Την ώρα που η Ελλάδα διαφημίζει τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών C-130 με οπλισμό, πυρομαχικά και ανθρωπιστική βοήθεια (με την απόφαση για μεταφορά οπλισμού και πυρομαχικών να λαμβάνεται εν αγνοία των πολιτικών αρχηγών, μια απόφαση που μπορεί να έχει συνέπειες για την χώρα οι οποίες δεν περιορίζονται στον ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας), η Τουρκία από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει συνολικά 6 πτήσεις με μεταγωγικά Α/Φ Α400 προς την Ουκρανία και την Πολωνία. 

 Ειδικότερα, μετά τα μεσάνυχτα της 23/24 Φεβρουαρίου και λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, 2 Α/Φ Α400 (με κωδικούς TUAF600/601) της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Boryspil του Κιέβου. 

 

Στη συνέχεια από 25/2 έως και 1/3 Α/Φ Α400 πραγματοποιεί πτήσεις προς το αεροδρόμιο Rzeszow της Πολωνίας το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Αυτές οι πτήσεις αποτελούν μυστήριο, αλλά δείχνουν ότι η Τουρκία κινείται στην περιοχή και «κάτι παίζει». Η Τουρκία δεν έστειλε όπλα στην Ουκρανία, έκλεισε τα Στενά σε χρόνο και με τρόπο που όλοι ευχαριστημένοι είναι και ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στο μεταξύ στην Αθήνα η κυβέρνηση μιλά για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» , ξεχνώντας όμως κάποια σημαντικά κεφάλαια της. Όπως αυτό με τη μοιραία όπως αποδείχτηκε απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου να στείλει ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία. Τα αποτελέσματα γνωστά. Και εκείνη η αποστολή έπαιξε το ρόλο της σε όσα έγιναν το 1922 στη Μικρά Ασία…

https://www.militaire.gr/