7.3.22

Η Κίνα υπερασπίζεται την «αιώνια φιλία» με τη Ρωσία – «Ρουκέτες» από το Πεκίνο για τον διεθνή ρόλο των ΗΠΑ 



 Η Κίνα υπερασπίστηκε την «αιώνια φιλία» της με τη Ρωσία και επέκρινε τις ΗΠΑ ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια «εκδοχή του ΝΑΤΟ» στην περιοχή Ινδίας – Ειρηνικού, απορρίπτοντας τις διεθνείς εκκλήσεις για καταδίκη της ρωσικής επιχείρησης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, τόνισε ότι η φιλία μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας είναι ακόμα πολύ ισχυρή και επανέλαβε την υποστήριξη του Πεκίνου για «διάλογο» και «διαπραγματεύσεις», αλλά δεν διευκρίνισε συγκεκριμένα μέτρα που είχε λάβει η Κίνα.

Επίσης επιβεβαίωσε το «αδιαμφισβήτητο μήνυμα προς τον κόσμο ότι η Κίνα και η Ρωσία από κοινού αντιτίθενται στις προσπάθειες αναβίωσης της νοοτροπίας του ψυχρού πολέμου». «Ανεξάρτητα από το πόσο επισφαλής και προκλητική μπορεί να είναι η διεθνής κατάσταση, η Κίνα και η Ρωσία θα διατηρήσουν τη στρατηγική εστίασή τους και θα προωθήσουν σταθερά τον ολοκληρωμένο στρατηγικό συντονισμό μας για μια νέα εποχή», είπε.

Το Πεκίνο «περπατάει» σε ένα διπλωματικό τεντωμένο σχοινί καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αρνούμενο να καταδικάσει τη στενή του σύμμαχο Μόσχα, αφού μόλις τον περασμένο μήνα διαλαλούσε μια στρατηγική εταιρική σχέση «χωρίς όρια» μεταξύ των δύο χωρών. «Η φιλία μεταξύ των δύο λαών είναι σταθερή και οι μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας και των δύο πλευρών είναι τεράστιες», είπε ο Γουάνγκ Γι σε ετήσια ενημέρωση τύπου τη Δευτέρα.

Ωστόσο, είπε ότι η Κίνα είναι «πρόθυμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να πραγματοποιήσει την απαραίτητη διαμεσολάβηση, όταν είναι απαραίτητο».

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα πρέπει να μεσολαβήσει στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς οι δυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να εκπληρώσουν αυτόν το ρόλο.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα διαδραμάτιζε «εποικοδομητικό ρόλο στην έκκληση για διαπραγματεύσεις» για την επίλυση της κρίσης, αλλά δεν έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει ή να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Γουάνγκ Γι είπε επίσης ότι η Κίνα θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Παράλληλα, περιέγραψε τη σχέση Κίνας-Ρωσίας ως «την πιο κρίσιμη διμερή σχέση του κόσμου», η οποία «ευνοεί την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη».

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη δέσμευση εταιρικής σχέσης του περασμένου μήνα ως κάτι που δείχνει «ξεκάθαρα και αναμφισβήτητα στον κόσμο» ότι και οι δύο χώρες «αντιτίθενται από κοινού στην αναβίωση της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου και στην πυροδότηση ιδεολογικών αντιπαραθέσεων».

https://periodista.gr/

Efenpress/ Μιχάλης Τσολάκης