21.3.22

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία;

 

Tο πρωί του Σαββάτου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πύραυλους Kh-47M2 Kinzhal («στιλέτο») προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Όμως τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι; Το BBC εξηγεί:

  • Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετάξουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα με περισσότερο από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.
  • Θεωρούνται πιο ευέλικτοι από τους συμβατικούς πυραύλους και μπορούν να αποφύγουν πιο αποτελεσματικά την αναχαίτιση από την αεράμυνα.
  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στη δυτική Ουκρανία μπορεί να φτάσει στόχους σε βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων (1.242 μίλια). Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει υπερεκτιμηθεί το βεληνεκές του. 
  • Πέρυσι, η Ρωσία είχε ανακοινώσει την επιτυχή εκτόξευση ενός υπερηχητιού πυράυλου από μια φρεγάτα στη Λευκή Θάλασσα στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της.
  • Είχε δηλώσει ότι έχει ως στόχο να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο όπλο στον εξοπλισμό ρωσικών καταδρομικών και υποβρυχίων.
  • Πέρα από τη Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και τουλάχιστον πέντε άλλες χώρες εργάζονται για την τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων.

Παραπλανητικός ο χαρακτηρισμός;

Όπως αναφέρει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, ο πύραυλος Kinzhal είναι ένας πύραυλος με πυρηνική ικανότητα που εκτοξεύεται από τον αέρα και είναι ένα από τα όπλα της «επόμενης γενιάς» που παρουσίασε ο Πούτιν το 2018.  «Ο χαρακτηρισμός του Kinzhal από τη Ρωσία ως ''υπερηχητικού'' πύραυλου είναι κάπως παραπλανητικός, καθώς σχεδόν όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι φτάνουν κάποια στιγμή σε υπερηχητικές ταχύτητες», ανέφερε σύμφωνα με τους FT. 

Από πού εκτοξεύεται;

Ο πύραυλος Kinzhal είναι παρόμοιος με τον πύραυλο μικρού βεληνεκούς Iskander-M που έχει ήδη χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία, εξηγεί η Wall Street Journal. Ο Kinzhal δοκιμάστηκε με επιτυχία τον Ιούλιο του 2018 και εκτοξεύεται από αεροσκάφη μάχης MiG-31. Μπορεί επίσης να είναι έτοιμος για χρήση από το μαχητικό κρούσης μεγάλης εμβέλειας Su-34, που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και το στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22M3, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου.

naftemporiki.gr