24.3.22

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live oι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό – Eνας μήνας ρωσικής εισβολής



 Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

LIVE

Ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είναι συγκεντρωμένοι στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα της Δύσης έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Φωτ.: Reuters

Οι ηγέτες πόζαραν για την παραδοσιακή «οικογενειακή φωτογραφία» πριν τη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται μια από τις πλέον σημαντικές στην ιστορία της συμμαχίας, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του.

11:50

Έφτασε και ο Τζο Μπάιντεν

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ προσήλθε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Τον κ. Μπάιντεν υποδέχθηκε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

(Φωτ. REUTERS)

11:25

Unicef: Περισσότερα από τα μισά παιδιά της Ουκρανίας έχουν εκτοπιστεί 

Περισσότερα από τα μισά παιδιά στην Ουκρανία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ανασφάλειας και των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

«Στη διάρκεια ενός μήνα πολέμου στην Ουκρανία εκτοπίστηκαν 4,3 εκατομμύρια παιδιά, περισσότερος από τον μισό παιδικό πληθυσμό που εκτιμάται στα 7,5 εκατομμύρια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Unicef.

11:19

Τον κίνδυνο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ή να βομβαρδίσει χημικές εγκαταστάσεις υπογράμμισε προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα.

11:15

Στο χώρο όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ έφτασε πριν λίγο και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, συνοδευόμενος από την Υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας.

(Φωτ. Evan Vucci/Pool via REUTERS)

11:07

Συνάντηση Ερντογάν - Μακρόν στις Βρυξέλλες

Κατ' ιδίαν συνάντηση έχουν στις Βρυξέλλες, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν χειραψία με φόντο τις σημαίες των δύο χωρών. 

(Φωτ. Reuters)

11:03

Σε τέλμα ο ρωσικός στρατός ύστερα από ένα μήνα εισβολής

Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία εξελίσσονται «αυστηρά σύμφωνα με σχέδιο», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, αναπαράγοντας πρόσφατες διαβεβαιώσεις του πολιτικού προϊσταμένου του.

Εξω από τα τείχη του Κρεμλίνου, όμως, παρόμοιες δηλώσεις ακούγονται αλλόκοτες, καθώς η συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη της εισβολής βρίσκει τον ρωσικό στρατό καθηλωμένο στις πύλες των πόλεων που πολιορκεί, τις γραμμές του μετώπου κατά βάση παγιωμένες και, εδώ και ένα τριήμερο, τους αμυνόμενους Ουκρανούς να επιχειρούν τις πρώτες τους επιτυχημένες αντεπιθέσεις. Η ουκρανική σημαία υψώθηκε ξανά στο Μακαρίβ, βόρεια του Κιέβου, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι σχεδόν ολόκληρο το Ιρπίν, ένα άλλο προάστιο της πρωτεύουσας, ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Παρά τις εκτεταμένες καταστροφές σε αστικά κέντρα, όπως το Χάρκοβο και ακόμη περισσότερο η μαρτυρική Μαριούπολη, και παρά τον εξαναγκασμό περίπου του ενός τετάρτου εκ των 44 εκατομμυρίων Ουκρανών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ο ρωσικός στρατός εξακολουθούσε μέχρι χθες να μην έχει καταλάβει καμία μεγάλη πόλη πλην της Χερσώνας, όπου χιλιάδες Ουκρανοί κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους, αψηφώντας τους εισβολείς. Χθεσινές εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ έκαναν λόγο για 7.000 έως 15.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

11:02

Πρωθυπουργός Βελγίου: Ο Πούτιν πρέπει να μείνει απομονωμένος

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο κάλεσε την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία, στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Ντε Κρόο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «απομονωμένος και πρέπει να μείνει απομονωμένος».

10:51

Μπορέλ: Η Ρωσία δεν θέλει τώρα κατάπαυση του πυρός

Την εκτίμηση ότι η ρωσική πλευρά δεν πρόκειται να καθίσει με σοβαρές προθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ,προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, αν δεν πετύχει πρώτα τους στρατιωτικούς στόχους της στο πεδίο των μαχών εξέφρασε ο κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης Σοζέπ Μπορέλ. 

«Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δεν θέλει να καθίσει και να διαπραγματευτεί τίποτα. Αυτό που θέλει είναι να καταλάβει το έδαφος», είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στο ισπανικό κανάλι TVE. «Θέλει να κατακτήσει την ακτή μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία και να απομονώσει την Ουκρανία από τη θάλασσα. Θα διαπραγματευτεί σοβαρά μόνο όταν έχει εξασφαλίσει μια θέση ισχύος».

10:27

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Πληρωμή σε ρούβλια θα είναι σα να βοηθάτε τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς  

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε σήμερα μέσω Twitter τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην υποκύψουν στην απαίτηση του προέδρου Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια τιυ ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Εάν οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ υποκύψει στις ταπεινωτικές απαιτήσεις του Πούτιν (...)  θα είναι σαν να βοηθά την Ουκρανία με το ένα χέρι και με το άλλο να βοηθά τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς. Προτρέπω τις χώρες να κάνουν μια σοφή και υπεύθυνη επιλογή».

 

10:24

Νέα απόπειρα για 7 ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Συμφωνία επετεύχθη για τη δημιουργία σήμερα 7 ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ πρόσθεσε ότι οι άμαχοι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, θα βρουν μεταφορικά μέσα στην κοντινή Μπερντιάνσκ.

Ωστόσο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τη διέλευση αμάχων από ή προς το κέντρο της Μαριούπολης.

10:04

Εντείνονται οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές 

Η Ρωσία αυξάνει τις αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία, όπου το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε νωρίς σήμερα πως κατέγραψε πάνω από 250 εξόδους, κάπου 60 περισσότερες από την προηγουμένη.

Οι στόχοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονταν κυρίως σε περιοχές μέσα και γύρω από το Κίεβο, την Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ακόμη πως 11 «εχθρικοί στόχοι στον αέρα» επλήγησαν χθες: επτά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και δύο πύραυλοι Κρουζ. Δεν διευκρίνισε εάν καταρρίφθηκαν.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

09:53

Ρίψη ρωσικών βομβών φωσφόρου καταγγέλλει η Ουκρανία

Βόμβες φωσφόρου καταγγέλλουν οι Ουκρανοί ότι χρησιμοποιούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουγκάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, ο ρωσικός στρατός υπέβαλε τις πόλεις της περιοχής σε επιθέσεις με ρουκέτες και βομβαρδισμούς με φωσφόρο.

Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα Segodnya.

09:28

Καταστροφή μεγάλου ρωσικού πλοίου στο Μπερντιάνσκ

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης την καταστροφή ρωσικού πλοίου στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ.

«Στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ που κατείχε η Ρωσική Ομοσπονδία, καταστράφηκε το μεγάλο αποβατικό πλοίο Orsk του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας των εισβολέων», αναφέρει η έκθεση του ουκρανικού ναυτικού.

Φωτ.: Telegram/Segodnya

Tο Μπερντιάνσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού. Οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποιούν τακτικά διαδηλώσεις κατά της παρουσίας των ρωσικών δυνάμεων κατοχής εκεί.

09:19

Η Renault σταματά την παραγωγή οχημάτων στη Ρωσία

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Reuters

 

Η ανακοίνωσή της έρχεται μετά και από την έκκληση του Ουκρανού ΥΠΕΞ για μποϊκοτάζ των προϊόντων της λόγω της αρχικής άρνησής της να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Renault είχε αναστείλει την παραγωγή της στα εργοστάσιά της στη Ρωσία μετά τη εισβολή αλλά σύντομα την επανέλαβε.

09:15

Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν υποτίμησε τους Ουκρανούς, έκανε μέγα λάθος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε μεγάλο λάθος επιτιθέμενος σε μια ανεξάρτητη χώρα, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ηγέτες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος υποτίμησε το σθένος των Ουκρανών και την αντίστασή τους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πλέον πολύ καλύτερα εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες από ό,τι το 2014 και είναι πια σε θέση όχι μόνο να αντισταθούν αλλά και να αντεπιτεθούν, είπε. «Έχουμε στείλει ικανό στρατιωτικό υλικό, με τους Ουκρανούς να κάνουν πολύ καλή χρήση», τόνισε.

«Ωστόσο η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα σήμαινε μαζικές επιθέσεις κατά των ρωσικών αεροσκαφών, και αυτό θα προκαλούσε περισσότερο θάνατο και περισσότερες καταστροφές», πρόσθεσε.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης την Κίνα να ενώσει τη φωνή της με τον υπόλοιπο κόσμο και να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης ζήτησε από το Πεκίνο να αποφύγει κάθε στήριξη, οικονομική ή στρατιωτική στη Μόσχα.

08:57

Τα 5 ερωτήματα για τον Μπάιντεν και τις Έκτακτες Συνοδους Κορυφής

Στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -η οποία συμπληρώνει ένα μήνα- και τις συνέπειες τις να είναι το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα.

Ωστόσο, υπάρχουν 5 βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν: 

1. Τι άλλο θα κάνει η Δύση για την Ουκρανία; Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αναμένεται να εστιάσουν σε νέες προσπάθειες που αποσκοπούν να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον στρατιωτικών μονάδων σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία.

2. Πώς θα ηγηθεί ο Μπάιντεν; Οι σύνοδοι κορυφής της Πέμπτης θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως μια στιγμή για τον Μπάιντεν προκειμένου να επιβεβαιώσει εκ νέου την ηγεσία της Αμερικής στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Στις Βρυξέλλες, ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς παράγοντες και ολιγάρχες. Οι ΗΠΑ σταθμίζουν επίσης αλλαγές στη δική τους στρατιωτική στάση στην Ανατολική Ευρώπη.

3. Θα εμφανιστεί ο Ζελένσκι; Αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες της συμμαχίας συζήτησαν εάν και πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να συμμετάσχει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής.

4. Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν στο ενιαίο μέτωπο της Δύσης; Το Κρεμλίνο έχει εκδώσει αρκετές προειδοποιήσεις αυτή την εβδομάδα κατά του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία, ωστόσο, υποστηρίζει ότι θέλει να συνομιλεί με παγκόσμιες συμμαχίες.

5. Θα είναι αποτελεσματικές οι ενέργειες του ΝΑΤΟ; Ο Μπάιντεν και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ενώσει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ περισσότερο από ποτέ, αλλά οι συναντήσεις της Πέμπτης μπορεί να αποδειχθούν ένα τεστ δυναμικότητας για τις δυνατότητες της συμμαχίας.

08:31

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Ουκρανία

Τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι περισσότερες πόλεις της Ουκρανίας παραμένουν ελεύθερες και άλλες έχουν πληρώσει βαρύτατο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και υποδομές. Οι μάχες κι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα, ενώ το ανθρωπιστικό δράμα κορυφώνεται.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των γεγονότων του πολέμου τις τελευταίες 12 ώρες:

  • Οι Ουκρανοί έχουν πλέον περάσει στην αντεπίθεση και στο μέτωπο του Κιέβου, με αμερικανικές πηγές να επιβεβαιώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν σε υποχώρηση κατά τουλάχιστον 30 χλμ. βορείως της ουκρανικής πρωτεύουσας, παίρνοντας μάλιστα αμυντικές θέσεις.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτασε στις Βρυξέλλες για εντατικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και του G7, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί και με τον Πολωνό πρωθυπουργό.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε παγκόσμια έκκληση για διαδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας και της ελευθερίας, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ.
  • Σχεδόν όλο το Ιρπίν, πόλη-προάστιο του Κιέβου, έχει περάσει ξανά στα χέρια των Ουκρανών, ύστερα από πολυήμερες μάχες με τους Ρώσους εισβολείς.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τον βοβαρδισμό και τον αποκλεισμό της Μαριούπολης, με δορυφορικές εικόνες να καταγράφουν την ολοκληρωτική καταστροφή της άλλοτε ανθούσας πόλης στις όχθες της Αζοφικής Θάλασσας.
  • Κατόπιν συνομιλίας με τον κ. Ζελένσκι την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται την Πέμπτη να ανακοινώσει την αποστολή 6.000 πυραύλων στην Ουκρανία. Η Σουηδία ήδη ανακοίνωσε ότι θα στείλει 5.000 αντιαρματικά βλήματα.
  • Συνεχίζεται η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές από την εξαγγελία Πούτιν ότι θα δέχεται διεθνείς πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο μόνο σε ρούβλια από μη φιλικές χώρες.
  • https://www.kathimerini.gr/