4.3.22

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες για τα πυρηνικά εργοστάσια - "Το NATO δεν θέλει σύγκρουση με την Ρωσία"

 1 λ. πριν


15:02

Στόλτενμπεργκ: "Υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι στην Ουκρανία για σημαντική επιδείνωση της κατάστασης λόγων των επιθέσεων από την Ρωσία"

1 λ. πριν15:02

Στόλτενμπεργκ: "Το ΝΑΤΟ θα εχει πιο στενές σχέσεις με τη Φινλανδία και τη Σουηδία"

2 λ. πριν15:01

Στόλτενμπεργκ: "Δεν έχει βγει λεπτομερής απόφαση, ωστόσο θέλουμε να δυναμώσουμε τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, τους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας όλων των χωρών, όπως και των δικών μας"

5 λ. πριν14:57

Στόλτενμπεργκ: "Άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων - Πρέπει να κρατήσουμε τα έθνη μας ασφαλή"

9 λ. πριν14:54

Συνέντευξη τύπου του Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

23 λ. πριν14:40

Ουκρανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί Ρώσους στρατιώτες για βιασμούς σε ουκρανικές πόλεις

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατήγγειλε την Παρασκευή βιασμούς που διέπραξαν Ρώσοι στρατιώτες σε ουκρανικές πόλεις.

Ο Κουλέμπα δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του και το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει ανεξάρτητα την καταγγελία.

"Οταν πέφτουν βόμβες στις πόλεις σου, όταν στρατιώτες βιάζουν γυναίκες στις κατεχόμενες πόλεις και όταν έχουμε πολυάριθμες περιπτώσεις, δυστυχώς, με ρώσους στρατιώτες να βιάζουν γυναίκες στις ουκρανικές πόλεις, είναι δύσκολο, φυσικά, να μιλάμε για την αποτελεσματικότητα του διεθνούς δικαίου", είπε ο Κουλέμπα απευθυνόμενος στο κοινό εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης Chatham House (Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) στο Λονδίνο.

"Αλλά αυτό είναι το μοναδικό μέσο πολιτισμού που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ότι εντέλει όλοι εκείνοι που κατέστησαν δυνατό αυτό τον πόλεμο θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης", συνέχισε ο Κουλέμπα.
31 λ. πριν14:32

Συμβούλιο ΟΗΕ: Ξεκινά έρευνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση υπέρ της σύστασης διεθνούς επιτροπής έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Μετά την ψήφιση με συντριπτική πλειοψηφία από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απόφασης με την οποία αξιώνεται από τη Μόσχα η παύση της σύγκρουσης, η Ρωσία υπέστη σήμερα άλλη μια ήττα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς η απόφαση αυτή εγκρίθηκε με 32 ψήφους υπέρ, 2 κατά (Ρωσία και Ερυθραία) και 13 αποχές, μεταξύ των οποίων αυτές της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Κίνας, της Ινδίας και του Πακιστάν.

Η ψηφοφορία αυτή έγινε καθώς ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, αυτός στη Ζαπορίζια, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, χτυπήθηκε σήμερα από τον ρωσικό στρατό και προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία σβήστηκε γρήγορα από Ουκρανούς πυροσβέστες.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου που μια απόφαση έχει απευθείας στο στόχαστρο τη Ρωσία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ.
39 λ. πριν14:24

Η Hermès "κλείνει προσωρινά" τα καταστήματά της στη Ρωσία

Ο όμιλος ειδών πολυτελείας Hermès, «πολύ ανήσυχος από τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη», αποφάσισε να «κλείσει προσωρινά» τα καταστήματά του στη Ρωσία και να αναστείλει τις εμπορικές του δραστηριότητες από σήμερα το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η εταιρία.

«Με λύπη μας αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά τα καταστήματά μας στη Ρωσία και να αναστείλουμε όλες τις εμπορικές μας δραστηριότητες από το βράδυ της 4ης Μαρτίου», έγραψε ο γαλλικός όμιλος στη σελίδα του στο LinkedIn. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ομάδες μας εκεί».
44 λ. πριν14:18

Ο Πούτιν καλεί τους γείτονες της Ρωσίας να μην κλιμακώνουν τις εντάσεις

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τους γείτονες της Ρωσίας να μην κλιμακώνουν τις εντάσεις, οκτώ ημέρες μετά την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

"Δεν υπάρχει καμία κακή πρόθεση προς τους γείτονές μας. Και θα τους πρότεινα επίσης να μην κλιμακώνουν την κατάσταση, να μην θέτουν περιορισμούς. Εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και θα συνεχίσουμε να τις εκπληρώνουμε", είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις του που μετέδωσε η τηλεόραση.

"Δεν βλέπουμε καμία ανάγκη εδώ για να επιδεινωθούν οι σχέσεις μας. Και όλες οι ενέργειές μας, αν προκύψουν, προκύπτουν πάντα αποκλειστικά ως απάντηση σε κάποιες εχθρικές ενέργειες, ενέργειες εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας", είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν εμφανίστηκε στην τηλεόραση να λαμβάνει μέρος διαδικτυακά, από την οικία του έξω από τη Μόσχα, σε μια τελετή έπαρσης σημαίας για ένα πορθμείο στη βόρεια Ρωσία.
50 λ. πριν14:12

Η Ρωσία αποδίδει την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σε Ουκρανούς σαμποτέρ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επέρριψε την Παρασκευή την ευθύνη για την επίθεση στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία σε Ουκρανούς σαμποτέρ, αποκαλώντας την ενέργεια «αποκρουστική προβοκάτσια».

Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες ένα παρακείμενο κτίριο εκπαίδευσης πέντε ορόφων, ένα συμβάν που οδήγησε στην καταδίκη της Μόσχας από τη διεθνή κοινότητα κατά την όγδοη ημέρα της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ούτε τη ρωσική ούτε την ουκρανική εκδοχή του συμβάντος.

«Χθες βράδυ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο, έγινε μία προσπάθεια από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να κάνει μια αποκρουστική προβοκάτσια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ίγκορ Κονασένκοφ.
58 λ. πριν14:05

Η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα στέλνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία έχει επιφέρει κατακόρυφη αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενισχύει την επιχειρησιακή της δράση, στέλνοντας επειγόντως περισσότερους πόρους, προσωπικό και βασικά είδη πρώτης ανάγκης στην περιοχή. 
unhcr.org/gr/
1 ω. πριν13:55

Σουηδία: Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ

Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, με την αλλαγή τη κοινής γνώμης να έχει προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ο αριθμός των Σουηδών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ αυξήθηκε κατά 9% για τα φτάσει το ποσοστό ρεκόρ 51%, ενώ το ποσοστό όσων είναι αντίθετοι στην προοπτική αυτή μειώθηκε στο 27%, σημειώνοντας πτώση 10 μονάδων, με βάση τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Demoskop.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σταθερό στο 22%, αναφέρει η δημοσκόπηση την οποία δημοσίευσε η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.
1 ω. πριν13:44

Καθησυχαστικός ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έπειτα από επικοινωνία που είχε, όπως είπε, τη νύχτα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ο Σολτς επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αναμιχθεί στις συγκρούσεις, τόνισε ωστόσο και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επίθεση σε έδαφος της Συμμαχίας.

Ο Σολτς σημείωσε ότι ήταν σε επαφή με τον πρόεδρο Ζελένσκι τη νύχτα και ότι «οι άμεσοι φόβοι για σοβαρές συνέπειες δεν επαληθεύονται». Προς το παρόν, δήλωσε ο καγκελάριος, «γνωρίζουμε ότι όλοι οι κίνδυνοι για τους οποίους ανησυχούσαμε δεν έχουν επαληθευτεί, καθώς η φωτιά περιορίστηκε σε ένα διοικητικό κτίριο».
John Macdougall/Pool Photo via AP IMAGES
1 ω. πριν13:37

Κίεβο: Τεράστιες ουρές έξω από κλειστά φαρμακεία - Ψάχνουν για χάπια ιωδίου

 Ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους πολίτες, με πολλούς από αυτούς να σπεύδουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν χάπια ιωδίου.
1 ω. πριν13:34

Δορυφορικές εικόνες: Ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σταθμευμένα σε στρατιωτικές βάσεις

Η ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία πληροφοριών "Image Sat Intl" δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες από δεκάδες ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που σταθμεύουν σε τρεις στρατιωτικές βάσεις.
Στην αεροπορική βάση Machulishchy κοντά στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στην αεροπορική βάση Shatalovo στη νοτιοδυτική Ρωσία και στην αεροπορική βάση Baranovichi στη δυτική Λευκορωσία
EyePress/AFP
1 ω. πριν13:29

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια υπό ρωσική κατοχή

KENAN AUGEARD/AFP
1 ω. πριν13:25

Ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας

ELEONORE HUGHES/AFP
1 ω. πριν13:21

Τα διεθνή χρηματιστήρια παραπαίουν και πάλι λόγω του πολέμου

Βουτιά καταγράφουν και πάλι σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια, με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία να προκαλούν νέα έξοδο των επενδυτών από τις χρηματιστηριακές αγορές.

Το Παρίσι υποχώρησε κατά 3,30% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2020, ενώ η Φρανκφούρτη κατά 3,38% και κινείται προς τα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Δεκέμβριο του 2020. Το Λονδίνο υποχώρησε κατά 3% λίγο μετά τις 12:00 ώρα Ελλάδας, ενώ το Μιλάνο κατά 3,70%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 2,8% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση του από τότε που η πανδημία προκάλεσε ξεπούλημα στα χρηματιστήρια τον Μάρτιο του 2020.

Στην Ασία, το Τόκιο έκλεισε με πτώση 2,23%, το Χονγκ Κονγκ με απώλειες 2,54% και η Σανγκάη υποχώρησε κατά 0,96%.
1 ω. πριν13:15

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ εξετάζει την επιτάχυνση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει την επιτάχυνση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε ρωσικές εταιρείες και πρόσωπα, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε κριτική για υπερβολική καθυστέρηση στην εφαρμογή των κυρώσεων. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η επιβολή κυρώσεων σε τουλάχιστον 14 Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου παγώματος περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
1 ω. πριν13:05

Ουκρανία: Σταμάτησε η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα έχει σταματήσει, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίρ Ζελένσκι, λίγη ώρα αφού οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει ότι ο στρατός της Ρωσίας εισήλθε στην πόλη.

"Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές", επεσήμανε ο στρατιωτικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς.