11.4.22

Κωνσταντίνος Γρίβας: Είμαστε σε πόλεμο μεγάλης κλίμακας

 Την κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ανέλυσε ο Κωνσταντίνος Γρίβας.

Έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα μία φορτισμένη και τοξική συζήτηση για το θέμα της Ουκρανίας. Δυστυχώς υπάρχει ένα επικοινωνιακό παρακράτος που ό,τι και να πεις σε βγάζουν άνθρωπο των Ρώσων.

Είμαστε σε μια μεγάλη ομίχλη αναφορικά με το τί συμβαίνει στην Ουκρανία. Ζούμε έναν ολιστικό πόλεμο, με πολύ έντονα στοιχεία πληροφορικού πολέμου, παραπληροφόρησης, ειδικών επιχειρήσεων. Οπότε είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί για αυτά που βλέπουμε.

Είμαστε σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας, έναν πόλεμο φθοράς, έναν πόλεμο που δύσκολα θα φτάσει σύντομα σε κάποιο τέλος και αν φτάσει δύσκολα θα είναι σταθεροποιημένη κατάσταση. Δεν βλέπω δηλαδή συμφωνία ειρήνης και να προκύψει σταθεροποιημένη σχέση της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Ας μην ξεχνάμε, ότι στην Κορεατική χερσόνησο, αυτό που ισχύει από τότε μέχρι σήμερα είναι μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τίποτα παραπάνω.

Στο Λίβανο οι διαρκείς συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός διαρκώς παραβιάζονταν και έσπαζαν. Φοβάμαι πολύ, ότι μπορούμε να πάμε σε ένα είδος Λιβανοποίησης της Ουκρανίας και να παραμείνει μια ανοιχτή πληγή, ένα ανοιχτό πεδίο μάχης μέσα στην Ευρώπη που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο δεδομένου, ότι μπορεί να συμπαρασύρει άλλες χώρες μέσα σε αυτό. Οπότε θα έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε ήδη έναν παγκόσμιο πόλεμο εν εξελίξει. Ήδη έχει ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος με νομισματικό πόλεμο, αμφισβήτηση χρηματοπιστωτικού συστήματος, πόλεμο στην ενέργεια και στους φυσικούς πόρους, πολιτισμών, επανατοποθέτηση ισχύος, απειλή πυρηνικών.

Είμαστε σε μία τρομακτικά ρευστή περίοδο της ιστορίας. Δεν έχει θερμό χαρακτήρα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είναι μία αλλαγή σελίδας με βίαιο τρόπο. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στη φωτιά, στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Στα στρατιωτικά ζητήματα δεν μπορείς να βγάλεις άκρη, γιατί βρισκόμαστε μέσα σε μία παραπληροφόρηση. Αν δεχτούμε αυτά που αναφέρουν τα δυτικά ΜΜΕ, οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σχεδόν έτοιμες να πάρουν τη Μόσχα. Σχεδόν βλέπουν τους τρούλους του Κρεμλίνου. Φαίνεται σαν να μην έχουν απώλειες και ότι έχουν διαλύσει τον ρωσικό στρατό. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Και οι μεν και οι δε έχουν βαρύτατες απώλειες. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί σε δύο κυρίως σημεία και απειλούνται με εξόντωση. Έχουμε πλέον πόλεμο ολοκληρωτικού χαρακτήρα με μαζικά πυρά πυροβολικού που είναι και η ειδικότητα του ρωσικού στρατεύματος. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενες και διεκδικούν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα της δυτικής. Δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ο πλανήτης έχει χωριστεί σε δύο κομμάτια, όσον αφορά την κοινή γνώμη. Από τη μία η δυτική Ευρώπη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Από την άλλη, το μεγαλύτερο κομμάτι των ασιατικών χωρών, αλλά και της λατινικής Αμερικής είναι ουδέτερο ή και φιλικά προσκείμενο προς τη Ρωσία. Δεν υπάρχει κάποιο αντιρωσικό μένος.

Στην Ευρώπη αυτός ο αντιρωσισμός δικαιολογημένος μέχρι σε ένα σημείο, αδικαιολόγητος από ένα σημείο και μετά, γιατί έχει φτάσει σε παράνοια, θυμίζει το αντιγερμανικό μένος στην Αγγλία στον Α’Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλα αυτά που βλέπουμε για αλλαγή ονομάτων σε πίνακες, μπαλέτων μουσικής είναι πρωτοφανή. Αυτό το υβρεολόγιο που υπάρχει με γλώσσα Τρούμπας που χρησιμοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και άλλοι ηγέτες, δεν αρμόζει σε γλώσσα υπερδυνάμεων.

Δεν ολισθαίνεις σε ορολογία φορτισμένη συναισθηματικά και σε υβρεολόγιο που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Αυτό είναι το αλφαβητάρι της διπλωματίας. Δείχνει πόσο έχουμε εγκλωβιστεί σε μία κατάσταση που είναι πολύ επικίνδυνη και δεν την είχαμε στο παρελθόν.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, στην εκπομπή «Εξαρχείων» στον ΠαραπολιτικάFM με τον Ανδρέα Μαζαράκη.

https://infognomonpolitics.gr/

________________

Efenpress / Μιχάλης Τσολάκης