1.3.22

Κρεμλίνο: «Η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει στην Ουκρανία»


 Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα κάνουν ποτέ την Ρωσία να αλλάξει την θέση της στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι αν και απευθείας «διαπραγματεύσεις» έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο, δεν υπάρχουν σχέδια για συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, ενώ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση των «συνομιλιών» αυτών.

Ο Πεσκόφ απέρριψε ως «ψευδείς» τις κατηγορίες για ρωσικά πλήγματα κατά αμάχων στην Ουκρανία και για την χρήση βομβών διασποράς και θερμοβαρικών βομβών.

Αρνήθηκε να κάνει εκτίμηση για την στρατιωτική κατάσταση επί του πεδίου κατά την έκτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και αρνήθηκε να σχολιάσει αν το Κρεμλίνο όντως θεωρεί ότι το Κίεβο τελεί υπό τον έλεγχο ναζί.

 

Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από εκεί, ενώ πρόσθεσε ότι η Συμμαχία δεν θα στείλει στρατεύματα ή μαχητικά αεροσκάφη για να στηρίξει το Κίεβο καθώς δεν θέλει να γίνει μέρος της σύρραξης. 

«Ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν έκανε θρύψαλα την ειρήνη στην Ευρώπη» και η «Συμμαχία καταδικάζει τη βίαιη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πολωνική αεροπορική βάση Λασκ συνοδεία του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι βοήθησε τη Ρωσία στην εισβολή.  

 «Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, δεν επιζητεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να δεσμευθεί καλή τη πίστει στις διπλωματικές προσπάθειες», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για “κρατική τρομοκρατία” στην Χαρκίβ

Οι επιθέσεις του πυροβολικού της Ρωσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, την Χαρκίβ (Χάρκοβο), συνιστά κρατική τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως τέτοια.

“Η τρομοκρατία έχει στόχο να μας λυγίσει, να λυγίσει την αντίστασή μας”, δηλώνει σε βίντεο με διάγγελμά του, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο περιγράφει το Κίεβο και την Χαρκίβ ως τους κύριους στόχους της Ρωσίας.

Είναι “έγκλημα πολέμου”, υπογράμμισε αναφερόμενος στον  βομβαρδισμό της Χαρκίβ από τις ρωσικές δυνάμεις.

https://www.militaire.gr/