9.3.22

ΗΠΑ: «Ναι υπάρχουν βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία»

 


Επιβεβαιώνονται οι Ρώσοι και οι Κινέζοι

Τις σοκαριστικές αποκαλύψεις της Ρωσίας και της Κίνας επιβεβαίωσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο οι ΗΠΑ τα ξημερώματα της Τετάρτης, καθώς η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ σε ακρόαση στο Κογκρέσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για να μην πέσουν στα χέρια των Ρώσων. 

«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, και είμαστε πράγματι ανήσυχοι αυτό το διάστημα για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να τις καταλάβουν», είπε η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, η Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

«Οπότε συνεργαζόμαστε με τους Ουκρανούς για το πώς θα μπορέσουν να εμποδίσουν το να πέσουν αυτά τα υλικά έρευνας σε χέρια ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε ακόμα η Αμερικανίδα.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή η Ρωσία (μέσω του Ria Novosti) δημοσίευσε έγγραφα που δείχνουν ότι η Ουκρανία εργαζόταν (σε εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ) σε πάνω σε βιολογικά όπλα (όπως ο άνθρακας και η πανώλη) κοντά στα ρωσικά σύνορα, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 1 της απαγόρευσης των βιολογικών όπλων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα έγγραφα μάλιστα, το Πεντάγωνο είχε δώσει εντολή να τα καταστρέψουν.

Η Νούλαντ, ωστόσο, δεν απάντησε στα αιτήματα Ρωσίας και Κίνας να δώσουν οι ΗΠΑ απαντήσεις για το αν στα εργαστήρια αυτά υπήρχε και αμερικανική εμπλοκή.

Συγκεκριμένα η Κίνα ζήτησε την Τρίτη από την Ουάσιγκτον να δημοσιοποιήσει «σχετικές λεπτομέρειες όσο το δυνατόν συντομότερα» σχετικά με τα υποτιθέμενα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ίδιες τις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ διαθέτουν 26 βιολογικά εργαστήρια και άλλες σχετικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, οι οποίες όντως έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιγιάν σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Παράλληλα η Ρωσία, δια της εκπροσώπου Tύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Mαρία Ζαχάροβα, δήλωσε, επίσης, την Τρίτη, ότι «επιβεβαιώνουμε τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν, κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, της έκτακτης εκκαθάρισης από το καθεστώς του Κιέβου από ίχνη του στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος που εφάρμοσε το Κίεβο με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ».


https://www.defencenet.gr/