25.4.22

Επέκταση του πολέμου- Δυνάμεις της Ρουμανίας μπήκαν Μολδαβία: Ετοιμάζονται για Υπερδνειστερία- Έστησαν βάση υποστήριξης της Ουκρανίας



 Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Στο στόχαστρο της Μόσχας βρίσκεται πλέον το Βουκουρέστι καθώς ρουμανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εισέλθει στην Μολδαβία και προετοιμάζονται για επιθετική ενέργεια στην Υπερδνειστερία.

Προφανώς η Μολδαβία λαμβάνει στρατιωτικά μέτρα καθώς χτες όπως είχε αποκαλύψει το WarNews247, Ρώσος στρατιωτικός Διοικητής μίλησε για ένωση με την Υπερδνειστερία.

Ταυτόχρονα οι Ρώσοι αναφέρουν πως οι Ρουμάνοι και το ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν την Μολδαβία και μέσω αυτής στέλνουν “non-stop” βαγόνια με καύσιμα και πολεμικό υλικό στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία χρησιμοποιεί την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την περιοχή Etulia με την περιοχή Reni στην Οδησσό.

Μάλιστα παραθέτουν και βίντεο που μπορεί να παρακολουθήσετε παρακάτω.

“Ρουμανικές δυνάμεις μπήκαν Μολδαβία”

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως η Ρουμανία προετοιμάζεται για πόλεμο με επίκεντρο την Μολδαβία.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

Ένας μεγάλος αριθμός Ρουμάνων στρατιωτών και Αξιωματικών εισήλθαν στη Μολδαβία φορώντας παραλλαγές του “Μολδαβικού στρατού”.

Ταυτόχρονα, σε όλα τα επιτελεία διοίκησης του Στρατού της Μολδαβίας, μεγάλος αριθμός των Μολδαβών αξιωματικών αντικαταστάθηκε από Ρουμάνους Αξιωματικούς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δημιουργούνται εσπευσμένα αποθήκες με κάθε είδους πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.

Οι Ρώσοι κάνουν λόγο για συγκεκαλυμμένη κατοχή της Μολδαβίας καθώς η Ρουμανία θέτει την χώρα στην άμεση σφαίρα των στρατιωτικών της συμφερόντων.

Ρωσικά ΜΜΕ: Μια επίθεση στην Υπερδνειστερία γίνεται πιο πιθανή

Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως η “ώρα μηδέν” πλησιάζει επικίνδυνα για την Μολδαβία.

Τονίζουν πως “υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Υπερδνειστερία βρίσκεται υπό την απειλή πιθανού πλήγματος από τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Η Ρωσία, φυσικά, λαμβάνει υπόψη της ένα τέτοιο σενάριο στον στρατιωτικό της σχεδιασμό και θα αντιδράσει εξαιρετικά γρήγορα και σκληρά.

Ο ίδιος ο πληθυσμός της Μολδαβίας έχει πολύ αρνητική στάση απέναντι στις προοπτικές αντιπαράθεσης με την Υπερδνειστερία – η συσπείρωση πολιτών γύρω από το Κισινάου είναι εξαιρετικά απίθανη.

Την ίδια στιγμή, ωφελούμενοι από αυτόν τον πόλεμο θα είναι η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Κίεβο. Για τους ίδιους τους Ευρωπαίους και τους Μολδαβούς, ένα τέτοιο σενάριο είναι δυσμενές, αφού οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση της χώρας και επιδείνωση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ευρώπη.

Τον επόμενο μήνα η Αναγνώριση της Υπερδνειστερίας

Προκειμένου να αποφευχθεί μια επίθεση στην Υπερδνειστερία, η Μόσχα τον επόμενο μήνα θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας, δήλωσε ο  βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Βίκτορ Βοντολάτσκι,

Σύμφωνα με τον Ρώσο βουλευτή, οι πολίτες της Υπερδνειστερίας αγωνίζονται για τις ίδιες πολιτικές προοπτικές που έλαβαν οι κάτοικοι του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Νότιας Οσετίας.

«Οι πολίτες της Υπερδνειστερίας είναι πολίτες μας. Θέλουν το ίδιο πράγμα που θέλουν και το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ και η Νότια Οσετία. Καταλαβαίνουν ότι μόνο μαζί με τη Ρωσία οι ίδιοι, τα παιδιά και τα εγγόνια τους μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με ασφάλεια και ειρήνη.

Αν παραμείνει το ζήτημα ως έχει, θα ζήσουν μια επανάληψη του ουκρανικού σεναρίου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη πρόεδρο της Μολδαβίας, Sandu, και τους Ρουμάνους κηδεμόνες της να εξαπολύσουν έναν ακόμη πόλεμο στο έδαφος της Υπερδνειστερίας.

Όλος αυτός ο ναζισμός, που έχει ριζώσει δίπλα μας, πρέπει απλώς να καταστραφεί, να ξεριζωθεί και να ξεχαστεί για πολλά χρόνια», είπε ο Βίκτορ Βοντολάτσκι, βουλευτής του κόμματος Πούτιν, της Ενωμένης Ρωσίας.

Ρουμανικά «Πιράνχας» στα Ουκρανικά Καρπάθια 

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, προ ημερών, εντοπίστηκαν ρουμανικά τεθωρακισμένα οχήματα Piranha 5 APC να κινούνται καθ’ οδόν προς τα ουκρανικά σύνορα.

Η κίνηση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού καταγράφηκε την παραμονή της σημαντικότερης μάχης στο Ντονμπάς.

Συγκεκριμένα, ένα κονβόι με περισσότερα από δώδεκα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ένα φορτηγό, συνοδευόμενα από αυτοκίνητα της αστυνομίας εντοπίστηκαν στα περίχωρα του Sibiu, μιας πόλης της Ρουμανίας με κατεύθυνση το Uzhgorod, δηλαδή προς τα βορειοδυτικά.

Οι Ρουμάνοι έστησαν βάση λογιστικής υποστήριξης των Ουκρανών

Το Uzhgorod, προς την κατεύθυνση του οποίου, κινήθηκαν τα τεθωρακισμένα οχήματα, είναι ένας σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης. Μέσω αυτού, τρένα με όπλα, πυρομαχικά, καύσιμα και λιπαντικά, μεταφέρονται στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Ρουμάνοι στέλνουν συνεχώς από εκεί αντιαρματικά συστήματα, MANPADS, κράνη, πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό. Αυτή η ροή είναι σχεδόν αδιάκοπη.

Έτσι το Uzhhorod είναι από κάθε άποψη ένα εξαιρετικά σημαντικό συστατικό της ουκρανικής στρατιωτικής μηχανής, χωρίς την οποία οι εχθροπραξίες στο Ντονμπάς μπορούν να τελειώσουν πιο γρήγορα και με λιγότερες απώλειες για τον ρωσικό στρατό.

Δεδομένης της θέσης του κοντά στα ρουμανικά σύνορα και των φημών για εντατικοποίηση και επέκταση της ρωσικής επιχείρησης, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μετακινήσει δυνάμεις”.

Συνεπώς οι Ρώσοι έχουν στήσει το αφήγημα γιατί “πρέπει να κινηθούν και να σφραγίσουν τα σύνορα  της Ουκρανίας με Ρουμανία και άλλες χώρες”.

https://warnews247.gr/

_________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη