20.4.22

Ουκρανικό: Νέα διορία από Μόσχα για Azovstal – Έκκληση Ουκρανών


Νέα διορία ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο βιομηχανικό συγκρότημα της Μαριούπολης Azovstal να παραδοθούν, σήμερα το μεσημέρι. Οι ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν κατάπαυση του πυρός και οι μαχητές, μπορούν να φύγουν από τις 2 το μεσημέρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επισημαίνεται ότι χθες δεν έφυγε κανένας στρατιώτης των ουκρανικών δυνάμεων ή ξένος, από τον διάδρομο που είχε δοθεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο νέο του διέγγελμα ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή, δύσκολη όσο μπορεί να είναι», και κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε τις προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ ανακοίνωσε στις 10 το πρωί ότι έχει γίνει προκαταρκτική συμφωνία με την πλευρά της Μόσχας για νέους διαδρόμους στη Μαριούπολη, σήμερα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι, οι οποίοι σύμφωνα με τη δημοτική αρχή υπολογίζονται σε 100.000. Περίπου 300.000 έχουν εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας άμαχος δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των προσπαθειών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τους αμυνόμενους στη Μαριούπολη πως χρησιμοποιούν τους άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Έκκληση Ουκρανού αξιωματικού από Azovstal

«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας» ανέφερε σε μήνυμά του αξιωματικός των ουκρανικών δυνάμεων της Μαριούπολης, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους βγάλει από εκεί. «Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε σε ανάρτησή του, ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο Azovstal.

«Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας. Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου».

Σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή πρακτορεία οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χθες ισχυρές βόμβες για καταστροφή καταφυγίων (bunker-buster) στο Azovstal, βάρους τριών τόνων και οι καταστροφή σε ορισμένα σημεία είναι ισοπεδωτική.

Όλη η περιοχή γύρω από το Azovstal έχει καταστραφεί και η Μαριούπολη είναι κατεστραμμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Και ο υποδιοικητής των δυνάμων του τάγματος Αζόφ, Παλάμαρ, με ανάρτησή του παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στο Azovstal είναι οριακή.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax χθες απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Azovstal περίπου 120 άμαχοι, στην πλειονότητα γυναίκες με παιδιά.

Προέλαση των ρωσικών δυνάμεων ανατολικά

Φιλορώσοι αυτονομιστές από την αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την πόλη Κρεμίμνα. Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τις δυνάμεις των αυτονομιστών εικονίζεται η ρωσική σημαία στην είσοδο του δημαρχείου. Ο Ουκρανός περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο στην Κρεμίμνα.

Στην πόλη παραμένουν, όπως είπε, περίπου 4.000 από τους 18.000 κατοίκους που κατοικούσαν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά και σύμφωνα με τη δημοτική αρχή έχουν καταστραφεί περίπου 2.000 κτήρια κατοικιών.

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν και στην πόλη Μικολάγιφ (νότια). «Εκρήξεις στη Μικολάγιφ ξανά», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σιενκέβιτς μέσω της πλατφόρμας Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε ότι σε τομείς της πόλης ξέσπασαν πυρκαγιές.

Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παρέλαβαν στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευάσουν αεροσκάφη που έχουν ζημιές, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες χώρες έστειλαν αεροσκάφη, πάντως αναγνώρισε πώς έγιναν νέες παραδόσεις και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει σήμερα περισσότερα διαθέσιμα μαχητικά αεροσκάφη από όσα είχε πριν από δύο εβδομάδες. Ο Κίρμπι διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν έστειλε κανένα αεροσκάφος στο Κίεβο. «Τους ενισχύσαμε με την αποστολή περισσότερων ανταλλακτικών που θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των αεροσκαφών τους, αλλά δεν έχουμε στείλει κανένα αεροσκάφος», δήλωσε.

Έκκληση Γκουτέρες για εκεχειρία

Έκκληση για εκεχειρία τεσσάρων ημερών ενόψει του Πάσχα των Ορθόδοξων Ουκρανών και Ρώσων απηύθυνε με μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε πως 5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής, η Κέλι Κλέμεντς, παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραμερίσει τις διαφωνίες και να βρει τρόπο να τερματιστεί αυτός ο «φρικιαστικός και παράλογος πόλεμος», όπως είπε. «Κάθε άνθρωπος, από τα εκατομμύρια που εκτοπίστηκαν αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις που σου ραγίζουν την καρδιά», υπογράμμισε η Κλέμεντς απευθυνόμενη στους πρεσβευτές των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκτός των προσφύγων στις γειτονινές χώρες πάρχουν και 7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι, τόνισε από την πλευρά του ο Αντόνιο Βιτορίνο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Oι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χθες πως αποκαταστάθηκε η απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στο μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ και του ουκρανικού ρυθμιστικού φορέα ατομικής ενέργειας, γνωστοποίησε ΟΗΕ. Ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι, χαρακτήρισε την εξέλιξη πολύ καλή είδηση, προσθέτοντας πως θα ηγηθεί ομάδας ειδικών του Oργανισμού που θα επισκεφθεί το εργοστάσιο.

Αναρτήθηκε στην Efenpress, από τον Μιχάλη Τσολάκη