11.4.22

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

 



   Την 10/04/22 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έλαβε χώραν  εκδήλωση της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων για   τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με  την συμμετοχή μελών του Δ.Σ. και φίλων και της ΟΜΑΔΑΣ – 21,  Ελληνικό Παρατηρητήριο.

         Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του  προέδρου της Λ.Ε.Κ. Θ.  Νικολάου Ρούσση και  με αναφορά στο έπος των οχυρών  Ρούπελ, από τον  Αντιστράτηγο ε.α. και Νομικό κ. Ευάγγελο Γριβάκο, αντιπρόεδρο της Ομάδας – 21, ο οποίος   με  συγκινητικά λόγια,  απέδωσε  τον προσήκοντα φόρο τιμής στην αιματοβαμμένη σημαία των Οχυρών, που βρίσκεται στην Αθήνα και πρέπει  να  γίνουν προσπάθειες, να έρθει  στο Πολεμικό Μουσείο  της  Θεσσαλονίκης.

        Στην συνέχεια  έγιναν οι ομιλίες για τα 200 χρόνια της παλιγγενεσίας από τον ππρόεδρό  της Λ.Ε.Κ. Θ., καθηγητή της ιστορίας του Ελληνισμού, κ. Αθανάσιο Καραθανάση, που αναφέρθηκε διεξοδικά και σε όλο του το εύρος, στο έργο του κ. Γκιουλέκα, το:

«Χρονικό της Επανάστασης μέσα από τις Εφημερίδες της Παλιγγενεσίας, στην φωτιά. στο αίμα και μελάνι 1821-1831, από το ξεσηκωμό και την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.»

      Συνέχισε την αναφορά, στην  πραγματικά θαυμάσια αυτή  δουλειά των τριών τόμων,  ο  τομεάρχης π. πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας  και πρόεδρος της ΟΜΑΔΑΣ – 21, κ. Βεν. Καρακωστάνογλου και αμέσως μετά, κλείνοντας την εκδήλωση, ο  Βουλευτής Θεσσαλονίκης,  κ. Κωνσταντίνος  Γκιουλέκαςαναφέρθηκε με πύρινα πατριωτικά λόγια στην Επανάσταση του 21 και στις αναφορές και περιγραφές που έγιναν τότε απο εφημερίδες της εποχής.

Όλα αυτά  περιλαμβάνονται στα βιβλία του που  δεν πρέπει να λείπουν από καμία Ελληνική Βιβλιοθήκη.                                          


Μεγάλο ενδιαφέρον και  θαυμασμό προκάλεσε επίσης και  το μέλος του Δ.Σ. της Λ.Ε.Κ. . συλλέκτης- Αλεξιπτωτιστής  κ. Ιωάννης Τσίρης,  που παράλληλα , στον  ίδιο χώρο, παρουσίασε  την συλλογή του  με υπέρ δις χίλιες  Πτέρυγες, ( Πουλάδες ), Αλεξιπτωτιστών, από όλο τον κόσμο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Συγχαρητήρια  ανήκουν σε  όλους όσους παρευρέθησαν σε αυτήν την εκδήλωση, που διοργάνωσαν  η  Λ.Ε.Κ. Θ. και η Ομάδα - 21, Ελληνικό Παρατηρητήριο .

Οι -ανωτέρω-  διοργανωτές,  ευχαρίστησαν τους Αξιωματικούς Υπαξ/κούς και οπλίτες, που υπηρετούν στο Πολεμικό Μουσείο  γιοα την ευγένεια και την εξυπηρέτηση που προσέφεραν, κατά την  οργάνωση και την διάρκεια αυτής  της εκδηλώσεως.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: