες η Άγκυρα “ζήτησε και τα ρέστα” από την Ελλάδα για τις πρωτοφανείς προκλήσεις την αναθεωρητική της ατζέντα που έχει στη κορυφή αυτή την περίοδο την “στοχοποιήση” των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ακόμα και των μεγάλων και κατοικημένων, καθώς απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση τους την οποία διασυνδέει με την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών αυτών. Άλλωστε όλες οι υπερπτήσεις οπλισμένων τουρκικών μαχητικών χθες (41 στον αριθμό) έγιναν πάνω από αυτά τα νησιά (Σάμος , Ρόδος , Κάλυμνος , Κάρπαθος  κ.α). Τα όσα απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, προκαλούν μειδιάματα μιας και σε λίγο θα πουν ότι “πετάμε πάνω από την Άγκυρα”

Με αρκετές  ώρες καθυστέρηση από το μπαράζ των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων και μετά τις πρώτες ελληνικές απαντήσεις με πάγωμα της συζήτησης των ΜΟΕ για το Αιγαίο, την ακύρωση από την Αθήνα της πρόσκλησης στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία για την άσκηση “ΝΑΤΟ Tiger Meet” που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, την ενεργοποίηση του αντιαεροπορικού συστήματος των νησιών και δύο σκληρά διαβήματα διαμαρτυρίας, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με μια προκλητική και γεμάτη ανυπόστατους ισχυρισμούς δήλωση, επιχείρησε να δικαιολογήσει την κλιμάκωση της έντασης.

Τί ισχυρίστηκαν οι Τούρκοι

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, υποστήριξε πως οι τουρκικές υπερπτήσεις των τελευταίων ημερών ήταν η «απάντηση» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στις «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» που είχαν προηγηθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κοντά στις τουρκικές ακτές. «Οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις 27 Απριλίου σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», σύμφωνα με τον Μπιλγκίτς.

Ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ επεσήμανε ακόμα πως  «η ελληνική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Νταλάμαν. Η πολεμική μας αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει: «Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχει σχέση με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.»

Όπως σημείωσε «αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και στη ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά», καταλήγει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα ωστόσο με τον οποίο: «Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους  του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.»

https://slpress.gr/

__________________

Αναρτήθηκε  στην  Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη