21.3.22

Κίνα: Μετέτρεψε σε στρατιωτικές βάσεις τρία νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα – «Κώδωνας κινδύνου» σε ΗΠΑ και Ταϊβάν

 

Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ένας ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού ισχυρίστηκε ότι η Κίνα έχει στρατιωτικοποιήσει πλήρως τουλάχιστον τρία από τα πολλά τεχνητά νησιά που κατασκεύασε στην αμφισβητούμενη Νότια Σινική Θάλασσα.

Τα νησιά Mischief Reef, Subi Reef και Fiery Cross έχουν οπλιστεί με αντιπλοϊκά και αντιαεροπορικά συστήματα, εξοπλισμό λέιζερ και μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός διοικητής του Ινδο-Ειρηνικού, ναύαρχος Τζον Ακουιλίνο, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους του Associated Press, καθώς βρίσκονταν σε ένα αεροπλάνο P-8A Poseidon εκτελώντας αποστολή αναγνώρισης.

«Νομίζω ότι τα τελευταία 20 χρόνια γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης στρατιωτικής συσσώρευσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», είπε ο ναύαρχος Ακουιλίνο.

Αυξημένες ανησυχίες για την ενίσχυση των κινεζικών δυνάμεων στην περιοχή

«Έχουν ενισχύσεις τις δυνατότητές τους σε όλους τους τομείς και αυτή η συγκέντρωση όπλων αποσταθεροποιεί την ασφάλεια στην περιοχή», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κίνηση έχει σκοπό να ανταγωνιστούν τα άλλα κράτη κοντά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν και το Μπρουνέι.

Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει ακόμη τους ισχυρισμούς των αμερικανών, αλλά το Πεκίνο επιμένει ότι η στρατιωτική του στάση είναι αποκλειστικά αμυντική, σχεδιασμένη για να διαφυλάξει την κυριαρχία του, σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η Κίνα έχει τώρα τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο και εκσυγχρονίζει γρήγορα τις δυνάμεις της με οπλικά συστήματα όπως το stealth μαχητικό J-20, υπερηχητικούς πυραύλους και δύο αεροπλανοφόρα (με ένα τρίτο υπό εξέλιξη). Γι’ αυτό οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανησυχούν για την επιθετική στρατιωτική επέκταση του Πεκίνου στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του Πολεμικού Ναυτικού, Κινέζοι τηλεφωνητές προειδοποιούσαν συχνά το πλήρωμα του αεροσκάφους P-8A Poseidon ότι είχε διασχίσει παράνομα αυτό που έλεγαν ότι ήταν κινεζικό έδαφος και απαίτησαν το αεροπλάνο να απομακρυνθεί.

«Η Κίνα έχει κυριαρχία στα νησιά Spratly, καθώς και στις γύρω θαλάσσιες περιοχές. Μείνετε μακριά αμέσως για να αποφύγετε την εσφαλμένη κρίση», είπε ένα από τα «αυστηρά» ραδιοφωνικά μηνύματα.

Ενώ τα τρία νησιά έχουν στρατιωτικοποιηθεί πλήρως, είναι άγνωστο εάν η Κίνα θα συνεχίσει να κατασκευάζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε άλλες περιοχές. «Η λειτουργία αυτών των νησιών είναι να επεκτείνουν την επιθετική ικανότητα της Κίνας πέρα ​​από τις ηπειρωτικές ακτές της», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος. «Μπορούν να πετάξουν μαχητικά, βομβαρδιστικά και όλες αυτές τις επιθετικές δυνατότητες των πυραυλικών συστημάτων».

Κίνα εναντίον ΗΠΑ – Ταϊβάν

Οποιοδήποτε στρατιωτικό ή πολιτικό αεροσκάφος περνούσε πάνω από την αμφισβητούμενη πλωτή οδό θα μπορούσε εύκολα να έρθει εντός εμβέλειας του πυραυλικού συστήματος της Κίνας, σημείωσε. «Αυτή είναι λοιπόν η απειλή που υπάρχει, γι’ αυτό είναι τόσο ανησυχητική η στρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών», πρόσθεσε. «Απειλούν όλα τα έθνη που επιχειρούν στην περιοχή και σε όλο τον διεθνή θαλάσσιο και εναέριο χώρο».

Το 2014, η Κίνα άρχισε να κατασκευάζει τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κατασκευάζοντάς τα πάνω σε βράχους ή υφάλους που βρίσκονταν κοντά στην επιφάνεια του νερού κατά την παλίρροια. Η Κίνα έχτισε νησιωτικά φυλάκια σε κοραλλιογενείς ατόλες για να ενισχύσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της σε ολόκληρη σχεδόν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία μέσω της περιοχής σε αυτό που αποκαλούν αποστολές «ελευθερίας επιχειρήσεων».

Η ανακοίνωση των δραστηριοτήτων της Κίνας στα αμφισβητούμενα ύδατα πυροδότησε φόβους ότι η χώρα θα επιτεθεί στην Ταϊβάν. Το πρωί της Παρασκευής, η Κίνα διέσχισε ένα αεροπλανοφόρο ​​από τα στενά της Ταϊβάν, που ακολουθήθηκε από ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό, λίγες ώρες πριν γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ.

Το στενό της Ταϊβάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι μια αμφιλεγόμενη υδάτινη οδός, με την Κίνα να ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν που κυβερνάται με δημοκρατικό τρόπο είναι μέρος της επικράτειάς της. Το Πεκίνο έχει αυξήσει τις στρατιωτικές του δραστηριότητες κοντά στο νησί τα τελευταία δύο χρόνια για να ενισχύσει τις αξιώσεις κυριαρχίας του, αναστατώνοντας την Ταϊπέι και την Ουάσιγκτον.

Πηγή: The Eurasian Times / Φωτογραφία αρχείου Reuters

https://www.onalert.gr/

_______________________________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη