8.3.22

Η Morgan Stanley βλέπει παγκόσμια χρεοκοπία της Ρωσίας στις 15 Απριλίου: Όπως έγινε με τη Βενεζουέλα


Οι πιθανότητες να πραγματοποιήσει η Ρωσία τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους της μειώνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, η ύφεση στη χώρα πλησιάζει και διάφοροι περιορισμοί πληρωμών συσσωρεύονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Morgan Stanley & Co.

Όπως αναφέρει το Bloombergquint.com «Βλέπουμε μια χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε σε σημείωμα της Δευτέρας ο Simon Waever, ο παγκόσμιος επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της εταιρείας στις αναδυόμενες αγορές. «Σε περίπτωση χρεοκοπίας, είναι απίθανο να είναι σαν μια κανονική, με τη Βενεζουέλα να είναι η πιο σχετική σύγκριση».

Η χρεοκοπία μπορεί να συμβεί μόλις στις 15 Απριλίου, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές κουπονιών που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση σε ομόλογα σε δολάρια που λήγουν το 2023 και το 2043, είπε.

Η ενδεικτική τιμολόγηση δείχνει ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα ομόλογα του 2023 σε περίπου 29 σεντς για το δολάριο ΗΠΑ, το χαμηλότερο από ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg, αν και δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές σε αυτό το επίπεδο. Τις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, το χρέος διαπραγματευόταν πάνω από το όριο.

Αν και είναι σπάνιο το δημόσιο χρέος να πέσει σε μονοψήφια νούμερα, η Morgan Stanley είπε ότι τα ομόλογα της Ρωσίας «θα μπορούσαν να πλησιάσουν». Ο Λίβανος και η Βενεζουέλα είναι τα μόνα πρόσφατα παραδείγματα χρέους μιας χώρας που διολίσθησε τόσο χαμηλά.

Το έθνος της Νότιας Αμερικής και η κρατική πετρελαϊκή του εταιρεία, Petroleos de Venezuela S.A., χρεοκόπησαν για συνολικά 60 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τέσσερα χρόνια. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις που απαγορεύουν τη διαπραγμάτευση των τίτλων το 2019, μετά από αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές το προηγούμενο έτος. Τώρα, ορισμένα από τα ομόλογα διαπραγματεύονται για μόλις λίγες πένες το κάθε δολάριο.

Η JPMorgan Chase & Co. ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αφαιρέσει τα ρωσικά ομόλογα από όλους τους ευρέως παρακολουθούμενους δείκτες της, απομονώνοντας περαιτέρω τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας από τους παγκόσμιους επενδυτές. Τα ομόλογα δολαρίου της Βενεζουέλας αφαιρέθηκαν επίσης από τους δείκτες αναφοράς της τράπεζας το 2019, αφού οι κυρώσεις περιόρισαν τις συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον Waever, η Ρωσία είναι σαν τη Βενεζουέλα επειδή έχει επίσης σημαντικά περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου που θα ισχύουν μόνο όταν αρθούν οι κυρώσεις. Εάν τα ομόλογα χρεοκοπήσουν και οι πιστωτές λάβουν δικαστικές αποφάσεις, ένας πραγματικός κίνδυνος θα ήταν η δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είναι τώρα παγωμένα εκτός Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών αποθεμάτων, έγραψε.

Οι πενταετείς ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 2.500 μονάδες βάσης, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν μια μεγαλύτερη πιθανότητα μη πληρωμών καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος. Εν τω μεταξύ, το δημόσιο χρέος της Ρωσίας έχει φέρει στους επενδυτές μέσες απώλειες 81% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από δείκτη Bloomberg. Μόνο το δημόσιο χρέος σε δολάρια από τη Λευκορωσία παρουσίασε χειρότερη απόδοση το 2022, με απώλειες 93%, δείχνουν τα στοιχεία.

Η μη πληρωμή θα μπορούσε να συνδέεται με την απροθυμία της Ρωσίας να πληρώσει ξένους πιστωτές λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι τράπεζες των ΗΠΑ θα επιτρέπεται να δέχονται πληρωμές με κουπόνια από το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Οι πληρωμές σε ξένους επενδυτές θα εξαρτηθούν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας και τις «εξαιρέσεις που καθορίζονται από τις σχετικές άδειες και άδειες», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Μόσχας.

«Η δυνατότητα για σημαντικές περαιτέρω πωλήσεις θα ασκήσει πρόσθετη καθοδική πίεση στις τιμές», έγραψε ο Waever. «Βλέπουμε πολύ λίγα κίνητρα για οποιονδήποτε επενδυτή να μπει σε ρωσικά κρατικά ομόλογα σε αυτό το σημείο».

https://hellasjournal.com/