21.3.22

Ενεργειακή εκτόξευση! Εξαιρετικής ποιότητας φυσικό αέριο έβγαλε ο "Γλαύκος"

 

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας κατέδειξε η γεώτρηση αξιολόγησης «Glaucus-2», στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Προ ημερών η Κύπρια υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, είχε δηλώσει αναφορικά με την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Γλαύκος, πως αυτή θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, προσθέτοντας πως με την αναχώρηση του γεωτρύπανου θα εκδοθεί ανακοίνωση για τα αποτελέσματα.

Ωστόσο σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας κατέδειξε η γεώτρηση αξιολόγησης «Glaucus-2», στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Συγκεκριμένα αναφέρεται: 

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Glaucus-2», στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι γεωτρητικές εργασίες, οι οποίες περιλάμβαναν και δοκιμές παραγωγής, διεξήχθησαν από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited / Qatar Petroleum International Upstream LLC, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο.

Η γεώτρηση κατέδειξε την παρουσία ταμιευτήρα φυσικού αερίου με χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας. Η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε λεπτομερή ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων που έχουν συλλεγεί, για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών του ταμιευτήρα, αλλά και των δυνητικών επιλογών ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης της ανακάλυψης. Δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας, η κοινοπραξία θα κοινοποιήσει στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δεδομένων που συνελέγησαν από τις γεωτρητικές και δοκιμαστικές εργασίες, μόλις η αξιολόγηση ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Glaucus-2» ξεκίνησαν στις 20 Δεκεμβρίου 2021 και πραγματοποιήθηκαν από το γεωτρύπανο «Stena Forth», το οποίο αναχώρησε από το σημείο της γεώτρησης χθες, αργά το βράδυ (20/3/2022).

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Associated Press ο  επικεφαλής της ExxonMobil Cyprus Βαρνάβας Θεοδοσίου είπε πως οι δοκιμές στο πεδίο με την ονομασία "Glaucus-1" αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο, αλλά ότι θα χρειαστούν "αρκετοί μήνες" μέχρι να μπορέσει να εκτιμηθεί η ημερομηνία συλλογής για να "μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση ... και να κατευθύνουμε τα επόμενα βήματά μας".

https://www.pentapostagma.gr/