9.3.22

Εδώ Λονδίνο, εδώ Λονδίνο! Το ΒΒC επιστρέφει στα… προπολεμικά βραχέα για να παρακάμψει τα ρωσικά αντίποινα (;)



 Το BBC καταφεύγει σε μια old school πλην τεχνολογικά ξεπερασμένη λύση για να προσεγγίσει το ρωσικό κοινό: τις ραδιοφωνικές εκπομπές μέσω βραχέων κυμάτων. Για όσους -πολύ πολύ νεότερους- η έννοια είναι ενδεχομένως άγνωστη, πρόκειται για την μπάντα συχνοτήτων με τη σήμανση ΑΜ.

Οι κυρώσεις της Δύσης στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης λόγω της εισβολής στην Ουκρανία έφεραν αντί-αντίποινα από την πλευρά της Ρωσίας προς τα αντίστοιχα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Έτσι, οι ιστοσελίδες του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Βρετανίας βρέθηκαν μπλοκαρισμένες στην ρωσική επικράτεια.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ιθύνοντες του BBC να επαναφέρουν σε λειτουργία τεχνολογίες που είχαν να εφαρμοσθούν από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ραδιοφωνικές εκπομπές βραχέων κυμάτων χρησιμοποιούν συχνότητες που «μεταφέρουν» την εκπομπή σε μεγάλες αποστάσεις ενώ συγχρόνως οι εκπομπές αυτές είναι διαθέσιμες σε φορητές συσκευές.

Όπως ανακοίνωσε το BBC, οι συγκεκριμένες εκπομπές θα είναι διαθέσιμες στην συχνότητα των 15735 kHz από τις 4 το απόγευμα και στα 5875 kHz από τις 10 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, ώρα Ουκρανίας. Τα δελτία ειδήσεων θα εκφωνούνται στα αγγλικά και θα είναι διαθέσιμα τόσο στο Κίεβο όσο και «σε τμήματα της Ρωσίας».

Τα βραχέα κύματα έχουν μια μακρά ιστορία, συνυφασμένη με διάφορες πολεμικές περιόδους. Όπως αναφέρει ο Guardian τα βραχέα γνώρισαν «ημέρες δόξας» τόσο κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πρακτικά σαν ένα εργαλείο μετάδοσης της προπαγάνδας όλων των πλευρών.

Σημειώνεται ότι η BBC World Service σταμάτησε τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην Ευρώπη το 2008, ύστερα από χρήση 76 ετών.

https://hellasjournal.com/